#VILÁGOM

A britek betiltják a karácsonyt?

2011. december 25., vasárnap 21:20

Haroon Siddique a Guardian hasábjain adott hangot annak a szigetországnyi rémhírterjesztésnek, miszerint a briteket rettegésben a tartja az, hogy betiltják a karácsonyt. Igazán kellemetlen lehet, nem tagadjuk.

A karácsonyi történetek megsérthetnek olyan etnikai csoportokat, amelyek nem ünneplik a karácsonyt, ezért Nagy-Britanniában rémhírek keringenek a karácsonyi hagyományok betiltásáról - írja Haroon Siddique a Guardian hasábjain. Egy különböző vallási felekezetű emberekből álló csoport azt a célt tűzte ki, hogy véget vet a rémhírterjesztésnek. A szervezet, a Phoenix Intercommunity Initiative tagjai bloggerek, aktivisták és különböző vallási közösségek képviselői.

Julie Siddiqui, a Nagy-Britanniai Iszlám Társaság (ISB) alelnöke azt mondta: „Az utóbbi néhány évben rendszeresen láttunk olyan történeteket a helyi vagy országos lapokban, hogy a hatóságok megváltoztatták a karácsony nevét, vagy nem használtak karácsonyi kivilágítást, esetleg betiltották a kivilágítást. Szerintem ez nagyon rossz hatással van a közösségi kapcsolatokra. Senki nem akarja, hogy betiltsák a karácsonyt, a muszlimok biztosan nem.”

Az egyik leghírhedtebb rémhír, amely nagy sajtóvisszhangot kavart, arról szólt, hogy a birminghami városi tanács betiltotta a karácsony szót (merthogy ez angolul christmas, amiben benne van a Christ szó, ez pedig Jézusra és a kereszténységre utal), amit az angol tél (winter) és a festival szavakból alkotott Winterval néven kellene ezentúl emlegetni, hogy ne sértse a nem keresztényeket.

Valójában a Winterval szót Mike Chubb, a birminghami tanács rendezvényeinek főszervezője és csapata azért alkotta 1997-ben, hogy a város 41 napon át tartó különböző téli rendezvényeinek közös nevet adjon. A rendezvényeken szerepeltek tipikus keresztény hagyományokat ápoló programok, de megemlékeztek a Diwaliról, a hindu fényünnepről, voltak színielőadások, majd végül egy szilveszteri bulival zárult.

A Phoenix csoport Happy Chirstmas 4ALL elnevezésű online kampányán keresztül azt reméli, gátat szabhat a birminghami esethez hasonló rémhírek terjesztésének, kiemelve a nem keresztények részvételét a hagyományos karácsonyi tevékenységekben. Pl. Facebook oldalukon az egyik posztban olyan fotók szerepelnek, amiken muszlim diákok vesznek részt betlehemes játékban.

374712 10151028859065564 701760563 22113835 725882969 n

A csoport arra is biztatja a nem keresztényeket, hogy szállja meg őket a karácsony szellemisége, és vállaljanak önkéntes munkát, főleg december 25-én.

Míg, mint Siddiqui is mondja, vannak muszlimok, akik megünneplik a karácsonyt ünnepi ételekkel, sőt még fát is állítanak, másoknak ez jó alkalom arra, hogy önkéntes munkával segítsék közösségüket. „Mindannyiunknak kellene [önkéntes munkát vállalni], főleg azoknak, akik semmi különöset nem csinálnak karácsonykor, azok helyett [a keresztények helyett], akiknek a saját karácsonyukat kell emiatt feláldozniuk.”

Siddiqui maga is elöl jár a jó példával, ő a Maidenheadben lévő imaházban vállal önkéntes munkát karácsony első napján. Más ISB tagok keresztény, vagy nem vallásos jótékonysági szervezetek munkájában vesznek részt, mint pl. a hajléktalanokat segítő Crisis at Christmaséban. Csakúgy, mint a muszlim ISB-ből, vannak képviselők más csoportokból is a Phoenixen belül, pl. a zsidó JDC Europe csoportból, és a Három Hit Fórum tagjai.

A Phoenix csoport másik tagja, Vidhya Ramalingam, a következőket nyilatkozta: „A csoport ötlete az, hogy promotáljuk az önkéntességet karácsonykor, segítve ezzel keresztény jótékonysági szervezetek munkáját”. A hindu Ramalingam hozzátette: „Nem ismerek olyat, aki be akarná tiltani a karácsonyt. A legtöbb hindu és muszlim, akit ismerek, meg is ünnepli.”

Egyszóval mégsem kell félni senkinek, a briteknek főleg nem. A karácsonyt idén sem tiltják be náluk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta