#VILÁGOM

A májusfaállítás kiskátéja szakértőktől

2012. május 2., szerda 11:12

A májusfaállítás szokása a mai napig él a magyar kisvárosokban, falvakban. Csak ma már kicsit másképp, mint régen.

májusfa papp tamás indafotó
Fotó: Papp Tamás / Indafotó

A májusfaállítás történetéről

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. A májusfát legények állították április 30-án hajnalban a lányok kapuja elé, vagy a kerítéshez rögzítve. A faágat, gallyat, sokszor egy egész fát színes szalagokkal – vannak vidékek, ahol még étellel, itallal, szerelmes üzenetekkel is – díszítették fel a fiúk. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

De hogyan is zajlik mindez a gyakorlatban? Amióta az eszemet tudom, Kecelen minden év április utolsó napján a fiúk megőrülnek. Pótkocsit, traktort, csettegőt, utánfutót, láncfűrészt, fejszét és nem kevés alkoholt szereznek a színes szalagok, WC-papír gurigák mellé, és sötétedés után kisebb csoportokban kimennek egy városszéli erdőbe, ahol újítanak néhány sudár fácskát, majd hajnalig róják a várost. Ennek persze a lányok szülei, kutyái és szomszédai nem igazán örülnek, mivel a fiúk nem lábujjhegyen állítják a fákat, de a szerelemért meg kell szenvedni.Még a kilencvenes évek végén is az számított igazán menő csajnak, akinek volt legalább egy valamirevaló fa a kapujához erősítve. Nem egyszer fordult elő, hogy a május elsejei kötelező városnéző körúton olyan lányos házat is láttunk, ahol 4, vagy akár 5 fa is sorakozott a kerítéshez drótozva, vagy éppen a virágágyásba beleásva, gumipókkal a villanyoszlophoz rögzítve.

Tegnap este ismét ellepték a várost a pótkocsis, traktoros, csettegős fiúhordák. Bepillantást nyerhettünk az egyik csapat ténykedésébe, ami egy lány számára már csak azért is nagy dolog, mert ő csupán a végeredmény nyugtázására van kárhoztatva, a folyamat részleteit neméből adódóan nem ismerheti meg.

Nekünk Józsi mesélt: „Már évek óta ugyanazzal a csapattal járunk májusfát állítani. Tegnap este 11-en voltunk. Este 9-kor találkoztunk a helyi kocsmánál, ott egy kicsit alapozgattunk, majd fél 11-kor indultunk el a város mellé fákra vadászni. Összesen 6 fára volt szükségünk, amiket éjfélre ki is vágtunk. Volt nálunk fejsze, fűrész és balta is. A hat fát felpakoltuk a teherautóra, majd elindultunk. A teherautó hat személyes, a csapat többi tagja befért egy személyautóba.” Józsi elmondta, hogy a májusfaállítási technikájukat már hetedikes koruk óta finomítgatják. A kocsik, szerszámok, szalagok beszerzése mellett még egy csomó apró buktatója lehet egy faállításnak. Ilyen például mondjuk egy hangos kutya, egy inszomniás szomszéd, vagy például az, ha a hőn szeretett lány kapubejárója egy merő beton, így nincs hová leásni a fát. Ezért kell egy előzetes feltérképezés, és persze drót is, amivel valami tereptárgyhoz lehet rögzíteni a fát, ha épp tényleg nincs egy talpalatnyi föld sem, ahová beáshatnák.

Józsiék faállítóbrigádjában még az a szabály is kőbe van vésve, hogy mindig az ássa a gödröt, aki a faállítással imponálni akar az adott lánynak, mert hát az ásás a legnagyobb meló. Józsiék 6 fát vittek 6 lánynak, és ha szigorúan vesszük, akkor este fél 11-től hajnali 3-ig tartott a küldetés, ami - – mint ma reggel kiderült –, sikerrel zárult. A lányok örömmel konstatálták, idén is kapósak még.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta