A szexmániás, a sorozatgyilkos és a szürkebálna a heti mozifelhozatalban

Február 23-ától 7 új film a magyar mozikban: tini Losttól a szexfüggőn és sorozatgyilkoson keresztül egészen az izlandi násznépig.

Kémes hármas

A Charlie angyalai rendezője, Joseph McGinty Nichol új filmje talán még a Charlie angyalainál is sablonosabb történettel próbál bevételt termelni a forgalmazóknak. Adott két titkosügynök, akik amellett, hogy együtt melóznak, jó barátok is. Van egy kényes ügy, amit együtt kell megoldaniuk. És van egy szőke, akit Reese Witherspoon alakít, és akibe természetesen mindketten beleszeretnek. A filmben tehát szemtanúi lehetünk annak, hogyan harcolnak ügynökeink az ellenséggel a jó ügy érdekében, és hogyan harcolnak egymással a jó nő kegyeiért. Aki még nem unja a romantikus vígjátékokat és a bárgyú kliséket, azoknak ajánljuk ezt a filmet. Ha unják, mégis jegyet váltanának rá, akkor vigyenek magukkal tetrist, vagy egy Rubik-kockát, nehogy belealudjanak Reese Witherspoon pillaremegtetésébe.

Mindenki szereti a bálnákat

Ha egy filmet úgy harangoznak be, hogy igaz történet alapján készült, akkor azért a legtöbbünknek megdobban a szíve egy kicsit. Nos, a Mindenki szereti a bálnákat című film is igaz történet alapján készült. Adott egy bálnacsalád, egy lökött Greenpeace-es csaj, akit Drew Barrymore alakít, és az Office-ból már jól ismert John Krasinski, aki egy riportert játszik. Meg akarják mentetni a bálnacsaládot, hiszen szerencsétlen víziemlősöket a jég elzárta a nyílt óceántól. Jönnek a jégtörők, a szenátor, az elnök, az oroszok, végül pedig - nem fogják kitalálni -, megmenekül a szürkebálna család. Szerelem, Greenpeace, szabadság: ezt a filmet gyerekeknek és hippiknek ajánljuk melegen.

Utazás a rejtélyes szigetre

Vegyünk egy tinifiút, egy eltűnt nagybácsit, egy kedves, ám morcos mostohaapát, egy eldugott varázsszigetet, egy helikopterbalesetet, és máris összeállt a film. Az Utazás a rejtélyes szigetre afféle Lost-utánérzés tinédzserkorú Atlantisz- és dinoszauruszrajnongóknak. A történetben azért helyet kap a szerelem is, a látvány meg eleve biztosított, ugyanis 3D-ben vetítik ezt a filmet a mozik. Ha a közel két és fél perces előzetest végig tudták nézni, akkor talán nem okozhat gondot a film sem, bár azért inkább kizárólag általános iskolásoknak ajánljuk.

Shame - A szégyentelen

Az eddig felsorolt premierfilmek közül ez az első, amit csak 18 éven felülieknek ajánlanak, és ez az első abból a szempontból is, hogy neves filmfesztiválokon számos díjat zsebelt be. Különleges abból a szempontból is, hogy a premierfilmek közül ennek a plakátja váltotta ki mostanában a legnagyobb vitát. Nem véletlenül, hiszen a spermával (?) meztelen testre (?) írt Shame felirat sokak fantáziáját és jóérzését megtornáztatta. Steve McQueent - aki az Éhség című filmet 2008-ban rendezte - a 2011-es Velencei Filmfesztiválon Fipresci-díjjal tüntették ki ezért a munkájáért. Ugyanezen a fesztiválon a film főszereplője, Michael Fassbender - aki szerepelt a McQueen által rendezett Éhség című filmben is - elnyerte a Legjobb férfi alakításért járó díjat.

A történet röviden: a szexfüggő férfi (Fassbender) egyszerűen nem tud ellenállni egyetlen nőnek sem. Ezzel még nem is lenne semmi baj, de a férfi húga váratlanul betoppan, és oda is költözik szexmániás bátyjához. Hogyan tudja ezután a férfi kielégíteni napi szükségleteit? Hogy viszi fel így a nőket? Ezek csak a kezdeti problémák, a történetben természetesen akad még néhány csavar, ami miatt érdemes jegyet váltani a kissé ugyan nyomasztó, de mindenképpen formabontó filmre.

The Artist - A némafilmes

A Képtelen kémregény rendezőjének új filmje már 12 díjat zsebelt be rangos filmfesztiválokon, így az Oscar előszobájának lábtörlőjén várja már a díjátadót. Nem véletlenül, hiszen mind a forgatókönyv, mind a szereplőgárda és az operatőr is bámulatos munkát végzett (és akkor még a rendezőt, a jelmeztervezőt és a zeneszerzőt nem is említettük, de ott majd nyilván őket is fogják). A történet 1927-ben, a némafilmek aranykorában játszódik, főhőse egy sikeres filmsztár, aki beleszeret egy gyönyörű színésznőbe egy közös munkájuk során. Eleinte minden tökéletesnek tűnik a férfi életében. Csakhogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, főszereplőnket viszont - nagy tévedésére - ez teljesen hidegen hagyja. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul főhősünk szerelmét emeli a legnagyobb sztárok közé, a férfinek pedig valahogy lépést kell tartania ezekkel a hatalmas változásokkal. Sikerül-e megtartania valamit a régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja? A filmet mindenkinek ajánjuk, aki valami nem hétköznapira vágyik. Azoknak is, akik kételkednek abban, miért kapott a film 6 BAFTA-díjat, mert miután megnézték, nem már nem fognak.

Családban marad

Ha Björk munkásságát ismerjük, akkor ennek a filmnek a hangulata sem fog minket meglepni. A történet Izlandon játszódik, középpontjában egy menyasszony és egy vőlegény áll, akik épp most szeretnének örök esküt tenni egymás, az isten színe és a nagyvilág előtt. Mivel a babona szerint szerencsétlenséget okoz, ha esküvő előtt a vőlegény meglátja jövendőbelijét a menyasszonyruhában, így a két család két külön busszal indul a házasság megkötésének helyszínére. Ahogyan Murphy élt, él és élni fog, úgy ebben filmben sem pihen: minden megtörténik ebben a filmben, ami megtörténhet egy extrém esküvőn. A klausztrofóbiás vőlegény és a hisztis menyasszony esete a külön buszokon megér egy estét.

Aurora

A gyilkosság és az erőszak anatómiája, röviden erről szól ez a film. Hogyan tudja a hétköznapi ember összeegyeztetni a zsigerből eredő erőszakot a mindennapi problémákkal. Befizeti a gázszámlát, aztán gyilkol egy jót? Függőség ez? Vajon honnan ered, és hová tart? A rendező, főszereplő Cristi Puiu meséli el nekünk, hogyan változhat az ember állattá, hogyan lehetnek úrrá rajtunk az ösztönök, hogyan ölhetünk embert úgy, ahogyan egy legyet csapunk agyon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek