Ezt olvasta a magyar az idén

Vajon a kávécézár, vagy a pisiivó Bear Grylls, netán a lektűr nagyasszonya, vagy Vekerdy Tamás, esetleg Kepes András nyerte el az idei év legsikeresebb könyvének címét? Ön melyiket olvasta? Melyiket olvasná el? Listánkat a Bookline.hu és a Libri éves listái alapján állítottuk össze.

 

1. Frei Tamás: A bankár

frei

A  bankár Frei Tamás második könyve, ami töretlenül ígéri a „torokszorító” izgalmakat. A könyv sikerének titka, hogy Frei kávéguru, médiamágus és író Tamás igazi reneszánsz emberként nem kockáztat, csak összegereblyézi a B-kategóriás hollywoodi mozik minden kliséjét egy kupacba. Így kerülnek egymás mellé emberrablók, tőzsdecápák, a politika és bűnözés, a bosszú és leszámolás, a hatalmi és szerelmi játszmák, aminek Frei – a könyvismertető szerint – „értő és érző ismerője, és amelynek a világa, egy államcsőd árnyékában, sokkal közelebb van a mai Magyarországhoz, mint gondolnánk...”

Csak nehogy kiderüljön róla, hogy még a jövőt is látja.

 

2. Ransom Rigggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

riggs

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei egy kalandokkal, régi fényképekkel felturbózott misztikus történet kicsiknek és nagyoknak. A regényben egy családi tragédia után a tizenhat esztendős Jacob egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre kerül, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különös gyermekek számára alapított otthonának romjait. "Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy az itt rejtegetett árvák többek voltak különösnél. Talán veszélyesek. Lehet, hogy jó okból zárták őket el egy kietlen szigeten. És valamiképpen – legyen ez bármilyen valószínűtlen is – talán még mindig élnek" – írja az ismertető. A fiatal szerző első könyvét az amazon.com máris beválasztotta 2011 legjobb könyvei közé.

 

3. Fejős Éva: Karácsony New Yorkban

fejős éva

A Fejőstől már megszokott lektűrbirodalom határát léphetjük át a Karácsony New Yorkban című könyvével. Bár ezzel sem váltotta meg a világot, de állítólag nem is ez a célja, hanem az, hogy kiszolgálja a vásárlók igényeit, ahogy a jó termelő teszi. Fejős ezúttal is termelt: találkozhatunk 2 tini viharos szerelmének gyümölcsével, a magyar fiúval, akinek az apja nem más, mint egy híres énekes. Szülinapi party, srác anyja vonakodik, majd mégis beadja a derekát fia unszolásának, és talán a fiú apjának is a bulin. Van itt is minden: egy budapesti trendi trendkutató, élés-halás a zenéért, összeomlás, felépülés, szerelem, karácsony, cukiság, habostorta, amire kezdetben azt hittük beleszart egy egér, aztán kiderült, hogy az is marcipánból van, hiszen minden jóra fordul, a New Yorki látogatás egy csapásra mindenki életét megváltoztatja.

 

4. Kepes András: Tövispuszta

kepes

A Tövispusztában három különböző helyzetű, egy földbirtokos-arisztokrata, egy szegényparaszti és egy falusi zsidó család viszontagságos életét ismerhetjük meg, egészen az első világháborútól napjainkig. Kepes a regényről így nyilatkozott: "A könyv egyik hőse én vagyok. Hogy melyik, azt egyelőre nem árulom el. Nagyjából mindegy is. Ne reménykedj, nem fogsz rájönni. Egyes szám harmadik személyben írok magamról, kellő távolságtartással és öngúnnyal, ahogy ilyen esetben elvárható, azontúl persze mély együttérzéssel és önámítással, helyenként önimádattal, ahogy magunkkal bánni szoktunk." Vajon melyik lehet Kepes? Az arisztokrata, a szegényparaszt, vagy a falusi zsidó?

 

5. Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

jobs

A könyv írója, Walter Isaacson az Aspen Intézet vezérigazgatója, korábban a Time főszerkesztője és a CNN elnöke volt. Isaacson az elmúlt két év során több, mint negyven alkalommal beszélgetett Steve Jobsszal. Ezek a beszélgetések szolgáltak a könyv gerincéül, amit tovább színesített vagy éppen árnyalt a több, mint 100 – családtagokkal, barátokkal, ellenségekkel, versenytársakkal és kollégákkal készített – interjú. Ezekből bontakozik ki az Apple vezérigaztató Jobs eseményekben gazdag élete. "Egy olyan emberé, akinek kreativitása, tökéletesség iránti szenvedélye és fékezhetetlen lelkesedése 6 ágazatot forradalmasított: személyi számítógép, animációs film, zene, telefon, táblaszámítógép és a digitális könyvkiadás." Jobs nyíltan beszél munkatársairól és versenytársairól.

 

6. Bear Grylls: A vadon törvényei

bear grylls

Bear Grylls könyvében feltárja azokat a titkokat, amelyeket a felderítéssel és természetjárással töltött évei alatt ismert meg. Kézikönyve nélkülözhetetlen mindazok számára, akik a természet meghódítására vállalkoznak és azoknak is, akik szeretik meginni a saját vizeletüket.  A maszatos macsó felfedező Bear Grylls, akit milliók ismernek a Discovery Channel műsorából, három évig szolgált a Brit Hadsereg különleges alakulatánál. Könyvében a tábortűzrakás és táborépítés tudományától kezdve az elsősegélynyújtás technikáin át a biztos tájékozódás titkáig minden megtalálható, amire csak szüksége lehet egy természetjárónak. Útmutatója nemcsak saját vizeletünk megivására biztat, hanem egyéb extrém kihívások legyőzésére is.

 

7. Rita Monaldi Rita, Francesco Sorti: Mysterium

monaldi

A Mysterium 1644 Párizsában játszódik. Az Imprimatur-sorozat kasztrált énekes hőse a bíboros meghívására egy francia gálya fedélzetén Párizsba indul, hogy színpadra lépjen a királyi udvarban, és így közelebb kerülhessen az áhított hírnévhez és dicsőséghez. Az utazás során berber kalózok fogságába kerül, megismerkedik Európa legzseniálisabb tudósaival, furcsa világokat fedez fel, és egy szerzetes leveléből vészterhes titkokról szerez tudomást. Lehetséges, hogy Cicero nem is létezett? Ki találta fel az ógörög, héber és latin szavakból alkotott kódnyelvet? Kinek állt érdekében meghamisítani évszázadok históriáját?

Aki szerette Dan Brown összeesküvéselméleteit, annak ez is bejön.

 

8. Frei Tamás: A megmentő

megmento

Konspiráció, szerelem, hatalom, pénz, tündöklés és leszámolás – Frei Tamás második toplistás könyvében is összelapátolt minden Hollywoodi B-filmes történeti kelléket, ebből lett A megmentő. Műfaji meghatározása kalandregény, ami az ismertető szerint persze "új műfajt" képvisel a magyar könyvpiacon. Főhőseit is körültekintően válogatja, oligarchák, miniszterelnökök, exlégiósok, Londonban élő magyar modellek és párizsi kémek a főszereplői a Teherántól Budapesten át egészen a francia fővárosig ívelő történetnek. A kalandregényt „kőkemény thrillerként” is aposztrofálják, ami már csak alcím miatt is mulattató: „Magyarország sorsa és a szerelem a tét.”

 

9. Fábián Janka: Az angyalos ház

fábián janka

A félreeső budai utcában álló romos házat- Az angyalos házat, amely a homlokzatán lévő angyalszobrokról kapta a nevét, a XXI. század első éveiben életveszélyesnek nyilvánítják, és le akarják bontani, hogy szállodát, vagy lakóparkot építsenek a helyére. A közelben lakók azonban civil mozgalmat indítanak a patinás épület megmentéséért. A csapat vezetője Zsuzsa, akit személyes élmények fűznek az angyalos házhoz. Egyetemista korában ugyanis rendszeresen látogatta az egyik lakót, a százéves Hilda nénit, aki lediktálta neki az emlékeit. A terézanyuskodás mellett Fábián még megidőutaztat minket az 1910-es évekbe. Kiderül, hogy Hilda és 3 barátnője földreszállt angyalok voltak, de van itt még politikai cselszövés, és az elmaradhatatlan szerelmi szál sem hiányozhat a regényből.

 

10. Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság- Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és magunkról?

vekerdy tamás

Vekerdy legújabb könyvében is arra keresi a választ, hogyan legyünk jó szülők. Mit tehetünk gyermekeink érvényesülésének érdekében? Vekerdy Tamás szerint nem az lesz sike­res felnőtt, aki kisgyerekkorában túlhajtanak, hanem az, aki teljes értékű kisgyerekéletet élhetett. Könnyen fogyasztaható, hasznos pszichológia ez, megannyi jótanáccsal a szülőknek, hogyan védhetjük meg gyerekeinket a szorongástól, a sodrodástól. Kiemeli az érzelmi biztonság elengedethetlenségét, hiszen az gyerek, aki így nő fel, az felnőttként is jóval eredményesebben tudja megoldani, és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit.

Ön melyik könyvet olvasta?

Melyik könyvet olvasná el?

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek