#VILÁGOM

Önnek mit jelent a FUCK?

2012. április 4., szerda 15:21

Meg se tudtuk számolni, hányszor hangzik el az angol fuck (baszni, kibaszott) szó a fenti címet viselő másfél órás dokumentumfilmben, és elképzelni sem merjük. Bár nem új, az internetezők most ismét felkapták, ami azért jó, mert így Ön is megnézheti végre a YouTube-on.

A Fuck című, leginkább fesztiválokon bemutatott 90 perces amerikai dokumentumfilm a fuck (baszni, kibaszott, baszd meg) szó eredetét, a kultúrára és a társadalomra való hatását vizsgálja, azt hogy mégis min ment át ez a szó az elmúlt években, hogy a legismertebb és a legtöbbet használt szó lett belőle a világon.

A rendező, Steve Anderson végigköveti a szó történetét mint igét, főnevet és melléknevet is, bemutatva így kedvenc szavát, mely ugyanúgy jelen van a médiában, a politikában és a kultúrában, mint a pornóiparban.

A 2005-ben forgatott filmjéhez igyekezett kulturálisan-társadalmilag nagyon különböző alanyokat meginterjúvolni, így vannak a merítésben zenészek, nyelvészek, újságírók, pornósztárok (például Tera Patrick pornószínésznő), a rapper Ice-T, és még épp sikerült élve elcsípnie a gonzóújságírás szabadszájú atyját, Hunter S. Thompsont.

A hatásvadász címe és témája mögött valóban érdekes filmet nemrégiben újra felfedezte magának az internetezők tábora, így, ha kíváncsi rá, most ön is eltölthet vele másfél káromkodással teli órát a Youtube-on. Levezető olvasmányként pedig (majdnem) ugyanez magyarul: íme, a bazmegelés szintaxisa!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.05 01:18:50dr. Ez is csak egy nick

  Mondjuk a fuck azt pl. pont nem jelenti, hogy kibaszott.
  Az a fucking. Nem mindegy.

  (Persze különféle prepozíciókkal sok egyebet is, ahogy a magyar az igekötőkkel, mondjuk fuck off: húzz a **csába, fuck up: elbasz stb.)

  "A rendező, Steve Anderson végigköveti a szó történetét mint igét, főnevet és melléknevet is"
  Hát melléknévként nehéz, mert olyan formája pont nincs.
  Melléknévi igenévi van a fucking (azaz nem a fuck) szónak (az -ing nem rag, hanem képző, azaz a képzett szó már nem számít az az alapszó ragozott változatának, hanem külön szónak, többnyire szófajilag is), de az egyrészt nem fuck, másrészt nem melléknév.

  Aki ennyire hülye a témához, ne akarjon írni róla.

 • 2012.04.06 16:06:21Müszélia

  egy szó nem véletlenül csinál karriert. van itt rendesen mögöttes tartalom.
  alternatívák: teremburáját, kutyafáját...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta