#VILÁGOM

Nyolcvan éve nyílt meg a világ első autósmozija

2012. július 17., kedd 11:54

Az első autósmozit egy Richard M. Hollingshead Jr. nevű vegyipari mágnásnak köszönhetjük. 1932 óta nézhetjük autóból a filmeket, ám a drive-in, vagyis autósmozizás az 50-es, 60-as évek Amerikájában élte fénykorát. Hazánk nagyjából fél évszázados fáziskéséssel zárkózott fel, ekkor nyílt meg az első autósmozi Szentendrén.

autósmozi2amindentitbloghu
Fotó: amindenit.blog.hu

1932-ben nyílt meg az első autósmozi, majd alig néhány év alatt több ezer drive-in theatre – ahogy az Egyesült Államokban nevezik – nőtt ki a földből.

A világ első autósmozija

Richard M. Hollingshead Jr. fiatal értékesítési vezető volt apja cégénél, akinek élete nagy álma az volt, hogy olyan dolgot találjon fel, ami két hobbiját – az autókat és a filmeket – összekapcsolja. Hollingshead tehát a 30-as évek elején, összemosva két hobbiját, előállt az autósmozi ötletével. Tervével saját kocsifelhajtóján kísérletezett a New Jersey-beli Camdenben. Az ifjú Hollingshead egy 1928-as Kodak vetítőkészüléket szerelt fel kocsija motorháztetőjére, a vásznat az udvarban lévő fák közé feszítette ki, a vászon mögé a hanghatás miatt pedig egy egyszerű rádiót tett. Hosszas és sokrétű kísérletezés után 1932-ben már nagyobb közönség előtt vetített filmeket, találmányára a szabadalmat azonban 1933. május 16-án kapta meg. Hollingshead első hivatalosan is bejegyzett autósmoziját 30.000 dolláros befektetéssel indította el 1933 június 6-án New Jersey-ben. A belépőjegy 25 cent volt autónként és további 25 cent/fő.

A szabadalom után sorra nyíltak az Államokban az autósmozik, a legnagyobb az All- Weather (minden időjárási viszonyban tökéletesen működő) autósmozi volt a New York állambeli Copiague-ban. Az All Weatherben 2500 kocsi részére volt parkolóhely, emellett volt 1200 ülőhely, játszótér, étterem, és még úgynevezett ingavonat is, amely a nézőket szállította a kocsijuktól az étteremig, a játszótérig és vissza.

Persze ezt is lehetett még tovább fejleszteni: az első autós és repülős mozit 1948. június 3-án Edward Brown nyitotta meg szintén New Jersey-ben, ahol kocsikból és kisrepülőkből nézhették a filmeket. A moziban 500 kocsi és 25 repülőgép fért el (a mozi mellett volt egy repülőtér, innen tudtak beparkolni a repülők a mozi utolsó sorába). (Forrás: inventors.about.com)

Az autósmozik gyors terjedésének és sikerének titkai a következők voltak: kellemes és olcsó családi szórakozás, nem kell a gyereket másra bíznod, mert elfér a hátsó ülésen, dohányozhatsz, ehetsz, ihatsz (és bármi mást is csinálhatsz) kedvedre, annyi a dolgod, hogy keress egy jó helyet a parkolóban, hogy jól láthasd és hallhasd a filmet. A családosok körében is igen népszerű volt, ám fénykorát mégis az 50-es, 60-as években években élte az autósmozi-ipar. Az amerikai fiatalok ugyanis rájöttek, hogy az autóban mindent szabad, hiszen senki sem látja azt. Otthon tehát úgy búcsúztak el szüleiktől, hogy moziba mennek (és tulajdonképp még igazat is mondtak), a szülők pedig nyugodtan hajthatták álomra fejüket.

Ezekben az évtizedekben már szorosan összekapcsolódott a sexanddrugsandrockandroll- életérzés az autósmozizással. Enyhe túlzással azt is mondhatnánk, hogy fél Amerika az autós mozikban parkoló kocsik hátsó ülésén fogant, miközben Clint Eastwood kovbojosdit játszott a vásznon, ami aztán tényleg nem sokakat érdekelt. Az autósmozik fénye végül a 60-as évekre jócskán megkopott, sőt, a konzervatív amerikaiak szemében egyenlővé vált a fertővel, olyan hellyé, ahová nem hogy kamasz gyerekeiket, de még a kutyájukat sem engednék el.

Mindeközben a lassan kapcsoló Európában 1960-ban, Frankfurt mellett nyílt meg az első hely, ahol autóból lehetett filmet nézni, Magyarországon pedig további 24 év csúszással, 1984-ben jött létre az első autósmozi, méghozzá Szentendrén. Az Egyesült Államokban akkor már rég csak nosztalgia volt az autósmozi, amiről párás szemmel emlékeztek meg a mindenre „régen minden jobb voltot” sóhajtozó veterán drive-in látogatók (kiemelve persze, hogy „bezzeg, a régi szép időkben milyen jókat keféltünk az autósmozikban a hátsó ülésen”). Eközben hazánkban sorra nyíltak a Balaton melletti falvakban, de más üdülővárosban is az autósmozik. Sőt, még a 90-as évek elején Kecelen is volt, a Korona diszkó parkolójában egy hatalmas vászon: a szüleim Trabantjának hátsó ülésén itt láttam először Szandi főszereplésével a Szerelmes szívek című filmet.

Ám itt is beütött a krach, jöttek a videótékák, a multiplexek meg a szélesvásznak, na meg a HD is (na jó, az mondjuk kicsit később), így a hazai autósmozizás napja is szépen lassan leáldozott, az ezredfordulót alig két tucat élte túl belőlük hazánkban.

Ugorjunk egy kicsit az időben, és landoljunk a jelenben, ahol jó hírünk van azoknak, akik szeretnék kipróbálni, újra átélni az autósmozizás adta különleges hangulatot.Idén nyáron – június elejétől – ugyanis újra várják a mozizókat a magyar autósmozik, pontosabban az a négy, ami maradt. –írta a mozivilág.com. Sajnos időközben a Póstelek Autósmozi technikai okok miatt erre a szezonra bezárt, így a négyből már csak három tartja a frontot heti egy vagy több előadással. A jegyár átlagosan 800 és 1000 Ft körül mozog személyenként. A három bázis a következő:

stockfresh 288084 drive-in-theater sizeS
Fotó: Stockfresh

Ring Autósmozi Mogyoródon, az Aquaréna és a Hungaroring szomszédságában várja a látogatókat. Április végétől szeptember 20-ig tartanak nyitva, 400 parkolóhellyel és ezer forintos belépővel. A vetítések minden csütörtök, péntek, szombat és vasárnap 21:30-kor kezdődik, jegyár 1000 Ft személyenként.

AFővárosi Autósmozi Budapesten a XIX. kerületben a Nagykőrösi úton nagyjából 100 férőhellyel rendelkezik. A vetítések június elejétől augusztus végéig 21:30, szeptemberben 21:00-kor kezdődnek, Itt is van büfé, a jegy pedig szintén 800 forint.

A harmadik bástya, a Kabala Autósmozi Nyírpazonyban, Nyíregyházától 10 perc autózásra található, a Nyíregyházi utca 1/A szám alatt. A vászon előtt 60 autó fér el, a mozi  júniustól nyár végéig, ősz elejéig tart nyitva pénteken és szombaton 21:30-kor. A jegy 800 személyenként forint, büfé itt is van.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta