Melyik a legjobb kerthelyiség Budapesten?

Végérvényesen is vége a fagyoskodásnak, a romkocsmák kerthelyiségei úgy nyitnak ki, ahogyan anyám kertjében a szapora liliomok nyílnak. Mivel április elseje óta nem lehet dohányozni a szórakozóhelyeken, csak azok kerthelyiségeiben – és mert mi ettől függetlenül is szeretjük a kerthelyiségeket –, kétségtelenül elérkezett az idő, hogy kiderítsük, melyik a legjobb. Olvasóink tippjei alapján íme egy tízes mezőny, válassza ki, önnek melyik jön be leginkább!

A Grund

VIII.ker. Nagytemplom utca 30.

A Grund nem kicsi. Sokan mondják, hogy ritka sznob hely, sőt néhányan még azt is nehezményezik, hogy egy élő fát beleépítettek az obejektumba. Na és akkor mi van? Tud fotoszintetizálni, a lombja a szabad ég alatt van. A hely pedig legalább annyira számít elitnek, mint amennyire a combino. Itt is, ott is megfordulnak mindenféle emberek, nincs kiírva sem A Grund, sem a combino ajtajára, hogy csak budai egyetemisták léphetnek be rajta. Oké, persze, kicsit talán zavaró a sok kvázi ikeás bútor, és a faltetoválások, de ne legyünk szigorúak, A Grund igazán ideális hely arra, hogy a kerthelyiségben ücsörögve átsörözzük-cigizzük az estét. Azt még érdemes megemlíteni a helyről, hogy hostel, gyerek- és felnőttjátszótér és még egy oktatási központ is helyet kap itt. Érdekessége, hogy a különböző rendezvények mellett – ilyen pl. az Out of Office Party jól megfér a református istentisztelet a bárban – igen szép pohárban adják a rövid italokat.

Dürer kert

XIV.ker. Ajtósi Dürer sor 19-12.

2008 júniusa óta Budapest legnagyobb területű  magát undergroundnak nevező szórakozóhelye a régi ELTE épület falai között. Van benne egy csomó fa, pingpongasztal és biciklitároló is. A Dürer kert elsősorban zenés helyszín. A legkülönbözőbb stílusú zenei koncerteken túl igazán különleges ételekkel csalogatják be nem csak az ELTE diákjait, hanem minket, halandókat is. Bár a hely sokkal jobban hasonlít egy lepukkant bronxi színházra, ami legtöbbször kong az ürességtől és a falakat egybetartó tagektől, ám mégis üde színfolt egy-egy nagyobb rendezvényen a wc-snéni, aki nem egyszer adott bónusz wc papírt a kedvesen mosolygó lányoknak.

Fogasház

VII.ker. Akácfa utca 51.

A Fogasház napközben kulturális befogadótér, este pedig romkocsma. 2010-ben nyitotta meg jelenlegi formájában kapuit. Először is nézzük a kocsmaszekciót. Romkocsmaárakkal kínálják azokat a piákat, amit a többi romkocsma is kínál. Ebben tehát nincs semmi különleges. Nagy előnye a Fogasnak, hogy van egy pingpongterme, de csocsóasztalt is talál a szemfüles kocsmázó a lépcsőfordulóban. Fontos tudni, hogy a házban működik kortárs képzőművészeti galéria, több színtársulat próbál és tart előadást. Kéthetente ingyenes filmklubokat tartanak itt, és bolhapiacot is rendeznek a Fogasban. A bejáratban bringatároló és pizzaszelet várja a művelődni és/vagy lerészegedni vágyókat. Az sem elhanyagolható információ, hogy itt található a Lomography Nagykövetség Romboltja és Fogaskerékpár is (bolt, szerviz és kölcsönző).

Grandió

VII.ker. Nagydiófa utca 8.

Egy vidéki lánynak (amilyen én is vagyok) igazán nagy élmény volt az első este a Grandióban. Első pillantásra egy nagyon elhanyagolt belső kertre hasonlít, olyanra, ahová az első-második emeleten lakók mindenféle génkezelt magokat szórtak, amitől az olyan buja és olyan vibrálóan oda nem illő lett, mint Boris Vian piros füve. De ez csak az első benyomás volt. A második pedig az, hogy ez nagyon is beleillik a képbe. A rengeteg zöld, a művi elhanyagoltság bája, a színesre festett, kissé kényelmetlen kerti székek, no és némi vodka olyan hatást gyakorol az emberre, hogy azon már meg sem hajlandó lepődni, ha egy csapatnyi skótszoknyába öltözött 2 méteres legénybúcsúzó férfi a szoknyáját emelgeti a pultnál várakozás közben. A dzsungel mellett pingpongozni is lehet, ami egy nagyon nagy pirospont, és persze biciklitároló is van a bejárat mellett. Nagyon fontos megemlítenünk, hogy 2011. január 1. óta a Grandió pincéjében működik a Szabad az Á... is, ami helyet biztosít kezdő zenészeknek, hogy megmutassák, mit is tudnak. A hangtechnika rendben van, a tulajdonosok pedig nagyon segítőkészek.

Kertem

XIV. ker. Olof Palme sétány 3.

A Kertemet azért szeretik igen sokan, mivel a hely célközönsége nem csupán a sörözni és fröccsözni vágyó fiatalokból áll, hanem a gyerekes szülők, a kutyatulajdonosok is szívesen látott vendégek itt. Nem kizárólag a hely nevében elrejtett birtokos jelző miatt, de tényleg úgy néz ki, mintha mondjuk a nagymamám kertje lenne, aki eladta Balatonakarattyai üdülőjét, és az ott maradt székeket, asztalokat bedobálta volna kertjébe. A kellemes hangulatú kerthelyiségben koncerteket is tartanak, amiket a sörpadokról, 30 éves újrafestett kerti székekről addig nézhetünk, amíg el nem fogy a sörünk, vagy bele nem áll egy kósza szálka a seggünkbe.

Kobuci kert

III. ker. Fő tér 1.

A Zichy-kastély belső udvarában működő Kobuci kert célközönsége talán egy kicsit eltér a már felsoroltatókétól, ám olvasóink szerint hiba lett volna kihagyni ezt a helyet a top 10-ből. Hogy miért? Egyrészt azért, mert itt kapható a kobuci névre hallgató étel, amit nevezhetünk akár kolbászos lepénynek is, de a hivatalos definíció a következő: „A kobuci nem más, mint kolbászos buci: pirított buci tészta, amelyen fokhagymás fűszeres tejföllel ágyazunk meg a pirított házi kolbásznak, majd mindezt paradicsomkarikákkal és uborkakockákkal megszórjuk”– olvashatjuk a Kobuci kert Facebook-adatlapján. Ez a kaja azért olyan fontos, hogy még a névben is ezt örökítették meg a tulajdonosok, mert eredetileg a Kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál alatt debütáltak vele 2005-ben, és a kobuci olyan viharos sikert aratott, hogy 2009 nyarán fogták magukat, és megnyitották a kobucihoz címezett kocsmájukat a jelenlegi helyen, a Zichy-kastély udvarában. Az etetés mellett itatnak is, és koncerteket is szerveznek mindehhez. Nem először lép fel náluk a Budapest Bár, A Csík zenekar, Harcsa Veronika, a Zuboly, és még BL döntőt is lehet náluk nézni.

Kőleves kert

VII.ker.  Kazinczy utca 35.

A Kőleves kert egyik legnagyobb előnye, hogy a Kazinczy utcában, a város jobb pitvarában helyezkedik el. A Kertemhez hasonlóan itt is tapasztalható az a jelenség, hogy szülők gyerekkel érkeznek, amit jól is tesznek, hiszen van itt játszósarok, és a pultnál függ egy hinta is (amibe nem egyszer láthattunk belegabalyodni ittas barátainkat). A hely egyetlen hátránya a vendégmarasztaló talaj. Hogy ez mit jelent? Képzeljük csak el, hogy 2 sör és egy vodka után megpróbálunk felállni, és elhagyni a helyszínt. Nem fog menni, hacsak nem vagyunk felkészülve arra az alattomos zúzott kőrétegre, ami üveggolyótengerként cselezi ki a pisilni, távozni kívánók szándékait és egyensúlyérzékét. Ám ez a világért se szegje kedvét senkinek, annyi a titok, hogy a nők felejtsék el a magassarkút, ha itt kívánják eltölteni az estét.

Mika Tivadar Mulató

VII. ker. Kazinczy utca 47.

A Mika Tivadar Mulató nevét arról a Mika Tivadartól kapta, aki 1907-ben kiíratta a sajátját az általa építtetett vas-és rézárugyára homlokzatára. A romkocsma-nem romkocsma tengelyen nagyjából középen elhelyezkedő szórakoztatóipari egység a tavaly menőnek kikiáltott Kazinczy utcában van, a 400-zal majdnem szemben. A pincében koncerteket szerveznek, jó időben a kerthelyiségben pedig lehet dohányozni nem kevés négyzetméteren. Lehet sírni persze, hogy mennyire belterjes ez a hely, de melyik nem az? A Mikát lehet szeretni azért, mert trombitalámpák világítják meg a pultot, mert a női vécében kézmosás közben lehet szemezni a férfi vécében kezet mosó fiúkkal, és azért is, mert finom a kaja.

Ötkert

V.ker. Zrínyi utca 4.

2010 júniusában (nem sokkal a Mika nyitása előtt) nyílt meg napjaink talán legellentmondásosabb szórakozóhelye, az Ötkert. Azonnal nagyon felkapott lett, de gyorsan le is csengett: tavaly nyáron az általános reakció a „menjünk ma az Ötkertbe!” javaslatra a legtöbb esetben már csak az volt: „Csak ha ingyenpiát osztogatnak.” Ekkor vetődik fel jogosan a kérdés: most akkor ki a sznob? Mi, vagy az Ötkert törzsközönsége? Nagy valószínűséggel mindkettő. Tény, hogy sok egyetemista és bringás jár oda, akik azonban egy decibellel sem hangosabbak a gyalogosnál és a dolgozó békávézóknál sem. Érdemes ide is elmenni, ha másért nem is, legalább hogy a látogatás után tudni fogjuk, ide többet nem jövünk.

Pántlika

XIV. ker. Városliget, a Hermina út 47-tel szemben

Az első neve Lepke volt. Ezt követte rövid ideig a Zöldember, majd nagyjából 20 évvel ezelőtt kapta meg a mai nevét. A Pántlikánál meseszerűbb szórakozóhely nincsen Budapesten, ezt borítékolhatjuk. Belül a 60-as 70-es éveket idéző enteriőr pedig igazi időutazást jelent, ami azért – lássuk be – nem árt néha. A hely hátránya, hogy igen kicsi, esős időben, és főleg ittas állapotban pedig ne lepődjünk meg, ha a Pántlika melletti sártengerbe ragadt a cipőnk. A kiszolgálás rendkívül családias, a kilátás pedig tavasszal és nyáron egyenesen pazar. Tavaly itt még mókust is láttam.

Melyik Budapest legjobb kerthelyisége?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek