#VILÁGOM

Pride-programok, nemcsak melegeknek

2012. július 4., szerda 14:03

Filmfesztivál, felolvasás és bicikliből barkácsolt szexkellékek a 17. Budapesti Pride-fesztiválon.

Vasárnap elkezdődött a Budapest Pride LMBTQ-fesztivál, ami már évek óta nem csak melegfelvonulásról szól, hanem egy egész héten át tartó kulturális programsorozatot takar: beszélgetésekkel, koncertekkel, filmekkel és bulikkal. Ezekből válogatunk most.

pride09 11
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Vitatott ikonok

A magyar melegtörténelemnek is vannak ikonikus alakjai, köztük pedig olyanok is akadnak, akiknek életútja eléggé ellentmondásos: Kertbeny Károly, a homoszexualitás szó megalkotója például adósságot adósságra halmozott és még börtönben is ült, Tormay Cécile írónő, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége megalapítója pedig antiszemita propagandaszövegeket írt. Vajon őket is ikonként kell kezelni? A kérdésről a téma szakértői tartanak előadást. (Július 5. Csütörtök, 16:00, Révai ház)

pride09 07
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Bicikliből ostort

A Pride egyik legbizarrabb programja a Bikeszexuális műhely, ahol találkozik a biciklis, a vegán, az LMBT és a szado-mazo kultúra. Mindez pedig úgy lehetséges, hogy a résztvevők szakértői útmutatás mellett használt biciklialkatrészekből fognak szexuális segédeszközöket, például ostort vagy hámot barkácsolni. Belépés csak nőknek és/vagy transzneműeknek. (Július 5., csütörtök, 18:00, Bálint ház)

Filmfesztivál

A Pride egyik hagyományos programja az LMBT-témájú filmeket bemutató filmfesztivál, ahol olyan filmek szerepelnek, amelyek nem kerültek be a hazai mozik kínálatába. Viccesnek tűnik a Tökéletes család, amelyben Kathleen Turner az Év Katolikus Nője címre hajt, miküzben leszbikus lányát, feleségét megcsaló fiát és alkoholista férjét próbálja menedzselni.

Láthatunk leszbikus szerelemről szóló svéd filmet, vagy a molesztálás és a bizalom témáját körüljáró amerikai mozit is.  Igaz történetet mesél el a Vége című dokumentumfilm, amelyben Kathy Gilleran, nyugalmazott New York-i rendőr Bécsbe utazik,  hogy megtudja, miért tűnt el nyomtalanul homoszexuális fia.  A vetítések az Odeon Llyod és a Kino moziban lesznek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta