#VILÁGOM

Ma lenne 60 éves Douglas Adams

2012. március 11., vasárnap 19:33 |

Douglas Adams írta a világ egyetlen 5 kötetes trilógiáját, a Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozatot. Emellett több jelenetet szerzett Monty Python Repülő Cirkuszának, lefektette a sci-fi paródia alapjait, és a Macintosh gépekről is olyan cikkeket írt, melyeket a mai napig örömmel olvasnak még a technofóbok is.

Nem könnyű egy olyan emberről méltó módon megemlékezni, aki annyira jól írt, hogy még a legérdektelenebb dolgokról, eseményekről is úgy számolt be, hogy azt az ember egyszerűen kénytelen volt végigolvasni. Erre tökéletes példa az író Macintosh számítógépek iránti mérhetetlen rajongása. Soha, senkitől nem voltam képes végigolvasni egy cikket sem a Macintosh termékekről, nem úgy Adamstől. A Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvével pedig egy olyan világot teremtett, amelyben azóta is több millióan lubickolunk, gyakran hangosan felröhögve, legyünk akár egy könyvtárban, a vonaton, vagy egyetemi előadáson. A trilógiát, csak úgy, mint a Dirk Gently sorozatot, évről évre muszáj újraolvasnom, és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül.

12 évesen jelent meg első publikált írása

A szerző első ismert publikált műve 1965. január 23-án látott napvilágot, méghozzá a hatvanas években nagyon népszerű science fiction magazin, a The Eagle hasábjain. 12 évesen a következőket írta Adams:

„Tisztelt Szerkesztőség!

Az izzadság az arcomról az ölembe csöpögött, amitől a ruháim igen nedvesek és ragadósak lettek. Ott ültem, majd fel-alá járkáltam, s feszülten figyeltem. Közben heves remegés lett rajtam úrrá, csak néztem a kis nyílást, s vártam- végeláthatatlanul. A körmöm a húsomba mélyedt, miközben ökölbe szorítottam a kezemet. Karommal letöröltem forró, nedves arcomat, amelyről ömlött az izzadság. Az izgatottságom elviselhetetlenné vált. Az ajkamba haraptam, hogy megállítsam a remegést a szorongás szörnyű terhével a vállamon. Hirtelen felpattant a nyílás, és becsusszant a posta. Felkaptam a megrendelt Eagle példányomat, és letéptem róla a csomagolópapírt. Szenvedéseimnek egy újabb hétre vége!" (Forrás: Douglas Adams - A kétség lazaca)

De ne szaladjunk ennyire előre! Douglas Noel Adams 1952. március 11-én született Cambridge-ben. Számtalan partipoénja közül az egyik az volt, hogy ő már kilenc hónappal Crick és Watson felfedezése előtt DNA néven futott. (A DNA a DNS angol rövidítése. Crick és Watson fedezte fel a DNS felépítésének szerkezetét, majd 1953-ben meg is építették annak modelljét.) Adams anyja nővér volt, apja tanár, majd üzelti tanácsadó.

John Cleese akart lenni, de már betöltötték ezt az állást

A család anyagi nehézségekkel küzdött, ezért Adams születése után hat hónappal elköltöztek Cambridge-ből, és Kelet-London különböző részein laktak. Adams 5 éves volt, amikor szülei elváltak, így nővérével és édesanyjával Brentwoodba költöztek. Az iskolában kivételesen tehetségesnek tartották tanárai. Adamst gyerekkorában a zene és a sci-fi érdekelte igazán. A hatvanas években nőtt fel, és ahogyan ő mondta, „a Beatles elültetett egy magot a fejemben, amitől az felrobbant. Kilenchavonta kijöttek új albummal, ami földrengésszerű fejlődést jelentett az előzőhöz képest. Annyira megőröltünk értük, hogy amikor kijött a Penny Lane, és még nem hallottuk a rádióban, addig vertük a srácot, aki már hallotta, míg el nem dúdolta nekünk.”

Szóval ott volt a már említett The Eagle magazin, a zene, pontosabban a Beatles, és jött a Monty Python, ami szintén hatalmas befolyást gyakorolt életére. A Monty Python a hatvanas évek végén rádiójátékokat készített, Adams ezeket hallgatva jött rá, hogy a humoristák lehetnek intelligens emberek is, akik a humor eszközével fejezik ki magukat. Adams beiratkozott a Cambridge-i Egyetemre, azért épp ide, mert be akart kerülni a Footlights-ba (amatőr színjátszó kör, ahol a Monty Python-tagok közül is feltűntek néhányan). „Olyan író-eladó akartam lenni, mint a Monty Python-tagok. Sőt John Cleese akartam lenni, és eltartott egy ideig, amíg rájöttem, hogy ezt az állást már betöltötték.”

Gyorsan fel is hagyott a színészkedéssel, inkább elkezdett Monty Python-jeleneteket írni: munkája meghozta gyümölcsét, az egyetem után egy egész évig dolgozhatott együtt példaképével, az akkor már alkoholista Monty Python-os Graham Chapmannel (aki John Cleese mellett szintén példaképe volt). Az egy éves munka után Adams parkolópályára került, kénytelen volt elvállalni egy csomó bizarr állást. Csirkeólakat tisztított, majd a katari uralkodócsalád személyi testőre lett.

Mindig legyen nálad törölköző!

A Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozatot rádiójátékként ismerte meg a közönség, 1978-ban a BBC 4 rádió sugározta, fejezetenkénti folytatásokban. Az időzítés tökéletes volt, hiszen a Csillagok háborúja miatt– 1977 májusában mutatták be– a science fiction divatos lett, így igény volt az Adams által kínált humorra. 1979 és 1992 között Adams ötrészes trilógiát írt a Galaxisból. 1981-ben televíziós sorozat, 1984-ben számítógépes játék, 1993 és 1996 között képregény készült a műből. 2005-ben befejezték a mozifilmet is, melynek forgatókönyvírója és egyik producere maga Douglas Adams volt, aki egészen 2001-ben bekövetkezett haláláig a filmen dolgozott.

A Galaxis útikalauz stopposoknak nem csupán egy egyszerű könyv, rajongóinak száma vetekszik a Gyűrűk ura, vagy épp a Harry Potter fanok táborával. Az ok egyszerű: Adams annyi humorral szőtte át a már amúgy is borzasztóan izgalmas könyvet, hogy az ember az első részt olvasva képtelen ellenállni a maradék 4 résznek. Adams sajátosan összetett világképének, és humorának szemléltetésére igen jó példa az, ahogyan a könyv kezdődik.

„Messze kint a Galaxis Nyugati Spirálkarjának soha fel nem térképezett, isten háta mögötti zugában található egy soha fel sem jegyzett sárga nap. Durván kilencvenmillió mérföldre tőle kering egy tökéletesen jelentéktelen, kékeszöld bolygócska, melynek majomtól eredő civilizációja oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarcórát még mindig pompás dolognak tartja.” (Forrás: Galaxis útikalauz stopposoknak)

A Galaxison túl

A Galaxis útikalauz stopposoknak sorozat közben Adams megírta a Dirk Gently könyveket és az Utoljára látható című könyvet is. Az Utoljára láthatót nem vették annyian, mint sci-fi paródiáit, Adams mégis erre a könyvére a legbüszkébb: az izgalmas útikaland-leírást Madagaszkár szigetének védett állatai ihlették.

Adams a 90-es években elvette Janet Belson ügyvédnőt, majd 1994-ben megszületett Polly lányuk. Az író 2001. május 11-én váratlanul és hirtelen hunyt el. Rajongói az ő emlékére minden évben május 25-én tartják a Törölközőnapot. Douglas Adams sokkoló halála után sokminden megváltozott. Ahogyan a legegyszerűbb jellembeli hiányosságok, például a sunyiság sem lesz olyan emberi és olyan csípősen humoros, mint Wodehouse szövegében („Sokszor egy ember tisztességesnek néz ki, és mégis, kérésre képes elbújni egy csigalépcső mögött”), úgy az orrszarvúk, a Macintosh termékek és a délutáni teák sem lesznek ugyanolyanok, mint Adams éles, kritikus, cinikus szemszögéből nézve. Az író ma lenne 60 esztendős.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.11 23:32:13dex.ion

  Rorschach

  egyetértek. a galaxis nagyon jó volt, de a kétség lazacának háromszor futottam neki...nem ment.

 • 2012.03.11 23:40:49gregorik

  @hagyma
  az, hogy "vékonyka", persze még nem jelenti automatikusan, hogy gagyi; az Anyegin is vékony könyv, de elég fontos és jó. DA-nál a kis terjedelem viszont sztem arra utal, hogy kifogyogatott az ötletekből és nem akart dramatizálgatni, elmélyíteni, csak poénkodni. valszeg pont ezért is volt olyan népszerű.

  @Zak
  szerintem

 • 2012.03.11 23:58:18l.anett

  @zaturek!

  Köszönöm az észrevételt, valóban 69-ben alakult a Monty Python, javítottam. Az Monty Python nevének elírásáért is elnézést kérek, javítottam azt is.

 • 2012.03.12 00:08:45taxi33

  Ha már a szőrszálhasogatásnál tartunk:
  "...sárga nap. Durván kilencmillió mérföldre tőle kering egy tökéletesen jelentéktelen, kékeszöld bolygócska..."
  Jó lesz az kilencvenmilliónak is. Ha már idézünk, akkor pontosan.

 • 2012.03.12 00:25:15l.anett

  Köszönöm, javítottam.

 • 2012.03.12 00:59:17- Szerzet -

  Ez például olyan fergeteges poén, hogy nem is tudom.

 • 2012.03.12 01:04:44sixx, anyád strichel, hogy eltartson!

  "A Monty Python már az ötvenes években rádiójátékokat készített"

  Az izgi lehetett, tekintve, hogy 1969-ben alakultak, azaz több mint 10 évvel megalakulásuk előtt már működtek. Azaz még a hatvanas évEKben sem tudtak semmit csinálni, csak 1969-ben.

  "még a legérdektelenebb dolgokról, eseményekről is úgy számolt be, hogy azt az ember egyszerűen kénytelen volt végigolvasni. Erre tökéletes példa az író Macintosh számítógépek iránti mérhetetlen rajongása."
  Van, aki fel bírja fedezni az állítás és a magyarázat közti logikai kapcsolatot?

  "a világ egyetlen 5 kötetes trilógiáját"
  Aha. És ő csinált először fából vaskarikát.
  Téged nevezett már valaki műveltnek vagy tehetségesnek?
  Nagyon átbaszott.

  "egy egész évig dolgozhatott együtt példaképével, az akkor már alkoholista Monty Python-os Graham Chapmannel"
  Most akkor Chapman vagy Cleese?

  "a Csillagok háborúja miatt– 1977 májusában mutatták be– a science fiction divatos lett"
  Ekkora baromságokat nem kéne talán leírni, az egész korszak erről szólt, és ennek EGYIK - és messze nem első - terméke volt a Csillagok háborúja.

  Mindezt ennyire szar helyesírással?

 • 2012.03.12 01:07:54sixx, anyád strichel, hogy eltartson!

  "Woodhouse"

  Ehhez külön gratulálok...

 • 2012.03.12 01:58:56sixx, anyád strichel, hogy eltartson!

  Egyébként ha arra gondolsz az ötrészes trilógiával (pentalógia egyébként, jeles példaként arra, hogy mások ismernek 3-nál nagyobb számokat más nyelveken is; nem én, hanem aki ezt a szót kitalálta), hogy egy eredetileg trilóginak indult mű kibővül, akkor javasolnák olyanokat például, mint Isaac Asimov és az Alapítvány-trilógia (így is emlegetik), ami aztán előbb 5, majd 7 kötetesre bővült.
  Többre nem, mert a 7. kötet elkészülte után nem sokkal meghalt Asimov, a megjelenést már nem érte meg.

 • 2012.03.12 02:51:39Kynsi

  A cikk olvasását ennél a pontnál hagytam abba: "Douglas Adams írta a világ egyetlen 5 kötetes trilógiáját"!!?/Chuck Norrissal még bevettem volna.../.

 • 2012.03.12 03:39:57bongoo

  For Sixx...

  Idióta vagy, az a baj... az "Ötkötetes trilógia" egy megnevezés, amiben épp az a vicces, hogy abszurd... és hogy jön Adamshez Asimov? :D Egyebekben meg RIP DA.

 • 2012.03.12 06:55:30Nagyzee

  "Douglas Adams írta a világ egyetlen 5 kötetes trilógiáját, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvet."

  Ez a mondat tényleg értelmetlen, de nem az 5 kötetes trilógia miatt, ami közismert poén, hanem a második tagmondat miatt. A mondat jelenleg ugyanis gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyv volt maga az 5 kötetes trilógia.

 • 2012.03.12 07:28:22zizi77

  Kedves sixx, anyád strichel, hogy eltartson!
  Csak, hogy tudd, ez a mondat az ötödik rész borítóján szerepel.
  Nem kell érte rajongani, de ha nem tudod mi miért van, esetleg nézz utána.
  Egyébként kiadták egyben is az öt részt, és ott a fő cím a Galaxis útikalauz stopposoknak volt. Így talán értelmet nyer valamennyire a Nagyzee által kifogásolt mondat.

 • 2012.03.12 07:42:35zaturek

  Kedves Anett!
  Köszönöm, további jó munkát! :)

 • 2012.03.12 08:06:14NemNick

  Kedves Anett!

  Én örülök, hogy megírta ezt a szösszenetet. DA megérdemli, csak egyedül a Galaxis Útikalauz miatt már helye van a halhatatlanok között.

  Viszont mivel ez Magyarország, így a fikatrollok legfőbb lelőhelye. (Ettől még észrevételeik lehetnek jogosak, azokat javítsa - a stílusuk meg őket minősíti.)

  További jó munkát kívánok!

 • 2012.03.12 08:20:38lord_soth

  Elolvastam az első részt, rohadt erőltetett volt, szar.
  Hypeolt fos.

 • 2012.03.12 08:26:50A nép fia

  Nekem tetszik az öt részes trilógia, többször is újraolvastam. Mindig találok benne egy addig fel nem fedezett poént.

 • 2012.03.12 08:36:19Xmas

  "jelenet szerzett" => jelenetET

 • 2012.03.12 08:54:50Mikrobi

  5 kötetes trilógia? WTF???

 • 2012.03.12 09:03:11futyulos barack

  Szerintem a sci-fi parodia alapjait Stanisalw Lem fektette le a Kiberiada-val 20 évvel korábban.

 • 2012.03.12 09:05:10Xmas

  "tehetségeseknek" => tehetségesnek

 • 2012.03.12 09:23:37futyulos barack

  ...14 évvel korábban.
  De valószínűleg ő sem az első volt a műfajban.
  Amúgy Douglas csak úgy mint R. Dawkins ateista volt ami mindkettőből baszogatási kényszert váltott ki mindenki iránt aki bármi másban hinni mert mint az ateizmusban, ettől nekem nem lettek annyira szimpik még akkor sem ha magam sem vagyok vallásos.

 • 2012.03.12 09:26:17Decsibácsi

  Lehet szidni, csak éppen felesleges.
  5 emberből 4 utálja, 1 jól szórakozik rajta. Pont mint a filmen. Premier estén alig voltunk a teremben, a nyitó delfindal végére többen kimenekültek. Nagyon kevesen bírtuk végig, de mi mind jókat röhögtünk.
  Elég szűk réteget fog meg Adams úr munkássága, főleg hazánkban, de mindenképpen megérdemli a megemlékezést.

 • 2012.03.12 09:33:24szempontpuska

  és feltalálta a szempontpuskát!!!

 • 2012.03.12 09:41:16Hoppancs

  Remélem, már lenyugodtak a kedélyek az ötrészes trilógiával kapcsolatban, különösen, hogy a linkre kattintva azonnal meg lehet győződni róla, hogy ez egy poén. Nem kell vele tisztában lenni, csak ha már nem vagyunk, akkor álljunk ellen a személyeskedő sértegetés szirénhangjainak, még ha saját tökéletességünk biztos tudata nehezen is engedi ezt.

  Persze tudom, jólesik rúgni egyet-kettőt valakibe, akit nem ismerünk. Félreértés ne essék, tényleg voltak bőven hibák a cikkben, amelyekre fel is kell hívni a figyelmet, csak nem mindegy, hogy milyen stílusban.

  ***

  Douglas Adams fantasztikus volt, örülök, hogy megemlékeztek róla.:)

 • 2012.03.12 09:57:43Segna

  Mindig megfogadom, h trollokkal nem állok le trollkodni, de... Halkan kérdezném a következőket:
  Aki utálja Douglas Adamsot, mi a retkes sistergős istennyilának olvassa el ezt a cikket?!
  Ha valamit nem ért valaki, miért nem kérdez, miért oktat rögtön? (5 részes trilógia)
  Hol van Marvin, amikor olyan nagy szükségünk lenne rá?!
  A trilógia szerintem is zseniális. Nekem a személyes kedvencem a buldózer vezetője, aki Dzsingiszkán egyenesági leszármazottja, bár nem tud róla, és nagy hatalmú ősétől már csak a kis szőrmekalapok iránti olthatatlan vágyát örökölte...
  (A nem szó szerinti idézetért, minden trolltól előre is elnézést kérek!)

 • 2012.03.12 10:03:59vernarancs

  Nem mindenki erti az abszurd humort. Ezt meg kell bocsatani. DA irasai foleg eredetiben nagyon utosek. A lefordithatatlan szoviccei kivalloak.A poszt megfeletkezik a Meaning of Liff cimu muverol (melyet kozosen irt John Lloyddal).

 • 2012.03.12 10:08:56Segna

  "lord_soth
  Elolvastam az első részt, rohadt erőltetett volt, szar.
  Hypeolt fos."
  Köszönjük, h megosztottad ezt velünk. Mélyen tisztellek, h legalább olvasás után mondtál véleményt. Elmondanád, h mi az a hypeolt? A fost értem, bár könyvekkel kapcsolatban zavaros párhuzamnak érzem.
  Szerintem az első rész a legzseniálisabb. Próbáld meg nem újra elolvasni, lehet, h csak nem voltál elég érett rá, vagy rossz passzban voltál. Koncentrálj arra, h mi lenne ha mindent szó szerint vennénk a világban. Milyen lenne ha mindent fejjel lefelé néznénk, ha mindent kívülről szemlélnénk.
  Kedves rajongó társak segítsetek! Hogy lehet az iróniát, az abszurd humort elmagyarázni?! Vagy erre születni kell? Ez genetikai determinizmus? Szegény vogonok, kezdem átérezni a problémájukat! ?-)

 • 2012.03.12 10:25:51vbghtz23456

  Teljesen egyértelmű hogy amikor az első részt emlegetjük, akkor a világirodalom egyik legnagyobb művéről beszélünk.
  Ám ott van még Dirk Gently is, amely, aki, hú, elő is veszem újra....
  A főoldalon miért Zooey Deschanel és Martin Freeman van a képen?

 • 2012.03.12 10:36:07royslade

  Irhattok, amit akartok fikázók, nekem az MVP. Jó, hogy eszembe juttatta ezt a trilógiát(!) a blog, mindjárt neki is állok újraolvasni. Sokadszorra.

 • 2012.03.12 10:37:28zsibvasar

  Egy időben nekem is sokat jelentettek a könyvei. Nyugodjon békében.

 • 2012.03.12 10:47:16kb. kognitív disszonancia

  Egy k. zseni volt.
  lord_soth és a többi vogon
  Nem baj, nem mindenkinek jön be (és különben is, nem szeretnék veletek semmiféle közös nevezőt, még egy közös olvasmány élményt se), de hogy ilyenkor is fontos ide hánynotok, hát bizony az jut eszembe, hogy nektek a kurva édes anyátokat, de nem mondom, mert nem értenétek az iróniát. Inkább azt mondom, ne felejtsétek otthon a törölközőt.;)

 • 2012.03.12 11:26:54bonafide

  Negyvenkettő

 • 2012.03.12 12:25:24guy2

  Nekem az első három rész jött be az öt kötetből, de valljuk be, már a második és harmadik rész is sokkal gyengébb lett, mint az első. Az első rész tényleg nagyon jó.

 • 2012.03.12 13:31:21tündérborsó

  Én imádtam, imádom a mai napig a Galaxis útikalauzt. Hálás köszönet érte. Mikor először olvastam hazafelé a tömött távolsági buszon, hangosan röhögtem, és kaptam a rosszalló pillantásokat
  A film nem lett annyira zseniális, bár nem rossz. A moziban konkrétan 3 voltunk, egy kisfiú az anyukájával, úgyhogy anya nem számít... :)
  Aki nem érti ezt a fajta humort, csak sajnálni tudom.

 • 2012.03.12 14:00:19sixx, anyád strichel, hogy eltartson!

  zizi77:
  Ja, és attól kisebb faszság?

  Para-Kovács valamelyik könyvének (talán A horror vakui?) borítóján az szerepel:

  Az évezred könyve.

  Akkor ezek szerint az is az?

  Másrészt talán olvass tovább.

  Egyébként én csak az első részt olvastam - gondolván, hogy ha ekkora felhajtás van körülötte, biztos kurva jó -, az is erőltetett és humortalan szar, úgyhogy a többit már nem kívántam a kezembe venni.
  Persze jogos, hogy aki a fingós humort nem szereti, minek olvas olyat.

  Azért, mert ez sajnos csak utólag, az elolvasás után derül ki.

  tündérborsó:
  Én inkább azt sajnálom, aki szerint ez humor.
  Vajon mit szólnál, ha egyszer elolvasnál egy Rejtő-kötetet? Az első oldalán több a humor (bármelyiknek), mint DA teljes életművében összesen.

 • 2012.03.12 14:00:58sixx, anyád strichel, hogy eltartson!

  tündérborsó
  "Mikor először olvastam hazafelé a tömött távolsági buszon, hangosan röhögtem, és kaptam a rosszalló pillantásokat."

  Most akkor olvastál, vagy hangosan röhögve nézelődtél, hogy ki pillantgat rosszallóan?

 • 2012.03.12 14:16:18gregorik

  @kb. kognitív disszonancia:
  nem kicsit frusztrált vagy?.. DA nem volt zseni, jó humorista volt, én pl. pontosan értem és csípem a humorát, DE csak az 1. könyve van meg szándékosan.

 • 2012.03.12 14:16:40futyulos barack

  Azoknak az okos akik szerint a trilógia erőltetett humorú. Nincs örökzöld humor.
  - Pénzt vagy életet!
  - Életet!
  Ez biztos sokaknak kiszámítható poén, de valószínűleg nem volt annyira az amikor Rejtő által (talán) először le lett írva sok-sok évvel ezelőtt és pont ezért nem annyira eredeti mostanra.
  A trilógiát is 35 évvel ezelőtt olvastak fel 35 evvel ezelőtti közönségnek. ezt nem kéne figyelmen kívül hagyni.
  Lehet, hogy az anno halálosan jó vicc is amit csak soronként lehett csak lefordítani különben a fordító is meghalt volna a röhögéstől, mára még egy fél grimmaszt sem váltana ki.

 • 2012.03.12 14:17:13tündérborsó

  sixx, anyád strichel, hogy eltartson!: képzeld, olvastam Rejtőtől, de még Hrabaltól is, sőt akkor már Vonnegut-ot sem hagyom ki, de most ebben a posztban nem róluk van szó.

  A szitu a következő volt, én ültem, olvastam, és közben röhögtem hangosan, mivel birtoklom a néma olvasás művészetét, és mikor már sokadszor könyököltek le meg vertek fejbe a táskákkal, akik ugyebár álltak mellettem, mint a heringek, felnéztem, mert a könyvből ha kipillantok, nem veszítem el a fonalat, és láttam, hogy utálnak, mivel nekik szar, én meg ülök, és hallhatóan egy baromi jó könyvet olvasok.

 • 2012.03.12 14:18:18royslade

  sixx, anyád strichel, hogy eltartson!: lazíts, kicsim! mi olyannak szeretünk, amilyen vagy :)

 • 2012.03.12 14:23:02Nagyzee

  DA mint fingós humor? Mondjuk a hozzászólásaidból az is elég világos, hogy az angol abszurd humort egyszerűen nem képes feldolgozni az agyad. Most komolyan, az 5 kötetes trilógián ennyit puffogni, hogy "de hát semmi értelme", ez már művészet. Mindenesetre egész tehetségesen trollkodsz, gratula.

  ---

  Nekem amúgy a trilógia mind az 5 kötete tetszett, sőt még a már más által megírt nem hivatalos 6. könyv is. De a legjobb azért az első kettő volt.

 • 2012.03.12 14:52:32royslade

  A trilógia gyakorlatilag szabad asszociációk lenyűgöző sorozata. Már erre felfűzni egy racionális cselekménysort önmagában is rendkívüli teljesítmény, pláne megdobva a valószínűtlenségi tényező időnkénti túlburjánzásával. És akkor még nem beszéltünk a folyamatosan jelenévő filozófiai utalásokról, vagy az ilyen "fingós" humorokról, mint pl.: "az idő illúzió. Az ebédidő kétszeresen az".

  Nem muszáj ezt mindenkinek érteni.

 • 2012.03.12 20:31:37kb. kognitív disszonancia

  @gregorik
  Nem kicsit, tényleg;) Én se mennék egy Stephen King (vagy mi) megemlékezésre ünneprontani, pedig pedig.

 • 2012.03.12 20:50:54zizi77

  Én a kék színt szeretem. Szerintem mindenki hülye, aki a barnát favorizálja. Ja, hogy ez 1 barnát dicsőítő cikk? Hát kapjátok be.

  Na kb. így látom az itteni negatív kritikákat.

 • 2012.03.13 19:12:17gregorik

  @Nagyzee: nem kell mindenkit trollnak nevezni, aki nincs oda meg vissza DA-tól.

  @kb. kognitív disszonancia: én se ünneprontani jöttem, elismerem érdemeit.:)

 • 2012.03.16 07:54:26Kicsivagyokszekreallok

  a legjobb a kepek feletti felirat: 60 eve halt meg DA... vagy ez is az o humora?

 • 2012.03.16 13:01:45l.anett

  Nincs is ilyen képalá. Vagyis én csak olyat láttam/írtam, hogy ma lenne 60 éves.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta