#VILÁGOM

Szent Iván éjjelén ünnepelje a fényt és a szerelmet

2012. június 23., szombat 16:39 |

Szent Iván éjjelét a keresztények nevezték el így, ahogy, de honnan ered, ünnep-e valójában és úgy egyáltalán, ki volt Szent Iván?

tk3s 0210000002 7478mb

Nyári napforduló

A nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, a fény diadalának ünnepe volt, évezredek óta ünneplik. Június 21. egyfajta csúcspont, hiszen a nappalok a téli napfordulóig innentől már egyre rövidebbek lesznek. „Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24-ére esik, ennek oka azonban a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik. Így a nyári napforduló napja és megünneplése időben napjainkra már elvált egymástól. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban Szent Iván napra, azaz június 24-ére esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni.” – mondta el 2008-ban a FigyelőNetnek Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Az ünnep eredete

A nyári napforduló az északi féltekén élők számára fontos fordulópont volt mezőgazdasági szempontból. Ekkor lett vége a tavaszi munkáknak, és kezdődtek az igazi nyári munkák. A jeles nap ünneplését egyes források szerint már a újkőkorszakban is gyakorolták. A kelták, a germánok, a szlávok, és az északi népek szinte mindegyike a mai napig ünnepli a fény ünnepét. Az újkőkorszak papjai ezen a napon a Föld és az Ég nászának tisztelegtek.

Caravaggio: Keresztelő Szent János lefejezése
Caravaggio: Keresztelő Szent János lefejezése

A keresztények lecsaptak a napra

A keresztény propaganda látva, mennyire fontos ünnep ez a pogányok körében, erre a napra tette Keresztelő Szent János születése napjának ünnepét, amivel már két születésdátumot adtak. Az egyik, Jézus születése, a téli napfordulóra, december 24-re, a másik meg, Keresztelő Szent Jánosé, a nyárira, június 24-re esik. A keresztény reformerek a szimbolikát is megdobták ezzel a lépéssel. (Jézus télen, a sötétségben született, ám a fényben született Keresztelő Szent János által közvetített keresztség szentségével ő is a fénybe ér, megvilágosodik.)

És hogy miért hívják az ünnepet Szent Iván éjjelének, és nem Szent Jánosénak? Az Iván név a régi magyar Jovános, Ivános alakjából származik, illetve a János név szláv formájából. Eredetileg héber-görög-latin-orosz-magyar eredetű név, jelentése Isten kegyelme. Na, így lett Szent János havának (júniusnak) Szent János éjszakájából Szent Iván éjjele június 24-e.

 Henryk Hector Siemiradzki: Ivan Kupala éjszakája
Henryk Hector Siemiradzki: Ivan Kupala éjszakája

A fény ezen az éjjel győzi le a sötétséget

A Coelho-s közcím nem véletlen, hiszen az év legrövidebb éjszakájáról beszélünk, amit egykor nagyon komolyan vettek, számos bizarr módon ünnepeltek, és ennek az éjszakának varázslatos erőket tulajdonítottak. A hagyományok és babonák napjainkig élnek, az ünnep ünnep maradt számos népnél, még ha a hozzájuk kapcsolódó rituális szertartások nagy része puszta hagyománnyá is kopott. A Szentiván-éji ünneplésében a legtöbb népnél a központi szerep a máglyagyújtásnak jut. A szokás ma is megvan Írországban – Bonfire Night, ill. Saint John's Eve –, a skandináv országokban Midsommar.  Régi szokás, hogy reggel az ajtó két oldalára egy-egy nyírfacsemetét állítanak, este pedig vízparton vagy tavon hatalmas máglyát gyújtanak. Az észtek is máglyát gyújtanak, de nem olyan hatalmasakat, mint a finnek: az ünnep fontos része a máglya átugrása.

Az ünnep neve az oroszoknál Ivan Kupala néven fut, amely Szent Iván és a pogány szláv nyáristen, Kupala nevének összekapcsolásából keletkezett. A hiedelem szerint ilyenkor aktívabbak a tündérek, boszorkányok és hasonló lények, ahogyan az Shakespeare Szentivánéji álom című művében is megjelenik.

Szent Iván éjjelén érdemes még világosban máglyát gyújtani a hagyomány szerint, mert ezzel is tisztelgünk a hatalmasabb erőknek, akik tettünkért megjutalmaznak. Ha Szent Iván éjjelén választottunkkal kézen fogva átugrunk a parázsló máglya felett, azzal örökké tartó és viszonozott szerelmünket pecsételjük meg. Egyes források szerint, ha belenézünk a június 23-án este gyújtott máglya lángjába, akkor látni fogjuk a jövőnket. Falun a máglya lángjába dobták kérésüket, kívánságaikat a fiatalok, majd mire a papír hamuvá vált, megkapták a választ, ami a babona szerint mindig pozitív volt.

Program szombat estére: Skandináv és balti Szent Iván-nap

Ma este elszabadulnak a Szent Iván-napi hagyományok Budapesten a Millenáris Parkban. A felnőtteket és gyerekeket is gazdag programkínálattal várják a szervezők: lesz színház, gasztronómiai különlegességek (litván sör, lett sajt), fotókiállítás, vándorló finn designszauna, és természetesen az elmaradhatatlan Szent Iván-éji máglya fényében is sütkérezhetnek az év legrövidebb éjszakáján az odalátogatók. A részletes programot a Millenáris honlapján találhatják. A programokra a belépés ingyenes.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta