Ma lenne 45 éves Kurt Cobain

Februán 20-án még csak 45 éves lenne a Nirvana frontembere, de már közel húsz éve halott.

Ma lenne mindössze 45 éves a grunge és az alternatív rock egyik legjelentősebb megújítója, a fiatalon elhunyt Kurt Cobain, a Seattle-ből induló Nirvana frontembere. Az 1991-es Smells Like Teen Spirit című, máig népszerű slágerükkel új vonalat indítottak el a zenei életben.

Curt Cobain
Curt CobainJohn Popplewell

A hiperaktív Cobain már kamasz éveiben punk koncertekre járt és gitározni tanult. Első zenekara, a Nirvana elődjének is mondható 'Ted, Ed, Fred (Fecal Matter) nevű együttes volt, a banda rövid pályafutása csúnyán ért véget, amikor a basszusgitárusuk egy láncfűrésszel megszabadult saját kezétől.

A Nirvanát 1987-ben alapították Chad Channingel, akivel első albumukat, a Bleach-t 3 nap alatt vették fel, majd Channing távozott is az együttesből. Ezt követte rögtön a legnagyobb sikert elért Nevermind, amiről a kilencvenes évek egyik himnusza, a Smells Like Teen Spirit került ki. Nem sokkal később adták ki az Incesticide című albumot, majd 1993-ban az utolsó, In Utero lemezt.

Cobain 1991-ben kezdett el járniCourtney Love énekesnővel, akit megismerkedésük után nem sokkal feleségül is vett, rá egy évre már megszületett lányuk is, Frances Bean Cobain.

A zenész nehezen élte meg a Nirvana felívelésével járó nemzetközi híresség és szexszimbólum szerepét, és különösen rosszul viselte a médiahisztériát, ami mindezek miatt övezte, ez pedig csak ráerősített mániás depressziójára és a drogfüggőségére. Nem tudni, direkt tette-e, de 1994-es európai turnéjuk római állomásán már túladagolta magát két üveg pezsgővel és 50 darab Rohypnollal, de pár kómában töltött nappal megúszta az esetet.

Az elvonókúrával többször is sikertelenül próbálkozó Cobain végül 1994. április 5-én fejbelőtte magát seattle-i házának padlásán, bár halálának körülményei azóta is tisztázatlanok. Utolsó pillanataiban állítólag az R.E.M. Automatic for the People című albumát hallgatta, holttestét három nappal később találta meg egy villanyszerelő. Hamvait április 10-én a Wishkah folyóba szórták. Kurt Cobain búcsúlevelét a Wikipédián olvashatják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra