#VILÁGOM

Olvasson nyáron is, 10 könyvet ajánlunk

2012. július 10., kedd 19:36 |

Nyáron könnyed, pihentető olvasmányos és szórakoztató könyveket szeretünk olvasni, összeválogattunk egy tízes listát, mit vigyen magával a strandra. James Joyce-t nyugodtan félreteheti, Heidegger és Samuel Beckett is maradhat a polcon, de nyugodjon meg, azért nem kell rögtön Fejős Évából bevásárolnia.

stockfresh 1559013 beautiful-caucasian-woman-reading-outdoor siz

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

bb

Jane Austen klasszikusát gyakorlatilag 12-től 99-ig minden nőnek ajánljuk: szórakoztató, bájos, romantikus és rendkívül könnyedén olvasható. A lecsúszott nemesi család sarja, Elizabeth Bennet kellő humorral és iróniával éli vidéki életét három húgával és egy nővérével, mígnem betoppan hozzájuk a semmiből két úr – Mr. Darcy és Mr. Bingley –, akik előkelőek és gazdagok, így a főhősnő anyja rögtön úgy véli, tökéletes férjei lennének idősebb lányainak. De jönnek a bonyodalmak, a büszkeségből fakadó félreértések, és keserűség, köpönyegforgatás, és a mindent elsöprő felismerés: a főhősnő félreismerte a gőgös Mr. Darcy-t, és most már más vágya sincs, mint Mrs. Darcy-ként leélni életét. A történet egyik mellékszereplője a Bennet-lányok apja, aki az egész banda legszórakoztatóbb alakja, de hisztis felesége is megéri a pénzét.

Ajánljuk, mert bájos történet forró nyári estékre, BKV-záshoz, vonatozáshoz ideális. Kizökkent egy kicsit a napi nyomorból, és a könyvet olvasva hamar beláthatjuk, hogy a XIX. század elején élő szürke papkisasszonyok – ahogyan az író, Jane Austen, vagy például a Brontë- nővérek – nem is lehettek olyan unalmasak, ha olyan regényeket írtak, amiket még ma is százezrek olvasnak.

Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi

popcsajokstb

Az idén 55 éves brit szerző egyik legismertebb regénye a High Fidelity, azaz – ahogyan magyaros leleménnyel lefordították – Pop, csajok satöbbi. Hornby nagy erőssége a leíró részekben rejlik, dialógjai pedig támoszlopként tartják egyben a történetet. A főszereplő, Rob, egy csőd szélén billegő lemezbolt tulajdonosa, akit 2 év után a felső szomszéd karmagyógyász miatt dob a barátnője. Rob amúgy nem egy kapkodó-ideges típus, árnyékként éli szürke napjait 2 megszállott alkalmazottjával a lemezboltban. Miután azonban a csaja kidobta, számot vet az életével, és kezdődik a múltidézés, listák összeírása: „öt legfájdalmasabb szakításom”, „Top5 gyászoló számok”, vagy éppen az az ötös lista, amiben leírja, mit szeretett legjobban a volt barátnőjében. A történet tehát a jelenben kezdődik, de a múltba visszatekintve nyer értelemet minden, ami éppen Robban zajlik.

Ajánljuk, mert szórakoztató, elgondolkodtató, mégis könnyed olvasmány azoknak, akik szeretik a zenét, és a toplistákat.

Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

az éjfél gyeremekei

A bombay-i születésű mágikus realista brit író ugyan a Sátáni versek című műve és az emiatt rá kiszabott halálbüntetés miatt lett igazán ismert, de ez előtt 9 évvel, 1980-ban írta Az éjfél gyermekei című regényét, ami a nagy irodalmi áttörést hozta meg számára, elnyerte vele a neves Booker-díjat. A regény címe arra az ezeregy gyermekre utal, akik India függetlenné válása után, 1947. augusztus 15. első órájában születtek. „A Bombay-ben játszódó történet főszereplője, az ezer gyermek egyike, Szalín Szinai, az indiai történelem allegorikus megfeleltetéseként szerepel.” A kis Szalín történetét születésétől időskoráig végig követhetjük. A színes-szagos történet értéke, hogy nem csak az egzotikus, gyönyörű Indiát idézi meg, hanem az ország valódi, koszos, mocskos arcát is. Mindezt egy kisfiú szemén (és orrán), szerelmein keresztül, aki végül a chatni-főzésben találja meg a békét.

Ajánljuk, mert megkapó és megható történet azoknak, akik szeretik a mesét, hisznek még a csodákban, és kíváncsiak India hányattatott történelmére, vallási sokszínűségére.

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére

szállakakukk

A beat-nemzedék egyik oszlopos tagja, Ken Kesey regénye 1962-ben jelent meg (és persze nem tett rosszat az ismertségének az sem, hogy 75-ben MIlos Forman többszörös Oscar-díjas filmet rendezett belőle Jack Nicholsonnal). A Száll a kakukk fészkére az elmegyógyintézetbe került Randle Patrick McMurphy sajátos világnézetén keresztül tart tükröt a 60-as évek amerikai társadalma elé. Az életvidám, némileg szélhámos főszereplő teljesen felforgatja az elmegyógyintézet korábban megszokott életét: kártyapartikat, fogadásokat rendez, fogadóirodát üzemeltet, nőket, piát csempész be. Nem tölt bent hosszú időt, mikor rájön, a bent fekvők sem betegebbek azoknál, akik kint vannak. Persze az a kérdés is felmerül, hogy most ők, vagy a kintiek – a „normális emberek” vannak bezárva? McMurphy elmegyógyintézeti reformjai által a betegek sokkal szabadabbnak érzik magukat, ám ott a Főnéni, akivel számtalanszor meggyűlik a baja. Főhősünk életigenlésével, szabadságvágyával, féktelen optimizmusával és a bent fekvők rokonszenvével felvértezve kezd bele a háborúba a teljhatalmú Főnénivel.

Ajánljuk, mert ezt a könyvet napozáshoz, és úgy egyáltalán, bármikor, bármihez csak ajánlani tudjuk. Könnyed, keserédes darab ez, ugyanakkor mégis megérint a mondanivalója, úgy is, hogy nem kell hozzá elvégezni a filozófia szakot.

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

viragotalgernonnak

A kritkák szerint A Virágot Algernonnak a pop-irodalom egyik legolvasottabb műve, nem véletlenül. Az író-pszichológus Keyes novellából regénnyé bővült sci-fijében egy 70-es IQ-val rendelkező férfit – Charlie Gordont – ismerhetjük meg, aki a maga együgyű módján éli hétköznapjait egy pékségben. Egyetlen vágya van csak: okos akar lenni. Ezért is vállalkozik egy kockázatos orvosi beavatkozásra, melytől – a kísérlet vezetői szerint – IQ-ja akár a duplájára is emelkedhet. A műtét sikerére Algernon, a szuperokos egér a bizonyíték. Az operáció után fokozatosan valóban 180-ra nő Charlie IQ-ja, de ettől nem lesz boldogabb. Rádöbben ugyanis, mennyien rúgtak belé gyerek- és felnőttkorában egyaránt, csak azért, mert nem volt elég okos. Hiába tanul meg 20 nyelven, körözi le orvosait, mégsem boldog. Egyetlen sorstársa van csak, Algernon, a kisegér, aki viszont a kísérlet miatt idejekorán elpusztul. Az immár teljesen magányos,, va ám még mindig szuperokos Charlie IQ-ja egy idő után újra 100 alá esik, de sosem felejt el virágot vinni Algernon sírjára.

Ajánljuk, mert a történet megható, de mégsem nehezen emészthető. Keyes üzenete egyszerű: élni akarás, erkölcsi tartás, optimizmus, valamint az, hogy szeretet nélkül egy guriga szart nem ér az élet. Nyáresti pihenéshez zseniális olvasmány.

Boris Vian: Piros fű

pirosfu

Boris Vian 39 éves korában hunyt el, de rövid élete során így is közel 20 verses- és novelláskötetet valamint regényt írt, emellett ismert jazz-zenész is volt. A Piros fű című regénye 1950-ben született, és egy szerelmi négyszögről, Dupont szenátor nevű kutyáról, és egy emléktörlő gépről szól. A keserédes történet az avantgárd irodalom egyik remekműve, Vian kellő cinizmussal és humorral nyúl hozzá a felejtéshez, a szeremhez, a szexhez; teszi mindezt a szürrealitás imbolygó talaján. Vian remek mesélő, így a Piros fű is egy zseniális mese. Bár, hogyan Vian írta szellemesen, „a történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki.”

Ajánljuk, mert a könyv olyan erővel szakít ki minket a hétköznapi valóságból, mint ahogyan a emléktörlő gép törli az emlékeket. Mindenkinek bejöhet, akik szeretik a mesét, képesek arra, hogy elmerüljenek egy feje tetejére állított világban, ahol a szereplők mégis hétköznapiak, és azoknak is, akik nem riadnak vissza egy kis cinizmustól, szarkazmustól. Magányos estékhez ideális olvasmány.

Viktor Pelevin: Generation 'P'

generation p

Az idén 50 éves orosz írót a posztszovjet világ legjelentősebb ábrázolójaként tartják számon. Műveit – köztük a Generation 'P'-t is – több nyelvre lefordították, 1998-ban a The New Yorker Magazin Európa 6 legjelentősebb fiatal novellistája közé sorolta. A Generation 'P'-t 1999-ben írta, Magyarországon 2001-ben jelent meg. A regény középpontjában Tatarszkij áll, aki a Szovjetunió felbomlása előtt még költő akart lenni. A politikai átrendeződés azonban keresztülhúzta számításait, a gyors meggazdagodás reményében Tatrszkij a reklámiparban helyezkedik el, ahol aztán legalább akkora a káosz, mint az országban mindenütt.

Pelevin tolmácsolásában bepillantást nyerhetünk a romokban heverő 90-es évek első felében az orosz átalakulás kulisszatitkaiba, mindezt a maffia, a drog és a teljes fejetlenség háromszögébe zárt Tatarszkij nehézkes boldogulásán keresztül. Pelevin egyedülálló humora, groteszk, szatirikus látásmódja mellett mégsem fekszi meg a gyomrunkat a Generation 'P'.

Azoknak ajánljuk, akiket érdekel a Szovjetunió utáni Oroszország kórrajza, és akik nem rettennek vissza némi igazán intellektuális humortól.

Thomas Mann: A varázshegy I-II.

varazshegy

Többen mondták, Thomas Mannt nyárra ajánlani hiba. Az ellenzők szerint azért, mert A varázshegy nagyrészt télen játszódik, és egy filozófiai nagyregényről beszélünk, amit csak az elszántabbak vesznek a kezükbe. Szerintünk viszont az, hogy nagyrészt télen játszódik, pont passzol a hőséghez, hiszen nyáron mindig a telet várjuk, télen pedig a nyarat. A filozófiai nagyregény se olyan vészes, hiszen a alaptörténet egyszerű: a főhős, Hans Castorp egy svájci szanatóriumban ragad 3 hét helyett 7 évig. Mann 14 évig írta nagyregényét, mert az írásban félbe szakította az első világháború, amellyel könyvét is zárja.  A könnyed filozofikus elmélkedéseket Mann a szanatórium mindennapi eseményeinek leírásával szakítja meg időről időre, a kevésbé kitartó olvasók számára elviselhetőbbé és emészthetőbbé téve a regényt.

Ajánljuk, mert egyrészt egész egyszerűen letehetetlen olvasmány, másrészt a történetvezetés letisztult és olvasmányos, Mann nem agyszkanderezni kíván az olvasóval, csupán bemutatni a főhős, Hans Castorp lelki tusáit, szenvedélyes szerelmét, a természethez és a művészethez fűződő különleges viszonyát, valamint az élettel és a halállal vívott benső csatározásait.

Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája

dirkgently

Douglas Adams 2001-ben idejekorán halt meg, idén lett volna még csak 60 éves. Rövid élete során azonban olyan műveket hozott össze, amiket a mai napig emlegetnek, olvasnak, hallgatnak. Egyik közülük a Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája című sci-fi paródia is, amely a Galaxis útikalauz sorozathoz hasonlóan Adams fergeteges humoráról és egészen egyedi világszemléletéről tanúskodik. A főhős egy különc figura, Dirk Gently, aki megbirkózik a világmindenség legnagyobb rejtélyével, és bónuszként még a világot is megmenti a teljes pusztulástól. Gently úgy kerül bele az emberiség pusztulásának veszélyével járó megbízásba,hogy maga ajánlja fel – zsarolja ki –, hogy felgöngyölíti az ügyet bajba került egykori egyetemi csoporttársának, akinek főnökét különös körülmények között gyilkolták meg. A regényben találkozhatunk elektromos szerzetessel, időutazó szenilis egyetemi tanárral, lóval a fürdőszobában, rengeteg pizzával, hisztis titkárnővel és még magával Samuel Taylor Coleridge-dzsel is.

Ajánljuk, mert aki Adamstől csak a galaxis-sorozatot ismeri, nem fog csalódni ebben a könyvben sem. Aki azonban ezzel a könyvvel vetné bele magát Adams munkásságába, az ugorjon bátran fejest, nem fog csalódni.

Hunyady Sándor: Aranyfüst novellák

aranyfust

„Hunyady Sándor művelt körökben ismerte meg a műveltséget, züllött körökben, újságírókörökben az újságírást. S minthogy feledhetetlenül megmaradtak vidéki gyermekemlékei is, úgy volt otthon mindenütt, hogy igazából soha, sehol sem volt otthon. Mindig kívülről tudta figyelni a világot. Egy baráti körben tett vallomása szerint dzsentriszemmel nézi a zsidókat, zsidó szemmel a dzsentriket, úri szemmel a szegényeket, szegény emberek szemével az urakat, kávéházból a kúriákat és kúriából a kávéházakat. De bárhonnét nézett is, kitűnő szeme volt, a legparányibb apróságokban is meglátta a társadalmilag jellemzőt, az anekdotában a tragédiát, de a tragédiában is az anekdotát” – írta Hegedűs Géza Hunyadyról. Ebben a novellagyűjteményében minderre példát is kap az olvasó, a XX. század eleji magyar szalonélettől kezdve a szerelmen, a bordélyokon át megismerkedhetünk a korabeli diák-, színészélet és az újságírói hivatás fonákságaival is.

Ajánljuk, mert az Aranyfüstben nem fog csalódni senki, aki szereti az anekdotákat, a happy endet, a már-már maupassant-i letisztult, egy szálon futó cselekményeket. Hunyady éleslátása, humora mindenki számára felüdülés lehet, aki értékes kikapcsolódásra vágyik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta