#VILÁGOM

Nádas Péter lehet a következő Nobel-díjasunk

2012. április 19., csütörtök 21:01

A Die Welt német konzervatív lap szerint Kertész Imre után Nádas Péter is irodalmi Nobel-díjat kap. Április 18-án kedden egy sajtóreggelin Nádas mesélt regényéről, válaszolt az újságírók kérdéseire.

Nádas Péter Párhuzamos történetek című regénye óriási nemzetközi sikereket aratott, lefordították már német, angol, francia, svéd és norvég nyelvre is. A nemzetközi irodalmi színtéren úgy vélik, Nádas lehet az irodalmi Nobel-díj következő várományosa. Az idei Nemzetközi Könyvfesztiválra a Párhuzamos történetek mellékleteként megjelenik Párhuzamos olvasókönyv címmel a regény forrásainak és visszhangjainak gyűjteménye, melyben a regény írása közben felmerülő kérdésekkel kapcsolatos levelezés, a regénybeli események hitelességét megalapozó dokumentumok mellett a regény megjelenése után készült két terjedelmes interjút, továbbá Chistina Virágh, Radics Viktória és Markója Csilla egy-egy esszéjét találja az olvasó. Ezzel egyidőben újra kiadják a Párhuzamos történeteket, valamint Nádas három további művét.

Markója Csilla a Párhuzamos történetekről

„Nádas regénye túlesett a modernitáson, amennyiben a mű összes tagján végrehajtotta a dekonstrukciót. Csonkolások és protézisek, metszetek és áttétek, patetikus energiákat konzerváló és visszavonó gesztusok, gesztushiányok egymáson történő elcsúsztatása nyomán felépülő katartikus művében a katarzist a folyton előálló pusztulás szemléletének tökéletes épsége, elevensége biztosítja. Nádasnak jók a reflexei. Végső soron az olvasói katarzishoz az ő mozdulatainak biztonsága révén jutunk. A műve a működésről szól, mégpedig úgy, hogy ezt a működést különböző szinteken demonstrálja. A képzeletről, mint a valóság hiányáról és a képzelet valóságteremtő erejéről beszél. Hogy mi jön mozgásba, amikor képzelődünk. Micsoda valóság jön mozgásba.” (Forrás:Nádas Péter: Párhuzamos olvasókönyv)

Az ennek alkalmából szervezett sajtóreggeli alaphangulatát szerencsére az adta meg, ahogy Nádas Péter először villával igyekezett lekvárt kenni a croissant-jára, de annyira belemelegedett a mesélésbe, hogy egy idő után már a villa nyelével adagolta közvetlenül a szájába. Így mesélte el, mennyire idegen tőle a turnézás, amire most könyve nemzetközi sikere miatt rákényszerült, vagy hogy mennyire fontos, hogy egy magyar könyv fordítása jó legyen, hogy megállja a helyét külföldön is. Egy újságíró szerint „csak mi, magyarok vagyunk olyan szerencsések, hogy elismert írók és költők fordítják le a külföldről beáramló műveket”, majd rákérdezett, Nádas nem szokott-e izgulni, hogy jól sikerül-e könyvének fordítása külföldön, és hogy részt vesz-e ő maga is a fordító kiválasztásában. Nádas azt mondta, hogy az igaz, hogy hazánkban írók, költők foglalkoznak fordítással, de ez külföldön is így van. Abba viszont nincs beleszólása, hogy ki fordítsa le a könyvét, ez az adott kiadó döntésén múlik.

A Nobel-díj gondolata az egész reggeli alatt ott lebegett az asztal felett, úgy kezeltük a témát, mintha valami mocskos titok lenne, ám egyszer csak elérkezett a pillanat, amikor valaki végre rá mert kérdezni. Nádas bevallotta, kicsit elfáradt: közel 20 évet áldozott a Párhuzamos történetek megírására, ezt igyekszik lezárni. Nem akar felhajtást, nem akarja kioktatni a fordítókat – ha esetleg rossz munkát végeztek –, nem akar mást, mint otthon felébredni, nem egy ismeretlen város ismeretlen szállodájának szobájában. Ha megkapja a Nobelt, elfogadja örömmel, de nem ez a cél.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta