Hófehérke végre kiáll az igazáért

2012 nem a világvége, hanem a Hófehérkék éve, ez már tuti. Március 15-én mutatták be Julia Roberts főszereplésével a Tükröm, tükröm című remake-et, június 1-jén pedig jön a magyar mozikba is a Hófehér és a Vadász című fantasy Charlize Theronnal és Kirsten Stewarttal. Hollywood mindig is szívesen nyúlta a Grimm-testvérek életművét, a sápatag hercegnő ezen belül is különösen népszerű, most épp harcos hercegnőt faragtak belőle.

A hesseni származású Jacob és Wilhelm Grimm 1806-tól gyűjtöttek meséket. Gyűjteményüket több mint 70 nyelvre fordították le, sokan azt mondják, hogy a Biblia után az ő könyveik keltek el a legtöbb példányban a világon. Nem meglepő, hogy számos Grimm-mese adaptációját láthattuk már a színpadon és a mozivásznon.

A legújabb a Tükröm, tükröm című film, ami a napokban került a magyar mozikba, és ami a Grimm-féle Hófehérke feldolgozása, csak hát minek. Tarsem Singh rendező (akinek nevéhez a A sejt vagy a Halhatatlanok című filmek fűződnek) kicsit elvetette a sulykot, és ezen az sem segít, ha a gonosz mostohát amúgy Julia Robertsszel játszatja, a sápatag hercegnőt meg Lily Collinsszal. Ha tudtam volna, hogy kungfu-törpékkel tömték tele a filmet, akkor biztos, hogy nem fizetem ki a 1500 forintos belépőt. A kungfutörpék mellett még Hófehérkét is megtanították néhány alapvető önvédelmi fogásra, ami a maga bárgyú módján igen béna. Julia Roberts élete egyik leggyengébb alakítását nyújtotta, de legalább bekenték az arcát papagájszarral. A filmet akár színdarab formájában is feldolgozhatták volna, hiszen a palota dísztermén, az erdőn és a városon kívül nem nagyon dolgoznak benne több helyszínnel.

Ennek ellenére a látványra igen sokat adtak. Roberts gonosz mostohaként gyönyörű ruhákban mondogatja a magáét hol a tükör előtt, hol pazar rezidenciáján. A törpék koszosak és mérgesek, nyoma sincs a Disney-féle cukiságnak ebben a filmben. Ebből akár vicces szituk is adódhatnának, mégis inkább a giccs és a történet elnagyoltsága a film elsődleges vonásai. Ha tehetik, ne adjanak ki érte pénzt: a trailerbe tényleg a legnézhetőbb jelenteket pakolták bele, 3 percnél több értéket mi sem találtunk ebben a filmben.

A június elején dobbantó Hófehér és a vadász trailere sokkal többet ígér. Rupert Sanders filmjében szintén nem egy tesze-tosza, nyafka hercegnőt látunk, ám ebben a feldolgozásban sokkal keményebbre veszi a figurát a sápadt szépség. Páncélban, karddal harcol a hercegnő az őt illető jogokért a gonosz mostohát játszó gyönyörű Charlize Theron és serege ellen. Hófehér(ké)t ebben a filmben az Alkonyatból ismert Kristen Stewart alakítja.

Hollywood mindig is szerette Hófehérkét

A nyugati kultúrkincs mítoszait, meséit és legendáit szívesen filmesítik meg Hollywoodban, az ókori mondáktól és mitológiától egészen Shakespeare véres vagy vidám történetéig. A Grimm-meséknek is rengeteg feldolgozása született már: vígjáték, animációs film, rajzfilm, musical, de horror, és pornó is. A Hófehérke és a hét törpe ezen belül is az egyik legnépszerűbb és talán legismertebb Grimm-mese, és ismét reneszánszát éli: amellett, hogy a fenti két nagy költségvetésű hollywoodi produkció készült belőle, azt rebesgetik, a Disney Stúdió is előveszi újra.

Törpék, rablók, sárkányok és gyilkos gyűrű

A mese története és alakulása kultúrkörtől függően változott az évszázadok során. Az Aarne-Thompson-féle folklórbesorolásban 709 Hófehérke-típusú mesét találunk, melyek sablonjai némileg eltérőek lehetnek. A német változatokban például szerepelnek a törpék és a varázstükör, míg a nem német típusokban a törpék helyett általában rablók a hercegnő védelmezői.

hófehérke régi

Egy Albániából származó 1864-es variációban a főszereplő negyven sárkánnyal élt, Hófehérke tetszhalálát pedig egy gyűrű okozta.

Filmes variációk egy témára

Nem véletlen, hogy Hollywood is ehhez nyúlt a legtöbbször. A legismertebb az összes feldolgozás közül a Walt Disney által jegyzett Hófehérke és a hét törpe, amelyet 1937-ben mutattak be a mozikban. A rajzfilmklasszikust 1938-ban eredetileg csak a legjobb filmzene kategóriájában jelölték Oscar-díjra, azonban egy évvel később, 1939-ben az Amerikai Filmakadémia egy különdíjjal jutalmazta: „innovatív technikájával milliókat bűvölt el és úttörője volt a szórakoztatás új területének” – áll az indoklásban. Walt Disney, mint a film producere a díjat hét kis Oscar-szobrocskával együtt vehette át, Hófehérke tiszteletére pedig 1987-ben a hollywoodi hírességek sétányán csillagot helyeztek el.

A Port.hu-n 11 Hófehérke feldolgozást találtunk a Walt Disney-féle rajzfilmen és a napokban debütált Tükröm, tükrömön kívül. A szórásban találunk magyar, NDK, svájci, osztrák feldolgozásokat; horrort, vígjátékot, drámát, dark fantasy-t, de még pornóverzió is készült belőle. Mindegyik feldolgozásban megváltoztattak valamit az eredeti történeten: az 1937-es Walt Disney-féle adatációban például a gonosz mostoha csak egyszer próbálja megölni a mérgezett almával a főhősnőt, míg a Grimm-féle gyűjtésben háromszor is nekifut a gyilkosságnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra