Woody Allen és Spiró darabjai a Szkénében

Prostitúcióra kényszerített, majd meggyilkolt lány, az élet vicces mellékhatásai, deviáns családok és a lottónyeremény buktatói: a temesvári Csiky Gergely Színház négy előadása látható három nap alatt a Szkénében.

Január második felében a temesvári Csiky Gergely Színház vendégelőadásai láthatók három egymást követő napon keresztül a Szkéné Színházban.

Január 22-én és 23-án 15 óra: Mady-baby

Az előadás egy városban közlekedő buszon játszódik.
Találkozás a színház előtt!

A monodráma, melyet Borbély B. Emília játszik, három román fiatalról és az önfeláldozásról szól. Egy nehéz körülmények között élő, bukaresti lányt, Voicut, az Írországban élő barátja ráveszi, hogy költözzön ki hozzá. A repülőtéren "Mady" találkozik Bogdannal, együtt utaznak, és a továbbiakban hármójuk sorsa egybefonódik. A fiúk önmegvalósításról szóló harcában a lány eszközzé, majd áldozattá válik: előbb  mindketten Mady prostitúciójából húznak hasznot, majd miután terhes lesz, egyikük sem vállalja a következményeket, inkább úgy döntenek, megölik.

Fotó: Szkéné Színház
Fotó: Szkéné Színház

Január 22-én és 23-án 20 óra: Mellékhatások (frusztrációk és kétségek, csak részben Woody Allen nyomán)

Woody Allenről mindenkinek a neurotikus értelmiségi, a kicsi, szemüveges, New York-i entellektüel jut az eszébe, aki több időt tölt a pszichológusánál, mint partnerével, szüleivel vagy a munkahelyén. Azoknak, akik a figura mögé próbálnak látni, elsősorban a sikerfilmek (Annie Hall, Hannah és nővérei, Fogd a pénzt és fuss! stb.) rendezője jut eszébe. Pedig Allen nem csupán elsőrangú forgatókönyvíró, rendező és összetéveszthetetlenül egyedi színész, hanem színpadi szerzőként és négy kispróza kötetével pedig novellaíróként irodalmi babérokra is tör. A kisprózákban némileg átöltöztetve ugyan, de ugyanazokat az elemeket fedezhetjük fel, mint az Allen-filmekben: a finom, szellemes értelmiségi humort, a néhol brutálisan abszurd poénokat, a mindent a szatíra görbe tükrén át szemlélő életfelfogást. Az előadás azt keresi, vajon még ma is érvényesek-e, hatnak-e ezek az Allen művészetének lényegét egybesűrítő novellák?

Fotó: Szkéné Színház
Fotó: Szkéné Színház

Január 24. 20 óra: Németh Ákos Deviancia című előadása

A Deviancia szeretetről, megértésről, egymás elfogadásáról szól. Középpontjában egy testvérpár áll, két nővér, egyikük autista. „...Bár mindketten dolgoznak, mégis nagyon bizonytalan a létük a világban. Ahogy a dráma többi szereplőé is. De épp ez a peremhelyzetük teremt drámai helyzeteket, gondolkodtat el az emberi lét alapvető kérdésein, az élet értelmén. Mai magyar történet, de a «tanulsága»bárhol, bármikor érthető. Nyelvileg is gondos, az iskolázatlan emberek töredékes, pongyola mondatfűzései – ami bizonyos világlátást, gondolkodásmódot is elárul" – ír a darabról Lőkös Ildikó dramaturg.

Nehéz meghatározni, hogy manapság mi a normális és mi a deviáns, erre maga a szerző sem törekszik: „Olyan világ ez, amelyben teljesen szétbomlott, vagy már bomlásnak indult családok jelennek meg – gyerekeket látunk szülők nélkül és szülőket gyerekek nélkül. Olyan világ ez, amelyben a társas lét csaknem teljesen kizárt, így nem marad más, mint az «egészséges magány» és az emberben féregként nyüzsgő gondolatok, melyek belülről emésztik"– vallja az előadás dramaturgja Gálovits Zoltán.

Fotó: Szkéné Színház
Fotó: Szkéné Színház

Február 4. és 5. 20 óra: Spiró György Prah című darabja

Szociológusok több felmérést is végeztek az Egyesült Államokban, és azt találták, hogy a nagy összegű szerencsejáték nyeremények nyerteseinek 90 százaléka két év alatt elköltötte a teljes nyereményt. Ráadásul úgy, hogy nem csak ugyanoda jutottak anyagilag, ahonnan indultak, de még mélyebbre süllyedtek az adósságokban. Mi ennek az oka?
Ha egy szegény és egy gazdag embert kiteszünk egy fillér nélkül az utcára, akkor a gazdag viszonylag rövid idő alatt újra meggazdagszik, a szegény meg szegény marad. Ennek oka, hogy a gazdag megtanult a pénzzel bánni, és megtanulta látni a lehetőségeket. De ne adjuk fel mi, lottózó szegények sem! Szinte mindenkinek komoly esélye van a következő egy-két évtizedben, hogy váratlanul és hirtelen egy nagyobb összeghez jusson – már amennyiben lottózik. Ilyenkor viszont legyenek észnél! Számoljanak végig mindent, ne ragadtassák el magukat, higgadtan és nyugodtan döntsenek!

Fotó: Szkéné Színház
Fotó: Szkéné Színház

Bővebb infó az előadásokról a Szkéné Színház honlapján találhatnak. 

A jegyár egységesen 2.000 forint.

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek