5 értelmes program hétvégére

A tavasz igen erőteljesen kezdi átadni a terepet a nyárnak, bár a hétvégére nem jósolnak strandidőt a meteorológusok. 5 olyan programot ajánlunk figyelmükbe, amire érdemes elmenni, még akár esernyővel is.

A finn Pertti Kurikan Nimipäivät együttes
A finn Pertti Kurikan Nimipäivät együttes

VII. Budapesti Pálinkafesztivál

A Budai Várban Május 10-től 13-ig

Idén egy igazi hungarikumé, a baracké a főszerep a VII. Budavári Pálinkafesztiválon. Az érdeklődők itt kóstolhatják meg először az Év barackpálinkáját, lesz egy csomó barackos étel is. Az ínyencebbek kipróbálhatják a csokit és a pálinkát együtt, de ott lesznek a szokásos házi sajtok, borok, pezsgők és az elmaradhatatlan kolbászház is. Fellép a Balkán Fanatik, a PUF, a Vodku – hogy csak a javát említsük. A részletes programért kattintson a fesztivál honlapjára.

Punk szindróma

Május 11-én Toldi Moziban 19:30-tól

A Doc Lounge egy északi vetítéssorozat, ami az Észak-Európában arról lett híres, hogy a filmeket dj/vj performanszok kísérték, ami igazi különlegességnek számít a mai napig. A Doc Lounge először május 11-én Budapestre látogat, és egy igazi filmkülönlegességgel lepi meg a magyar közönséget. Az este dokumentumfilmjeként a Punk szindróma (Kovasikajuttu) című finn filmet vetítik. A dokumentumfilm egy igazán különleges finn punk rock bandájáról, a Pertti Kurikan Nimipäivätről (Pertti Kurikka Névnapja) szól. A banda tagjai Pertti, Kari, Toni és Sami értelmi fogyatékosok, és imádnak zenélni. A finn dokumentumfilm a zenészek útját követi az érthetetlenségtől egészen a népszerűségig. A banda zenéjével, a Punk szindróma rendezői (Jukka Kärkkäinen és J-P Passi) pedig filmjével azt tűzte ki célul, hogy a fogyatékos emberekről kialakult sztereotípiákat megváltoztassa. A film előzetese:

Shakespeare: A vihar

Május 12-én 19 órakor az Örkény Színházban

Gálffi László, Törőcsik Franciska, Király Dániel, Pogány Judit, Debreczeny Csaba, Gyabronka József, Nagyhegyesi Zoltán, Ficza István, Darvas Ferenc, Csuja Imre, Epres Attila, Csunderlik Péter előadásában, Bagossy László rendezésében

Az egyedülálló apa, Milánó száműzött hercege, Prospero egy szigeten él egyetlen lányával, és egy rakás furcsa lénnyel. Egy szép napon lehetősége nyílik arra, hogy visszaszerezze a hatalmát és elhagyja a szigetet, ettől kezdve tehát jön a bonyodalom bonyodalom hátán. Ahogyan a színlapon összefoglalták: „Shakespeare utolsó drámája mese, és elmélkedés a politikáról. A mesében lelepleződik a kisszerűség és az ostobaság, és valódi hatalomnak tűnik a bölcsesség és a morális tartás.”

Duda Éva: After

Május 11-én, 12-én és 13-án 20 órakor MU Színházban

Csák, Beatrix, Csuzi Márton, Jenna Jalonen előadásában, koreográfus: Duda Éva

Duda Éva Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus legújabb előadása egy családról szól: anya, apa, lány. Összetarthat a genetika és a szerelem emléke három embert? A 3 táncos a tűréshatár legszéléig is eltáncol, hogy kiderítsék, élhetnek-e boldogan ebben a kényszerű egymásrautaltságban, ebben az ijesztő és rideg világban. Happily Ever After.

Fordított nap a Műcsarnokban

Május 12-én 10 órától 18 óráig

Idén már másodszor állnak munkába gyerekek a Műcsarnokban. Ők lesznek a házigazdák, tárlatot is vezetnek, programok szervezésében is aktívan részt vesznek, és teremőrködnek is. A programon közreműködnek a SZEMAFOR foglalkozásain résztvevő gyermekek, valamint a Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola tanulói. A nem mindennapi múzeumpedagógiai programon kertén belül a Műcsarnok Európai utazók - Kolozsvári művészet az ezredfordulón című kiállításon vehetnek részt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek