#VILÁGOM

Ma lenne 85 éves a Vuk, a Szaffi és a Lúdas Matyi rendezője

2012. június 20., szerda 10:29

1927. június 20-án született Magyarország egyik legnagyobb rajzfilmrendezője, a Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész Dargay Attila. Az Uránia Nemzeti Filmszínház rendhagyó filmválogatással tiszteleg a 2009-ben elhunyt művész előtt.

Dargay Attila
Dargay Attila
Fotó: zenet.hu

Dargay Attila rajzfilmrendező és képregényrajzoló 1927. június 20-án született Mezőnyéken. A Képzőművészeti Főiskolát 1948-ban végezte el. Dolgozott a Nemzeti Színházban díszletfestőként, 1951-54-ig a rajzfilmgyártásban gyakornokoskodott, 1957-től dolgozott rendezőként. Képregényei a Pajtás magazinban és Dörmögő Dömötörben, a Hahotában és a Fülesben jelentek meg, legismertebb figurája Vuk, a róka. Ismertebb rajzfilmsorozatai: Gusztáv (1965-1968), Vili és Bütyök (1968), La Fontaine meséi (1969-1970), Pom-pom meséi (1980) és a A nagy ho-ho-horgász (1982).

Az ő keze munkáját és rendezői tehetségét dicsérik a Lúdas Matyi (1976), a Vuk (1981), a Szaffi (1984) és Az erdők kapitánya (1987) című egész estés rajzfilmek.

Dargay utoljára 1994-ben dolgozott rendezőként A préri pacsirtája című rövid animációs filmen, utolsó forgatókönyve, A hetedik testvér című rajzfilmé 1995-ben született meg. A 2008-as Kis Vuk című Gát György által rendezett rajzfilm készítése során Dargay saját karaktereinek felhasználásához bizonyos nézeteltérések miatt nem járult hozzá. A Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi rajzfilmek voltak Dargay és vele együtt a Kádár-korszak magyar animációjának legfontosabb művei. 2009-ben bekövetkező halála miatt nem készülhetett el Dargay legutolsó munkája, a Csongor és Tünde, amin már hosszú évek óta dolgozott.

A Magyar Posta kétféle alkalmi boríték kibocsátásával köszönti Dargay Attila születésének 85. évfordulóját, melyeken a Vuk illusztrációi láthatók, a borítékokra az 1982-es Vuk sorozat bélyegei kerülnek és külön erre az alkalomra készül egy Dargay Attila portréját és aláírását ábrázoló bélyegző is. A Magyar Posta június 20-án 18 órától kihelyezett postaszolgálatot működtet az Uránia Nemzeti Filmszínház előcsarnokában, ahol 5 napon keresztül vetítik Dargay műveit. A részletes programot az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján találhatják. A helyár egységesen 600 forint.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta