Dieter Bohlen ma megérte az 58-at

Ha nincs Dieter Bohlen, akkor nincs Modern Talking. Ha nincs Modern Talking, akkor a 80-as évek diszkója sokkal unalmasabb lett volna. Igaz, a legendás együttes 2003-ban végleg feloszlott, ám Bohlen hamisíthatatlan reneszánsz ember módjára könyveket ír, tévében szerepel, nem pihen.

A Modern Talking pályafutása több szempontból is hatalmas hatást gyakorolt az életemre. Az első ilyen pont természetesen az, hogy a szőke Dieter születésem évében, 1984-ben állt össze a fekete hajú Thomas Andersszel, és alakította meg a legendás Modern Talking együttest.

A másik ilyen pont, hogy apám sosem volt az a Bizottságot vagy LGT-t hallgató típus, ő a diszkót szerette, éppen ezért a családi lemezjátszós hifi alatt a C.C. Catch és a Smokie kazetták mellett számtalan Modern Talking kazetta hever. Miután kinőttem Halász Juditból és az Angyalbőrbenből, akkor nekiláttam és elkezdtem hallgatni apám kazijait, többek között a Modern Talkingot is. Első slágerük, a You're My Heart, You're My Soul már 6 évesen beleégett az agyamba, és nincs az a gettó hip-hop, ami ki tudná azt onnan radírozni. Személyiségfejlődésemre további nagy hatást gyakorolt Dieter és Thomas fizimiskája.

modern talking

A szőke Bohlen a barna Anders oldalán, mint a jó és a rossz, a jin és a jang, a tökéletes egység, amit Németország akkoriban nem mondhatott el magáról, hiszen a Modern Talkingot az NSZK adta nekünk.

Bohlenről még illik tudni, hogy nem csak énekesként, hanem producerként, zeneszerzőként és színészként is maradandót alkotott, sőt még film is készült az életéről. A Modern Talking zenéje úgy terjedt el Európa szerte, mint a pestis, sőt még Mihail Gorbacsov is kitüntette. Az „orosz ifjúság hőse” címmel jutalmazta 1989-ben, ebben az évben koncerteztek első alkalommal Magyarországon, méghozzá a Kisstadionban. Kétségtelen, hogy a két popikon gyökeresen megváltoztatta a 80-as évek diszkóinak hangulatát, a Cheri Cheri Lady, a Brother Louie, a Geronimo’s Cadillac és a Jet Airliner dallamai sokaknak jelentenek egyet a gondtalan fiatalsággal, a rumoskólás, puhadobozos szofis diszkózással.

Bence szerint a Modern Talking-jelenség csak első pillantásra tűnhet cikinek, kicsit alaposabban mögé kell nézni: „Annak idején kamaszként én is marha cikinek tartottam. Aztán amikor rájöttem, hogy a legnagyobb ciki valamit cikinek tartani, akkor felismertem, hogy a Modern Talking gyönyörűen csillogó példája a primitíven zseniális direktpopnak, amiből ilyen halhatatlan darabokat hatalmas teljesítmény legyártani, mert totál sablonos és ezerszer elnyűtt dolgokból, évszázadok óta rögzült szabályok betartásával kell megjegyezhetőt alkotni. A saját szívfájdalmáról, problémáiról, szerelmeiről, nőiről, kábszeres élményeiről, politikai nézetéről, felháborodásáról mindenki tud énekelni, de egy igazi zseni nem esik az önkifejezés csapdájába, hanem abból a sokkal nehezebb kiindulópontból ér el hatást, hogy a végtermék fő célja az, hogy a tömegeknek tetsszen.”

A Modern Talking zenekar működése az óriási siker mellett is elég kalandos volt. 1984-ben alakult meg a zenekar, majd Bohlen 1987-ben bejelentette, feloszlik a csapat. Tíz év év szünet után, 1998-ban újra összeálltak, és az évek során 13 albumot adtak ki. Végül 2003-ban, egy koncerten jelentette be Bohlen, hogy most már végleg feloszlik a zenekar.

„Albumaik átlagban 5-6 millió példányban fogytak a Föld 50 országában. A már örökzöldé vált slágerek újra és újra felbukkannak a rádiókban, rendezvényeken. Habár már kevésbé keresett e hangzás, mégis több követője akad Németországban, Oroszországban. Thomas Anders továbbra is énekel Modern Talking dalokat szólókoncertjein, melyekkel járja a világ keleti országait (Kelet-Európa, Ázsia), ahol még mindig hihetetlenül népszerű az együttes, még ennyi idő elteltével is.„– olvashatjuk a Wikipédián.

Bohlen több mint 400 arany-, és 50 platinalemezt kapott, és jó érzékkel, a zeneipar krízisének kezdetével egy időben tért át a tévés karrierre. 2002 ősze óta a "Deutschland sucht den Superstar" (Németország keresi a Szupersztár-t) és "Das Supertalent" (A szupertehetség) állandó zsűritagja. Emellett könyveket ír, többek mellett a Nur die Harten kommen in den Garten!, a Der Bohlenweg, a Nichts als die Wahrheit, valamint a Hinter den Kulissen című könyveket. A ma 58 éves Bohlen számtalan vitát, pereskedést és torzsalkodást tudhat maga mögött, és persze még ma is számtalan rajongót, akik természetesen egy honlapot is szenteltek neki a Modern Talking előtti tisztelgésből.

Hiába tartják olyan sokan cikinek a Modern Talkingot Dieter Bohlenestül és Thomas Andersestül, mégis többen vannak azok, akik elfogadják, hogy a csapat igazán maradandót alkotott. Azoknak, akik azt hiszik, a duó nem tartott lépést a zenével, küldjük ezt a dalt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek