10 könyv márciusra

A cyberpunk Philip K. Dick mellett ajánlunk még krimit Árpa Attilától, egy naplót Marilyn Monroe szeretőjétől, és A leleményes Hugo Carbet című könyvet, melynek filmes adaptációját Martin Scosese rendezte és a 2012-es Oscar-gálán 5 szobrot zsebelt be.

Clark Colin: Egy hét Marilynnel

marilyn

Colin Clark 23 éves volt, amikor először találkozott Marilyn Monroe-val A herceg és a kóristalány című film forgatásán 1956-ban. Abban a filmben Monroe Sir Laurence Olivierrel játszott, és kóristalányként énekelt is. Clark harmadasszisztensként vett részt a film forgatásán, ám ennek ellenére Monroe az ő karjaiba menekült, pedig a film forgatása előtt Arthur Miller megkérte a kezét. A szexszimbólum ekkor már számtalan lelki problémával küzdött, ezért is választotta a fiatal Clark-ot menedékül, aki a forgatásról naplót vezetett. Az említett napló alapján készült a könyv.

 

Philip K. Dick: A Florix–8 küldötte

philip k.dick

Philip K. Dicknek, a cyberpunk előfutárának öt felesége volt, de ennél sokkal több regénye jelent meg. A könyv főhőse Nick, aki a társadalmi ranglétrán nem kerülhet feljebb. Ez végtelenül elkeseríti. Az élete kisiklott, ám egy napon beleszeret egy lányba, akire sajnos egy bizonyos Willis Gram is kivetette hálóját. Gram irányítja az egész Földet, a kiszemelt lány pedig kormányellenes propagandát folytat. Nick és Gram sorsa tehát- nem kevés bonyodalmat okozva- a lány révén összefonódik. Ám Dick könyve nem csak egy szerelmi regény, ezzel a szállal párhuzamosan összeesküvés készül a Gram ellen. Visszatér az űrben eltűntnek hitt forradalmi vezér, Thors Provoni, aki hozott magával egy igazi űrlényt is, és azért jött, hogy megváltoztassa az elnyomó világrendet.

 

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

hugo

Selznick elismert illusztrátorként dolgozott, majd egy napon kezébe került a "Gaby Wood Edison estéje: a mechanikus élet kutatásának varázslatos története" című könyv, ebből merített ihletet első könyve megírásához, A leleményes Hugo Cabret-hez, melyben 284 eredeti Sleznick- illusztrációt is találunk.  A könyv egy árva kisfiúról szól, aki egy párizsi vasútállomáson él teljesen titokban, egyedül. Az állomás óráinak működését felügyeli, ám egy nap találkozik egy könyvmoly kislánnyal, és a pályaudvar morcos játékboltosával. Egy jegyzetfüzet, egy ellopott kulcs, egy mechanikus ember és Hugó apjának üzenete révén érdekes kalandokba bonyolódik a főhős új ismerőseivel.

 
 

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

éjszakai cirkusz

Az éjszakai cirkusz 2011 szeptemberében jelent meg Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, ma már a magyar könyvesboltok polcain is megtalálhatjuk. A regény két fiatal mágusról szól, akiket mestereik arra tanítottak, hogy mágikus erejük segítségével pusztítsák el egymást, ők viszont szerelmesek lesznek. Ez a mestereknek nem igazán tetszik, így megtesznek mindent, hogy a fiatalok szerelmének útjába álljanak. A fiatal mágusok rádöbbennek, hogy latba kell vetniük minden tehetségüket, hogy megszabaduljanak a gonosz mestereiktől és végre szabadon szerethessék egymást.

 

Árpa Attila: Holtomiglan

árpa

Árpa Attila színész-producer nemrégiben a képregénybizniszbe is belevágott harci turuljával, 2004-ben pedig egy amerikai foci egyesületet is alapított. Most igazi reneszánsz emberként regényírásra adta a fejét. Első regénye április elején jelenik meg. A Holtomiglan a budapesti alvilági életről szól. Arról, hogyan keveredik bele 3 fiatal srác az olajmaffiába. Bérgyilkosok, csalás, szerelem. Árpa sem bízta a véletlenre. Regénye részben fikció, sajnos nem készül nagy leleplezésekre.

 

Varga G. Gábor: A Malév-sztori

malév

Március végén kerül a polcokra Varga G. Gábor könyve, a Malév-sztori. Varga a Népszabadság újságíró-szerkesztője, aki az Egek Ura Blogot is írja. Sajátos szemszögből közelíti meg a 2012. február 3-án megszűnt 66 éves magyar légitársaság történetét. A Malév-et bemutató könyvben Varga azt is leírja, mi vezetett a légitársaság bukásához.

 

Ranschburg Jenő: Eltévedt gyerekek

ranschburg

Ranschburg Jenő halálának első évfordulóján jelent meg Eltévedt gyerekek című könyve. A könyv két tanulmányt tartalmaz. Az elsőben a gyermekkori pszichológiai, és biológiai alapfunkciók rendellenességeit vizsgálja. A második tanulmányban arról olvashatunk, milyen hatással van a televízió a gyerekek személyiségfejlődésére. Mindezt a szexualitás és az erőszak témakörében vizsgálja, majd kitér a számítógép és az internet gyermekekre gyakorolt hatására is.

 

Babarczy, Bródy, Bruck Gábor stb: Miért hagytuk, hogy így legyen?

miért hagytuk

A könyv szerkesztői: Babarczy Eszter, Bródy János, Bruck Gábor, Darvasi László, Ferge Zsuzsa, Grecsó Krisztián, György Péter, Heller Ágnes, udassy Mária, Majtényi László, Pléh Csaba, Radnóti Sándor, Schilling Árpád, Spiró György, Szilágyi Ákos és Tamás Gáspár Miklós.

„Ebben a kötetben tizenhat felelős közéleti ember – írók, filozófusok, tudósok, művészek – gondolkodik el az elmúlt húsz éven és keresi a választ Bródy János egykori kérdésére. Szakszerű okfejtéssel vagy személyes hangon, önmarcangolva vagy kihívóan, drámai hangütéssel vagy metsző iróniával válaszolnak, esszében vagy szépprózában:  tudván tudva, hogy a Miért hagytuk..? voltaképp nem megválaszolandó kérdés, inkább szemrehányás, vagy felszólítás: nem hagyhatjuk, hogy így legyen.”– olvashatjuk az ajánlóban.

 

Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary - A budapesti szállodák legféltettebb titkai

luxus hotelek

Kordos nem mindennapi kalandra vállalkozott. Elhatározta, hogy lerántja a leplet a budapesti luxusszállodák sötét titkairól. Több hónapot töltött az ötcsillagos hotelekben, ahol szépen lassan az alkalmazottak, a törzsvendégek bizalmába férkőzött. Számos dologra derült fény, a könyvben olvashatunk a lobbiban ülő kémekről, az eltusolt politikai botrányokról, a sztárok vad partijairól. Ezt a romlott világot ismerhetjük meg az alkalmazottak szemszögéből, ami sokkal izgalmasabb, mint azt gondolnánk.

 

Peter James: A halott szorítása

a halott szorítása

James könyve egy klasszikus krimi. Egészen a New York-i maffiához vezetnek a szálak egy egyszerűnek tűnő közlekedési baleset során. A főhős, Roy Grace főfelügyelő igyekszik felgöngyölíteni az ügyet, miközben várandós barátnője a kórházban várja. A balesetben egy ember meghal, 3 gyanúsított van. Az áldozatot rokoni kapcsolat fűzi a helyi maffiához. Ahogy múlik az idő, úgy tűnnek el a föld színéről a gyanúsítottak, mint kiderül, a maffia sorra öli őket, már csak egy nő maradt életben a feltételezett gázolók közül. Őt kell megvédenie Grace főfelügyelőnek a maffiától, miközben Grace magánélete is bonyolódik.

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra