#VILÁGOM

10 színész, aki kétkezi munkával kezdte

2012. március 21., szerda 20:01 |

Nem minden hollywoodi híresség kezdte pályafutását színészként, sőt! Vannak, akik olyan szakmát végeztek befutásuk előtt, ami köszönőviszonyban sincs a színészettel. Volt, aki ácsként kezdte, volt olyan is, aki csirkének öltözve járta az utcákat, és olyan is, aki golyóstollakat árult. Ön szerint melyiküknek kellett volna maradnia az eredeti munkájánál?

Walter Bruce Willis

bruce willis

A Die Hard sztárja március 19-én töltötte be 57. életévét. Willis egy németországi amerikai katonai bázison született Idar-Obersteinben. 12 évesen még nagyon dadogott, ezért iratkozott be a középiskolában egy drámaszakkörre. A középiskola után azonban nem ment főiskolára, hanem biztonsági őrként dolgozott, de miután egy kollégáját megölték munka közben, úgy döntött, kilép. Ezután megtanult harmonikázni és csatlakozott a Loose Goose nevezetű R&B bandához. Egy ideig magánnyomozóként is dolgozott, majd részmunkaidős állást vállalt különböző bárokban. Pultozás közben azért szorgalmasan járt meghallgatásokra, de nem igazán kapkodtak utána, míg végül 3000 jelentkező közül őt választották a Simlis és a szende férfi főszereplőjévé. David Addison Jr. karaktere indította el a színészt a világhír felé vezető úton.

 

Harrison Ford

tk3s 19880101 alb a90 275165

Ford 1942-ben Chicagoban született, átlagos gyerekkora volt, bár már az iskolában is odavoltak érte a lányok. A filmeket különösebben nem szerette, csak randizni járt moziba. A gimnázium után angolt és filozófiát tanult egy wisconsini főiskolán, de három nappal a befejezés előtt kirúgták, mert nem teljesítette az előírt feladatokat. A 60-as évek közepén első feleségével Hollywoodba költözött, ahol több kisebb szerepet kapott, de elment a kedve a piti szerepek miatt a filmezéstől. Autodidakta módon szerzett jártasságot az ácsmesterségben, és miután saját házát felújította, több hollywoodi lakostól is kapott ajánlatot építkezésekre. Többek között a The Doors zenekarnál, Sergio Mendesnél, majd George Lucasnal is dolgozott asztalosként. Lucasszal való kapcsolata révén kapta meg Han Solo szerepét a Csillagok háborújában 1977-ben, ami egyenes út volt a világhír felé.

 

Brad Pitt

tk3s bpittring062311 01

A 49 éves sztár sem volt mindig a bulvárlapok celebrovatának aktív szereplője. Mielőtt színész lett, változatos munkákból tartotta fent magát: dolgozott sofőrként, költöztetőként, sőt, csirkének öltözve járta az utcákat az El Pollo Loco nevű étterem hirdetéseként.

Pitt a 80-as években mellékszereplőként feltűnt egy-egy népszerű sorozatban, többek között a Dallasban is. Az igazi áttörést a Thelma és Louise című film hozta meg számára 1991-ben, amelyben Harvey Keitellel, Geena Davisszel és Susan Sarandonnal játszott. 1992-ben játszotta első főszerepét a Folyó szeli ketté című filmben, majd 1994-ben nagyot alakított az Interjú a vámpírral című horrorban. Bátran mondhatjuk, hogy 20 éve Pitt lába előtt hever a fél világ.

 

Matthew McConaughey

kocka01

Az egyik legkockahasúbb hollywoodi színész Texasban nőtt fel, és ő sem mindig színészi képességeivel (vagy legalábbis vonzó külsejével) kereste kenyerét. Egy ideig Ausztráliában élt, ahol először egy ügyvédi iroda alkalmazásában dolgozott, de nyilván nem ügyvédként, mert következő állásában például csirkeólakat kellett rendben tartania. Szemmel láthatóan nem tett neki rosszat néhány havi ganézás.

1993-ban végül Los Angelesbe költözött, ahol 1995-ben meg is kapta élete első főszerepét a Bárhol, bármit, bármikor című filmben, ahol Drew Barrymoore partnere volt. Ezután szerepet ajánlottak neki a Ha ölni kell című filmben, amit ő el is fogadott. A lavina ekkor indult el kérlelhetetlenül. McConaughey karrierje a 90-es évek közepétől megállíthatatlanul haladt a előre, majd be is ért, hiszen a nők bálványává vált az idén 42 éves színész.

 

Johnny Depp

abaca 142218 271

Az alacsony létére is rettenetesen vonzó amerikai színészt sokan a világ egyik legszexibb pasijaként emlegetik. Mielőtt a nők bálványává és világhírű színésszé vált volna, telefonon árult golyóstollakat. Karrierjének elindulása Nicolas Cage nevéhez fűződik, akivel Los Angelesben ismerkedett meg a 80-as évek elején. Az akkor még szintén ismeretlen színész ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című horrorfilmbe 1984-ben.

Depp ügynöke rábeszélésére elfogadta a 21 Jump Street című sorozat egyik főszerepét. A bűnügyi sorozatban 3 évig szerepelt, pedig nem tervezte tovább egy évnél a tévés karrierjét. Ez a sorozat tette Deppet a tinik bálványává. A filmes áttörést azonban az 1990-es Ollókezű Edward hozta meg számára Tim Burton rendezésében. Burtonnel azóta a következő filmekben dolgozott együtt:  Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony, Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya és az Alice Csodaországban.

 

George Clooney

tk3s evhr 00762688

A Vészhelyzetből jól ismert George Clooney-t szintén sokan úgy tartják számon, mint a legvonzóbb hollywoodi sztárt. Az kétségtelen, hogy az öltöny is nagyon jól áll neki. 1982-ben egész nyáron dohányt vágott és női cipőket árult, majd elindult Hollywoodban élő nagynénjéhez, ahol nagyon sok szereplőválogatáson megfordult.

Első játékfilmszerepe a Grizzly II: The Predator című film volt, amit Budapesten forgatott, de ez a film nem került bemutatásra. Ezután játszott a Return of the Killer Tomatoes című filmben, majd a Roseanne-szériában és tucatnyi tévésorozatban 10 éven keresztül. A Vészhelyzetben (ER) dr. Doug Ross szerepét kapta meg. Ez hozta meg számára a világhírt. Quentin Tarantino is felfigyelt rá, felkérte Clooney-t, játsszon Alkonyattól pirkadatig című filmjében. Játszott is.

 

John Malkovich

beihlbh031009-005

A színész és rendező Malkovich buszsofőrként próbálta ki magát pályája elején, egy iskolabuszt vezetett éveken át, majd a Broadwayn horgonyzott le egy rövid időre. John Malkovich először 1978-ban volt látható a nagyképernyőn, Robert Altman Esküvő című vígjátékában, bár neve a stáblistán nem szerepelt.

Első jelentősebb mozifilmszerepét 1984-ben kapta a Hely a szívemben című filmben, amelyben Sally Field vak segítőjét alakította. Nem is akráhogyan, hiszen ezért a munkájáért Malkovichot Oscar-díjra is jelölték. Ugyanebben az évben Al Rockoffot is eljátszotta A gyilkos mezőkben, alakításáért elismerő kritikákat kapott. Innen már nem volt megállás. John Malkovich március 25-én vasárnap a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Pokoli vígjáték- egy sorozatgyilkos vallomásai című darabban szerepel.

 

Sean Connery

6

A legsármosabb 007-es ügynök virtuális munkakönyvében olvashatjuk a legváltozatosabb és legmeglepőbb listát. Connery apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. A család anyagi helyzete miatt félbe kellett szakítania az általános iskolát, hogy dolgozhasson. Segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként vállalt munkát, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez is, de testépítőként is jelentős eredményeket ért el.

Az 1950-es évek közepén kapta első televíziós szerepeit, majd az MGM-mel írt alá szerződést és több filmben epizódszerepben tűnt fel. Első jelentősebb szerepét a Lana Turner főszereplésével készült Another Time, Another Place című moziban kapta 1958-ban. Az igazi áttörés 1962-ben következett, amikor megkapta James Bond szerepét a Dr. No című filmben.

 

Louis de Funes

tk3s 19730315 nin k09 340

A nagy nevettető Courbevoie-ban született 1914. július 31-én. Mielőtt színész lett, többféle foglalkozást űzött: volt ügynök, könyvelő, dekoratőr és bárzongorista. A kisebb epizódszerepek után az 1950-es évek közepén kezdett ismertté válni a filmvásznon. A Horgász a pácban című filmjében nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb helyzetkomikusnak járó elismerést.

Az igazán nagy áttörést azonban a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt 1964-ben forgatta Jean Girault-val. Alig néhány hónap múlva ismét hatalmasat alakított a Fantomas Juve felügyelőjeként. A színész-komikus 1983. január 27-én hunyt el Franciaországban.

 

Harvey Keitel

tk3s 20100917 zaf cj4 035

Keitel Brooklynban nőtt fel, ahol 16 évesen ki is rúgták az iskolából, így belépett a haditengerészethez. Miután leszerelt, több bizarr munkát vállalt el. Évekig kereste a kenyerét bírósági rajzolóként (mivel az amerikai tárgyalótermekben tilos fényképezni), de Clooney-hoz hasonlóan női cipőárusként is kipróbálta magát. Az igazi áttörés Keitel életében az az újsághirdetés volt, amire 1965-ben figyelt fel.

A hirdetés szerint egy New York-i filmrendező, Martin Scorsese keresett szereplőket a Ki kopog az ajtómon? című produkcióhoz  Ez volt a kezdete Keitel és Scorsese hosszútávú együttműködésének. Az igazi áttörés 1973-ban kövekezett be, amikor Scorsesével harmadik közös filmjükben, az Aljas utcákban játszott Robert De Niro-val.

Melyik színésznek kellett volna megelégednie előző munkájával?

 • 130
  Bruce Willis maradt volna csapos, vagy biztonsági őr!
 • 164
  Harrison Ford bárcsak ács maradt volna!
 • 175
  Brad Pitt jobb lenne csirkének, mint színésznek!
 • 1280
  Matthew McConaughey jobban tette volna, ha marad a ganézásnál!
 • 162
  Johnny Deppnek nem kellett volna felhagynia a tolldílerkedéssel!
 • 170
  George Cloony maradt volna a női cipőboltban!
 • 153
  Jobban járt volna a világ, ha Malkovich buszsofőr marad!
 • 123
  Sean Connery-nek aktmodellként kellett volna nyugdíjba vonulnia!
 • 324
  Maradt volna Louis de Funes könyvelő!
 • 376
  Harvey Keitel jobban tette volna, ha bírósági rajzoló marad!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.21 21:24:51múvemáccsó

  olyan lehetőség nincs, h mind jól tette, h színész lett?
  mert én így látom.
  és hol vannak a nők a felsorolásból????
  mondjuk akkor lenne érdekes, ha ezek a munkák nem ifjúságuk hajnalán történtek volna meg, hanem mondjuk már amikor 30-s éveiket taposták, mert ugye fiatalon mindenkinek csak ócska munkája van, és aki ambíciózus, szerencséje van meg tehetséges, hip-hop ott találja magát valami jó kis pozícióban.

 • 2012.03.21 21:54:17Florette

  Ez is csak egy nick

  ez noknek irodott, az ertelem itt nem jatszik

 • 2012.03.21 22:28:18filmfreak paul

  Nick: Ha ilyen okos troll vagy, miért nem Te írtad a cikket? A Te írásaidat hol lehet olvasni?

 • 2012.03.21 23:21:40kiskakas

  Mindegyik jó színész, persze vannak köztük kiválóak:
  Keitel, Malkovich, Brad Pitt

 • 2012.03.22 00:44:48no wonder

  Te nagyon sötét bunkó nick. Teeeeee! Harison Ford carpenter volt. Mondj te arra megfelelő magyar szót.

 • 2012.03.22 00:59:06kyanzes

  Ford hivatásos pontybevívő volt (carpenter).

 • 2012.03.22 05:05:35Intizar

  Az angol wikipédia szerint a cabinetmaker, az a carpenter egyik fajtája, de hát "ez is csak egy nick" nyilván jobban tudja. Egyértelmű, hogy semmi más nem kell neki, csak egy akármilyen gyönge ürügy, hogy vicsoroghasson. Nagyon eltiport, beteg lelkű ember lehet.

 • 2012.03.22 06:56:43RowiwClub

  Én kedvelem mindegyiket, és marasztalnám színészi pályán. Ilyan szavazási lehetőség miért nincs?

 • 2012.03.22 09:25:47Fenimore

  Elképesztő, hogy míg minden cikk alatt olvasni egy-pár köpködést az írás színvonalát illetően, addig egyesek képesek anyázva összeveszni egy angol szón. Mások szemében a szálkát...

 • 2012.03.22 09:28:23Fenimore

  # egy pár

 • 2012.03.22 09:35:58Augustin

  Szerintem mind jobban tette. Talán a könyvelés meg az ácskodás/asztaloskodás a legkevésbé gáz meló. Azért érdekes, hogy mennyien kívánják McConaughey-nek a ganézást. Márhogy egyáltalán bárkinek azt kívánni, hogy ganézással teljen az élete, és onnan is menjen nyugdíjba.

 • 2012.03.22 09:41:44barli

  @fenimore: örülj neki hogy nem zorbánoznak :) A nyelvtannácik egy fokkal jobbak.
  Amúgy az Interjú a vámpírral-t referenciának felhozni az elég húzós...

 • 2012.03.22 09:49:52mocc

  nick

  kezdjük ott hogy a cabinetmaker az kb a műbútorasztalost jelenti...ha hülye vagy valamihez ne reklámozd.

 • 2012.03.22 10:41:10Francekellregisztralni

  ...hmm

 • 2012.03.22 10:45:19Nocomment

  múvemáccsó: nők azért nincsenek a felsorolásban, mert azokról cikk nélkül is tudjuk, hogy mi volt a korábbi foglalkozásuk

 • 2012.03.22 16:28:10az operátor

  Harrison Fordnál: ács nem egyenlő az asztalossal!

 • 2012.03.22 19:28:07Ez is csak egy nick_

  mocc:
  Lófaszt, koma.
  Simán csak asztalos.

  Ha hülye vagy (nem csak valamihez, úgy általában), ne reklámozd.

 • 2012.03.22 19:31:54sixx anyja a debreceni hajléktalanok kurvája

  Mondtam már, hogy a büdös kurva anyádat tiltogasd ki?
  Tanulj meg inkább írni, meg járj utána a tényeknek, te szerencsétlen nyomorék picsa!

  "között a The Doors zenekarnál"
  Jaja, biztos szakács volt, és champignon gombát készített bacon szalonnával.

  "ez a film nem került bemutatásra"
  Mi volt a te magyartanárod, rendőrségi fogalmazó? Mert magyarul láthatóan nem tanított meg.

  "mivel az amerikai tárgyalótermekben tilos fényképezni"
  Lófaszt.
  A bíró szabja meg, van, akinél tilos, van, akinél nem. Meg van, akinél egyszer tilos, máskor nem, mikor milyen kedve van.

  Aki ennyire hülye, és ennyire nem bír utánajárni semminek, az miért akar írni?

  A helyesírást már nem is említem...

  Most akkor döntsd már el, hogy Harrison Ford ács volt-e vagy asztalos.
  Egyébként közel egy évtizeddel a Csillagok háborúja előtt is filmezett már olyan filmekben, mint a Zabriskie Point vagy az American Graffiti.

  Ahogy persze Willis is évekkel A simlis és a szende előtt is szerepelt már filmekben.

  A Grizzly II.-t NEM Budapesten forgatták, hanem Magyarországon. Nem mindegy. A koncertjelenetet pl. Pilisborosjenőn, a Nazareth akkor járt először Magyarországon. Ott voltam a koncerten.

  Gondolom, a többi történet is annyira helytálló, mint az első kettő.

  Lehet, hogy nem kéne baromságokat írni?

  Vagy esetleg "a haverom mesélete" jellegű hírek helyett utánanézni, mondjuk azon a nemrég feltált izén, hogy is hívják, na... ja, internet, baszd meg.

  Nem lehetne a szerzőt mint erre a munkára teljesen alkalmatlant eltanácsolni az írástól?

 • 2012.03.22 19:33:52sixx anyja a debreceni hajléktalanok kurvája

  Mondtam már, hogy a büdös kurva anyádat tiltogasd ki?
  Tanulj meg inkább írni, meg járj utána a tényeknek, te szerencsétlen nyomorék picsa!

  "között a The Doors zenekarnál"
  Jaja, biztos szakács volt, és champignon gombát készített bacon szalonnával.

  "ez a film nem került bemutatásra"
  Mi volt a te magyartanárod, rendőrségi fogalmazó? Mert magyarul láthatóan nem tanított meg.

  "mivel az amerikai tárgyalótermekben tilos fényképezni"
  Lófaszt.
  A bíró szabja meg, van, akinél tilos, van, akinél nem. Meg van, akinél egyszer tilos, máskor nem, mikor milyen kedve van.

  Aki ennyire hülye, és ennyire nem bír utánajárni semminek, az miért akar írni?

  A helyesírást már nem is említem...

  Most akkor döntsd már el, hogy Harrison Ford ács volt-e vagy asztalos.
  Egyébként közel egy évtizeddel a Csillagok háborúja előtt is filmezett már olyan filmekben, mint a Zabriskie Point vagy az American Graffiti.

  Ahogy persze Willis is évekkel A simlis és a szende előtt is szerepelt már filmekben.

  A Grizzly II.-t NEM Budapesten forgatták, hanem Magyarországon. Nem mindegy. A koncertjelenetet pl. Pilisborosjenőn, a Nazareth akkor járt először Magyarországon. Ott voltam a koncerten.

  Gondolom, a többi történet is annyira helytálló, mint az első kettő.

  Lehet, hogy nem kéne baromságokat írni?

  Vagy esetleg "a haverom mesélete" jellegű hírek helyett utánanézni, mondjuk azon a nemrég feltált izén, hogy is hívják, na... ja, internet, baszd meg.

  Nem lehetne a szerzőt mint erre a munkára teljesen alkalmatlant eltanácsolni az írástól?

 • 2012.03.22 19:34:28sixx anyja a debreceni hajléktalanok kurvája

  filmfreak paul:
  Itt fent olvasod, a Kommentek fejléc alatt, te idióta.
  Vak vagy tán?

  no wonder:
  Nagyon sötét bunkó a k. édesanyád.
  Harison Ford nem tudom, mi volt, itt Harrison Fordról van szó.
  Ő meg egyértelműen asztalos volt.
  Amerikában ez nem carpenter, hanem cabinetmaker, illetve egyes helyeken (hibásan bár, de) framer.

  Angliában meg joiner.

  A carpenter meg ács (eredetileg szekérács).

  Ha ennyire hülye vagy, legalább ne reklámozd.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta