Nagy-Magyarországot, kávét, jézusos hűtőmágnest is vehet az antikváriumban

Körbejártuk Budapest legkedveltebb antikváriumait, hogy kiderítsük, mi is olyan különleges bennük. Nem meglepő módon nekik is beütött a válság, így az üzletek tulajdonosai kénytelenek a könyvek mellett más termékekkel becsalogatni a vevőket.

Sokan úgy tekintenek az antikváriumokra, mint a turkálókra. Vannak, akik erre a párhuzamra egyenesen undorral bólintanak rá, és kategorikusan kijelentik, hogy nincs az az isten, amiért ők antikváriumban vagy turkálóban vásároljanak. Vannak, akik azt mondják, élvezettel időznek el mind a turkálókban, mind az antikváriumokban, kincsek után kutatva, hiszen mindkét helyen olyan különlegességekre bukkanhat az ember, amikre egy mezei könyvesboltban, ruhaboltban biztosan nem. Persze az antikváriumokban van nyilvántartás, és a legtöbb üzletben nem ömlesztve, hanem gondosan rendszerezve találjuk meg a könyveket. Budapesten igen sok antikvárium van, a Bookline.hu csupán 36 üzlettel áll szerződésben. Megkérdeztük munkatársainkat, melyek a számukra legkedvesebb antikváriumok, természetesen azt is, miért.

Massolit Books & Café

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.

Massolit könyvesbolt és kávézó
Massolit könyvesbolt és kávézó

Sokan vélik úgy, hogy az új könyvek illatánál nincsen jobb illat. Azért talán őket is meghatja a Massolit könyvesboltban kínált, prágai pörkölésű kávékülönlegességek illata. A bolt 2009 óta működik a krakkói Massolit Book & Café kistestvéreként. Angol és lengyel nyelvű könyveket találhatunk a polcokon, régieket és újakat egyaránt. Anna a következők miatt szereti ezt az üzletet: „Tavaly kezdtem el ide járni, egy egyetemi csoporttársam ajánlotta a boltot. Az tetszik benne, hogy nagyon családias itt a hangulat, a sütemények borzasztóan finomak, a hátsókertben pedig igen jót lehet ejtőzni nyáron. Még azt is megengedik az eladók, hogy a kertben üldögélve, kávét iszogatva olvasgass egy könyvből, anélkül, hogy meg kellene venned.”

Antiquarium Hungaricum

A Múzeum körúton található antikvárium 2002 óta működik. Ahogy beléptünk, nem tudta elkerülni a figyelmünket az a hatalmas térkép a bejárat felett, ami egy irgalmatlan Nagy-Magyarország domborzatát ábrázolta. Kárpáthy Frigyes tulajdonos elmondta, hogy azért költöztek ide 2002-ben a Múzeum körútra a Pilvax közből, mert ez a hely vonzza a vásárlókat és a kereskedőket. A Múzeum körút ilyen szempontból (is) központi helynek számít.

Az üzlet különleges profilja, hogy régi metszeteket és térképeket (mint pl. a bejárat felett virító Nagy-Magyarország) is árulnak, sőt, a legnagyobb választék itt található egész Budapesten. Természetesen a metszetek mellett a szépirodalom és a könyvek teljes skálája megtalálható az üzlet polcain. Évente kétszer szerveznek aukciót, tavasszal és ősszel. Ahogyan a többi antikváriumban, úgy a forgalom az utóbbi években itt is jelentősen csökkent. Kárpáthy így magyarázta a hervasztó statisztikát: „A könyvnek és az olvasásnak két nagy ellensége van: az egyik az internet, a másik a kábeltévé. Ezek passzív befogadóvá teszik az embert. A válság is jelentősen érzékelhető, a gyűjtők egy része eltűnt, értelemszerűen a kispénzű gyűjtőket emésztette fel a válság.” Az antikváriumot Ádám ajánlotta, a következő felütéssel: „Az ötödik antikvárium volt, ahol végre megtaláltam Pelevintől a Generation P-t. Azóta persze nem voltam antikváriumban, neten rendelek, mint minden rendes ember, de abban a szent pillanatban egycsapásra a kedvenc antikváriumommá léptettem elő ezt a boltot, amint kiléptem az ajtaján, felszerelkezve a hőn áhított Pelevinnel.”

Központi Antikvárium

Központi Antikvárium
Központi Antikvárium

A Központi Antikvárium 1885 óra működik antikváriumként. Közép-Európa legnagyobb antikváriumában igazán értékes régiségeket, térképeket, metszeteket, modern és régi könyveket egyaránt találunk. A szépirodalom, a történelem és a művészeti könyvek igen nagy választékát halmozták fel a patinás üzlet polcain. Az eladóhölgy elmondta, a Múzeum körút felújítása óta jelentősen visszaesett a vevőik száma, mivel a felújítás előtt még lehetett a bolt előtt parkolni, ma már nem. Persze, a csökkenő forgalomra a válság is hatással van. Aukciókat is szoktak tartani évente négyszer, kettőt tavasszal, kettőt karácsony előtt. Ilyenkor biblioszalonná alakul a Központi Antikvárium. A több tízezer könyvet kínáló üzletet Péter ajánlotta, mert itt elmondása szerint mindig mindent megtalált, amit keresett (ő nyilván nem a Generation P-t kereste), és mert szerinte a budapesti antikváriumok legszebb polcait is itt láthatjuk. Szóval, ha másért nem, akkor legalább a polcok miatt már érdemes ellátogatnunk ide.

Városfal antikvárium

Az üzlet 2009 szeptembere óta működik. A tulajdonos szerint a verseny élénkíti a piacot, szóval nem probléma, hogy ennyi antikvárium van a Múzeum körúton. „Virágozzék sok virág, működjön az, aki jobban csinálja”– mondta vidáman. Ildikó a következők miatt szavazott rájuk: „Nem drágább a többinél, a könyvek itt nem olyan katonás rendben állnak, mint pl. a Központi Antikváriumban, itt nyugodtan elvadászgathat az ember órákig. Különben a bolt illata fogott meg a legjobban. Nincs az az áporodott, dohos pinceszag, mint a többiben, hanem olyan illat van itt, mint a nagyapám lakásában volt annak idején.”  A nagypapaszag mellett a másik vonzereje talán még az lehet ennek az antikváriumnak, hogy itt bakelitek, CD-k, DVD-k közül is válogathat a gyűjtő, vagy az egyszeri vásárló.

Aranycsillag Ezoterikus Antikvárium
Aranycsillag Ezoterikus Antikvárium

Aranycsillag Ezoterikus Antikvárium

A Bartók Béla úton található ezoterikus antikváriumot egyik munkatársunk pusztán érdekességként említette meg. Felkerekedtünk, és megnéztük magunknak. Mielőtt bementünk volna a boltba, leszólítottuk azt a két srácot, akik épp akkor jöttek ki a bizarrnak tűnő üzlet üvegajtaján, míg mi erőt gyűjtöttünk a spirituális könyvrégiségek feltérképezéséhez. Gergő szerint érdemesebb inkább internetről rendelni, ha ezoterikus könyvet akarunk venni, mert itt a kiszolgálás nem túl barátságos. Amikor rákérdeztünk, hogy akkor mégis miért épp itt vásárolt, elárulta, neten rendelt egy könyvet a barátnőjének, és mivel ő épp a szomszédban lakik, így ide kérte a szállítást. A mondottak alapján nem számítottunk túl sok jóra, de belépve azonnal megéreztük, milyen varázslatos egy hely ez az Aranycsillag. Az asztalon a cukorkák mellett egy halom 1993-as fénymásolt horoszkópújságot találtunk, a vitrinekben a könyvek mellett a Szűz Mária szobortól kezdve a kristálytalizmánokon keresztül szinte mindent láthattunk, épp csak döglött hódot nem. Szappanok, illóolajok, fülbevalók, nyakláncok, mágneses ezorezonátorok, buddhás, jézusos hűtőmágnesek, mindez persze a több száz ezokönyv mellett egy egészen kicsi, de rettenetesen zsúfolt üzletben. A két eladóhölgy viszont valóban nem volt túl készséges, amikor az antikváriumról kérdeztük őket, bár a bolt előtt elcsípett srác beszámolója alapján nem is számítottunk másra.

Amennyiben kíváncsiak kutyájuk, cicájuk, papagájuk horoszkópjára, vagy a Nyugalom hangjai című meditációs zenei válogatássorozatot szeretnék beszerezni, esetleg csak egy jézusos hűtőmágnesre vágynak, akkor mindenképpen el kell látogatniuk az Aranycsillagba, ahol kisebb árukapcsolással még az 1993-as horoszkópjukat is megvásárolhatják, ha netán elfelejtették volna, mi is történt Önökkel 19 évvel ezelőtt.

Elismerjük, hogy az internet talán nagyobb találmány volt, mint a híres Szputnyik, de néhanapján azért ellátogatni egy különleges antikváriumba, lenyomni azt a kilincset, megérinteni a polcról leemelt könyv lapjait, meginni azt a prágai pörkölésű kávét, közben érezni a könyvek illatát, sokkal nagyobb élmény tud lenni, mint néhány kattintás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek