Bulizz okosan és olcsón!

Hiába gondoljuk azt, hogy a magyarok nagyon jól értenek a szórakozáshoz, ez egész egyszerűen nem igaz. Az arany középutat nagyon nehéz megtalálni, ha szórakozásról van szó. Vagy az van, hogy az ember netfüggőként ott ül a gép előtt éjjel-nappal, vagy hetente többször is elszalad vele a ló, ha a bulizásról van szó. Ezek persze borzasztóan suta általánosításnak tűnnek, de sajnos nem azok.

Egy 2011-es Gallup-felmérésből világosan kiderül, hogy a magyar fiatalok szívnak a legkevesebb füvet Európában, éppen ezért a magyar fűfogyasztási szokásokról most nem is kívánunk többet szólni. Maradjunk csak az alkoholnál. Már azt is tudjuk, hogy az igenis szexi, ha egy nő sört iszik. Cikkünk témája ezúttal azokra vonatkozik, akik nem vetik meg az alkoholt, és a társas szórakozás adta lehetőségeket sem. Vegyünk csak egy átlagos budapesti hétvégét.

Ne hányjunk a taxiba!

Adott legalább négy buli, ami jónak ígérkezik, és az is szinte biztos, hogy az egyik munkatársunk vagy barátunk most ünnepli a születésnapját, így vele is illik koccintani. Mindezek előtt persze össze kell futnunk rég nem látott barátainkkal is, mert már megígértük nekik a múlt héten. Ez egy napra lebontva – mondjuk egy péntekre – legalább 3 bulit vagy szórakozóhelyet jelent. Nincs mese, meg kell jelenni. Mivel szüleink arra tanítottak, hogy inkább a kajára és hasznos dolgokra költsünk – ne piára, cigire és taxira –, ezért nem is akarunk annyi pénzt egy estére elszórni, nehogy magyarázkodni kelljen a hónap végén, miért is kérünk kölcsön. Szóval nem akarunk túl sok pénzt költeni, mert azért egy átlagos péntek este nem ér meg nekünk tízezreket, és nem is szeretnénk annyira másnaposak lenni, mert hát ki szeret. Megkérdeztük munkatársainkat, hogyan is lehet okosan és olcsón bulizni.

Marci a következőket mondta: „Okosan elképesztően egyszerű szórakozni. Annyi a lényeg, hogy ne igyál annyi alkoholt, hogy összehányd a taxit. Olcsón pedig hasonló módon lehet. Keveset kell fogyasztani, a kevés is inkább sör vagy folyóbor legyen.”

014518 065

Jó hányni a piától?

Ádám szerint az a legegyszerűbb megoldás, ha az ember olcsó kocsmákba megy, és a bulira már csatakrészegen érkezik. Judit soha nem ivott annyit, hogy hányjon tőle, nem megy a lakásától messzire bulizni, hogy gyalog tudjon onnan hazamenni. Majd feltette a legmeglepőbb kérdést, aminek a végére összesen négy kérdőjelet is tett: „Egyébként miért jó hányni a piától????” Hányni valójában nem jó a piától, de néha nem tehet mást az ember. Ittasság esetében a hányás legfőbb célja a gyomorban található nutrimentum és/vagy alkohol szervezetből történő kijutása. Mint megtudtuk, a részegen bekövetkező hányásnak több változata is ismert. Az egyik az úgynevezett partihányás, amely népszerű élelemkiválasztási mód, ezzel főleg tinibulikon, illetve kidobóemberek szűkében lévő kocsmában találkozhatunk. A másik az úgynevezett alattomos hányás, ami a feldolgozatlan táplálék másik elhelyezési módja. A célpont kiválasztásánál használhatunk egy kukát, a szórakozóhely sarkát, egy ártatlan lépcsőfordulót, netán a WC-t, esetleg a jó öreg padlót, vagy akár a vendéglátó vagy a barátunk cipőjét is, de ez a módszer igen sokak szerint ellenjavallott.

Aspirin és egy jó DJ csodákra képes

Visszakanyarodva Judit mondandójára, az olcsó bulizásról a következőket mondta: „Nekem elég 2-3 pohár bor és végem, van, amikor már egy pohár után is csak mosolygok, de szerintem az okosan és olcsón egy és ugyanaz.” Gábor szerint az okosan és olcsón nem ugyanaz, a következő tippeket adta: „Még indulás előtt beküldesz egy aspirint, lehetőleg pezsgőtablettát, es bekajálsz rendesen, bár akkor többet tudsz inni,
ami megdrágítja a dolgot. Amikor hazaérsz, ráküldesz egy jó adag ásványvizet, esetleg még egy aspirint, és eszel még valamit, innentől már csak aludni kell.” Az olcsó bulizással kapcsolatban a következőket tanácsolja: „Nem eszel, majd beküldesz egy-két töményet, rá pár sört, és már kész is vagy.”

Bence mindannyiunknál józanabbul közelíti meg a kérdéskört. Szerinte a bulizás nem feltétlenül egyenlő a lerészegedéssel, az okosan bulizás pláne nem. Bence szerint az okosan bulizás a következőket takarja: „Olyan buliba mész el, ahol tudod, hogy tetszeni fog a zene, mert ismerem és szeretem a DJ-t, és ennek megfelelően akkor is kurva jól fogod magad érezni, ha csak minimális mértékben ittál.”

Ön szerint egyet jelent a szórakozás a lerészegedéssel?

 

A másnaposságról

Anna életében a macskajajok legjajabbika azután az este után következett be, amikor vodkaivó versenyen vett részt, miután bedobott néhány sört is. Ő a nagyon fűszeres indiai kajákra, az ásványvízre, és 4-5 kifacsart citrom levére esküszik. Igaz, már beszámoltunk a Díványon, mivel érdemes védekezni a másnaposság ellen. Röviden a következőképpen védekezhetünk, ha mégis mocsokmód sikerült elintézni magunkat az este:

– lustálkodás, amíg jólesik

– jégkocka-szopogatás vagy szénsavmentes ásványvíz

– kefir, banán és méz a gyomornak

Az ivás tudományos megközelítése

Az átlagos ember szervezete megközelítőleg, óránként a következő mennyiségű szeszes italokat tudja sikeresen feldolgozni: 3,5 dl sört (4-6 százalékos); vagy 1,5 dl bort (7-15 százalékos); vagy 3-5 ml „töményet” (35-80 százalékos). Ez iránymutató lehet arra, hogy mit milyen tempóban érdemes inni, ha nem akarjuk gyorsan kicsinálni magunkat.
Érdekes azonban, hogy az átlátszó italoktól kevésbé leszünk másnaposak. Természetesen végig minőségi italokról beszélünk. Arról van szó, hogy minden alkoholban vannak méreganyagok, amiket a szervezetnek le kell bontania, de a vörösborokban, brandykben, viszkikben, tequilákban, színes likőrökben ezekből több van, mint a fehérborokban, a fehér rumban, a vodkában vagy a ginben, ezért ez utóbbiak enyhébb másnaposságot okoznak pusztán azért, mert a szervezetnek kevesebb mérget kell lebontania feldolgozás közben. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne keverjük a  rövidet mondjuk sörrel vagy borral, de még pezsgővel sem. Az pedig a koktélfogyasztóknak fontos adat, hogy ha a rövidet szénsavas üdítővel, de még ha csak szódát is keverjük, másnap lényegesen hosszabb ideig tartó kínszenvedésre számíthatunk. Ilyenkor ugyanis felgyorsítjuk az alkohol felszívódását, a szervezetnek kevesebb ideje van a méreganyagok feldolgozására, vagyis tovább, nagyobb mértékben leszünk másnaposak. A másnaposság főleg a vízháztartás felborulása miatt következik be, a távozó folyadék ugyanis egy csomó fontos anyagot is kivisz a szervezetünkből, de fontos megjegyeznünk két vegyületet is.
Az egyik az acetaldehid. Ez a májban keletkezik az alkohol lebontásakor, az alkoholnál jóval mérgezőbb, de a szervezet kb. ecethez hasonló ártalmatlan vegyületet hoz létre. Ez a vegyület okozza a másnaposságot, ha nem tudja elég gyorsan feldolgozni a szervezet. A nők testében kevesebb olyan enzim termelődik, ami le tudja bontani az acetaldehidet, ezért hat rájuk részben jobban az alkohol. A másik vegyület a glutamin. A glutamin egy természetes serkentőszer, amit a szervezetünk termel, de az alkohol gátolja a hatásait. Az italozás befejeztével a szervezet logikusan túltermeléssel próbálja behozni a lemaradást, aminek a vége az lesz, hogy lefekvéskor pörög az ember agya, nem tudjuk elérni a legpihentetőbb alvásfázist, reggel meg gyengék leszünk, elesettnek érezzük magunkat és olyan, mintha elrontottuk volna a gyomrunkat.

(Forrás: Velvet.hu és MDOSZ)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek