Óriás dinószobrok és mókuskerék fából - ahogyan a felnőttek játszanak

A fa az egyik legtermészetesebb és legrégebb óta használt anyag ősidők óta. Ennek ellenére még mindig akadnak kiaknázatlan lehetőségek a fa felhasználásával kapcsolatban. A Hello Wood csapata olyan szabadtéri installációkat épít évről évre, aminek láttán nagyon jól teszi az állunk, ha leesik.

A napokban a Hello Wood sajtótájékoztatóján jártunk, ahol megtudhattuk, mi lesz az idei menetrend táboraikkal, workshopaikkal kapcsolatban. És persze azt is, mi az a Wood Fesztivál, honnan indult, és miről is szó tulajdonképpen.

Hello Wood Fesztivál

A fesztivál Dániában született, ahol egy kreatív csoport három éve alkotói pályázatot írt ki 1000 méter faanyag felhasználására, finanszírozási nehézségek miatt azonban a koppenhágai esemény elmaradt. A Magyarországról beválogatott csapat vezetője, Pozsár Péter és Bakos Maxim, a MOME line ügyvezetője viszont úgy döntöttek, nem hagyják veszni a lendületet, és itthon valósítják meg a fesztivált. A nagy sikerrel zárult 2010-es után 2011-ben kilenc hazai és három határon túli egyetemről 55 diák vett részt a MOME line- desgin műhely egyhetes alkotótáborában, ahol a bővített programnak megfelelően három témában (Wood, Tipo, Film) indulhattak workshopok. Az első faépítészeti kreatív tábor alkotásai bejárták az országot. A program célja az volt, hogy a különböző egyetemekről érkező hallgatók vegyes csoportokban, egy-egy, a szakmájában kiemelkedő, elismert csoportvezető segítségével alkossanak és sajátítsanak el új ismereteket. Fontos szempont volt a Hello Woodon születő összes alkotás esetében, hogy koncepciójukban kötődjenek a helyszínekhez, reflektáljanak arra. (Forrás: Hello Wood Festival ismertetőfüzet)

Bakos Maxim, a Hello Wood igazgatója és a MOME line design műhely ügyvezetője a következőket mondta a fesztiválról: „A Hello Woodot most már harmadik alkalommal szervezzük meg. Csongrádon indult az egész történet 2010-ben, 2011-ben Csórompusztán voltunk, Kapolcs mellett, idén pedig Dédestapolcsány közelében, a Bánvölgye Erdei Táborban fogjuk megrendezni a Hello Woodot. Ha nagyon röviden kellene összefoglalni, mi is az a Hello Wood, akkor csak ennyit mondanék: egy alkotótábor, illetve alkotóműhely. A tábor arról szól, hogy lemegyünk egy hétre, és ott létrehozunk művészeti alkotásokat. Az alkotóműhely alatt pedig azt értjük, hogy szeretnénk a már létrejött közösséget fejleszteni, nem csak erre az egy hétre fókuszálni, hanem az év többi részében is működni. A Hello Wood elsősorban egyetemistáknak szól, nekik vannak kiírva a pályázatok, és akit beválasztunk, az részt vehet ezen az egyhetes alkotótáboron. Itt aztán egy hét alatt létrehoznak a csapatvezetők segítségével különböző installációkat.”

A sajtótájékoztatón Huszár András építész ismertette az idei Demo Tábor forgatókönyvét, amelyre 8-14 év közötti gyerekeket várnak, és július 15. és 21. között rendezik meg Dédestapolcsány mellett, a Bánvölgye táborban. A felnőtt tábort ugyanitt július 21. és 29. között tartják majd. Ismertette terveiket a Krétakör Alapítvány két tagja, Dargay Marcell és Juhász Bálint is, akik szintén részt vesznek a Hello Wood Fesztiválon, hogy „kísérletező attitűdjükkel gazdagítsák a tábor célkitűzéseit”.

Aki tehát kedvet kapott egy óriás fakaticabogár elkészítéséhez, az ne habozzon, kattintson az alábbi linkre! Faanyagot nem kell vinni, az alábbiakban pedig itt egy kis videós ízelítő (a 2010-es Csongrádi Wood Fesztiválról), hogy mit fognak kezdeni vele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek