A jövő zeneszerzőjét keresi a Terry "Monty Python" Gilliam

Neil Gaiman sztár-íróval és Terry Gilliammel fémjelzetten keresi az utat a jövő operájához az Angol Nemzeti Opera. Ami a legjobb: ha érzed magadban a kreativitást, te is részese lehetsz az eseményeknek.

Az opera megújítását tűzte ki célul az Angol Nemzeti Opera

Március 26-án indul a nemzetközi verseny a jövő operájának új csillagaiért. Lehetsz tehetséges forgatókönyvíró-tanonc, lelkes zeneszerző vagy feltörekvő filmkészítő, talán éppen te leszel az, akire a világ kíváncsi lesz. Aki a kutatásban segít: Terry Gilliam, Will Self, A.L. Kennedy, Neil Gaiman és még sokan mások – jelentkezz, hogy le ne maradj!

Az Angol Nemzeti Opera (ENO) meghirdette nemzetközi, online tehetségkutató versenyét a jövő zeneszerzőit, íróit és filmrendezőit keresve, hogy megtalálják az opera eljövendő csillagait. A három párhuzamosan futó verseny egyszerre keresi az opera mindhárom összetevőjének leendő készítőit: forgatókönyvírót, zeneszerzőt és filmkészítőt. Hogy a verseny minél izgalmasabb legyen, bárki indulhat akár több kategóriában is.

Terry Gilliam
Terry GilliamAxel Schmidt

2012. március 26-án indul a verseny, csak online jelentkezésekkel. Minden kategóriában három forduló lesz, melynek mindegyikét neves művészek értékelik. Az íróknak Will Self, Al Kennedy és Neil Gaiman ad egy-egy ötletet, amelyet ki kell dolgozniuk forgatókönyvvé, a fináléban a 10 döntős író forgatókönyveihez ír majd zenét a kiválasztott 10 zeneszerző, míg a filmesek feladata valódi, élvezhető mini operát készíteni ezekből.

Terry Gilliam elmondta: "Jó operát csinálni nagyon, nagyon nehéz. Én tudom. És azt akarom, hogy az emberek is rájöjjenek erre. Én vezetem a kiválasztást, és meg akarom találni a jövő csillagait, akik majd képesek lesznek ezzel a lehetetlen, elképesztő, őrült és csodálatos művészeti formával dolgozni. Szép dolog az ENO-tól, hogy megpróbál keresni valakit, aki elég őrült ahhoz, hogy mindezt megpróbálja."

A döntő 2012 őszén lesz, Terry Gilliam választja ki a kategóriák győzteseit. Az eseményen be lesznek mutatva a kiválasztott filmek, forgatókönyvek és hanganyagok, és minden kategóriában kiválasztanak egy-egy embert, aki különleges mentort kapva válhat valódi csillaggá az opera egén. A mentorok között van a BAFTA-díjas zeneszerző, író és rendező Jeremy Sams, a zeneszerző Nico Muhly akinek operáját tavaly nagy sikerrel mutatta be az ENO, és a többek között a Metropolitan Operának is dolgozó Leo Warner.

További információk a Mini Opera oldalán.

Mi köze Terry Gilliamnek az operához?

Az elmúlt 20 évben az egykori Python, Terry Gilliam leginkább átok sújtotta rendezőként lehet közismert. A Grimm-testvéreektőlDoktor Parnasszuson át Don Quijote elképesztő megpróbáltatásáig munkái inkább küszködésnek, mint valódi rendezői brillírozásnak tűntek, holott a Monty Python-időkben rendezőként leginkább ő jeleskedett. Az elmúlt pár évben viszont felújította álmait az operáról, és az Angol Nemzeti Operában majd' egy éve színpadra vitte Berlioz Faustját - nem könnyű mű, melyet a kritika egyszerre méltatott és húzott le.

Oszd meg másokkal is!
Mustra