Flashmobbal ünnepeltük József Attilát

Egész napos rendezvénnyel emlékezett meg az Írók Boltja a Költészet Napjáról. Felolvasott Gyukics Gábor, Kemény István, Kukorelly Endre, Mesterházi Mónika, Németh Gábor, Rácz Péter és Sajó László, és a költők mellett még mindenki más is, aki szerette volna megosztani kedvenc versét a többiekkel. Pontban 17 órakor pedig az egész közönség együtt szavalta el József Attila egyik versét.

Flashmobbal ünnepelte a Költészet Napját az Írók Boltja:  pontban 17 órakor együtt szavalta el a bolt közönsége József Attila József Attila című versét. Az eseményt Hományi Péter, a bolt dolgozója szervezte, aki a Díványnak elmondta, idén csináltak ilyet először.  „Alapvetően közösségi formát kerestünk, igyekeztünk valami újat kitalálni, kerülni a hagyományos formákat. A könyvbemutató azért jó, mert meg tudja szólítani azt a  közönséget, akit érdekel maga az író vagy a mű, de szerettük volna tágítani ezt a spektrumot, demokratikus közösségi élménnyé tenni az eseményt. Így találtuk ki ezt a flashmobot. Ha azt szeretnénk elérni – és igen, ezt szeretnénk elérni –, hogy az emberek több verset olvassanak, akkor be kell hozni az Írók Boltjába azokat az embereket, akik mondjuk szeretik Adyt, de például a kortárs költőket nem ismerik” – fejtegette Hományi. Ha pedig a klasszikus költők iránt érdeklődők elmennek az Írók Boltjába, akkor nagy eséllyel megtalálják a számításukat a kortárs költők által kínált felhozatalban is.

Hományi elégedett volt a költészet napi rendezvényük látogatottságával, hiszen, ahogyan ő mondta, a költészet periférikus terület az irodalmon belül is, talán az egyik leghálátlanabb műfaj, épp ezért nem is számítottak rá, hogy ezrével özönlenek majd a versfogyasztók az Andrássy úton. „Ha csak egy olyan embert sikerült becsalogatnunk a mai napon a boltunkba, aki eddig nem szerette annyira a verseket, és ma mégis itt volt órákon át, akkor már megérte. Folytatni fogjuk ezt a kezdeményezést, azon fogunk igyekezni, hogy a vers minél több emberhez eljusson” - ígéri az Írók Boltja optimista stábja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra