#VILÁGOM

Instant terápia a színpadról Pokorny Liával

2011. december 15., csütörtök 14:26

A Pszichoszínház megálmodója, Bácskai Júlia pszichológus, terapeuta, reklámszakember, tudományos kutató, színikritikus ebben a hónapban Pokorny Lia és Fodor Tamás segítségével a kiszolgáltatottság témáját járta körül. Szombat esti kikapcsolódási lehetőséget keres? Tessék, egy kis instant terápia

Bácskai Júlia – akinek honlapja szerinti önmeghatározása pszichológus, író és "szabadszóműves" – azt mondja, rájött arra, hogy a pszichológiát nemcsak úgy lehet megmutatni, hogy a katedráról prédikál, vagy hogy ontja magából a könyveket. „A színpadon életközelben, ha úgy tetszik, 3D-ben, színesen, szagosan mutathatom be azokat a lélektani helyzeteket, amelyeket többé-kevésbé mindenki ismer. Mindig két színészt választok, akik 90 perc alatt 8-10 jelenetben járnak körbe egy pszichológiai helyzetet” - ismerteti az általa létrehozott és évek óta sikerrel működő Pszichoszínház (öndefiníciója szerint "hangulat- és kapcsolatjavító vándorszínház") játékszabályait.

TSD9372
Fotó: Kováts Dániel

Ez szombat este sem volt másképp. Már 12. éve működik a Pszichoszínház, minden hónap 10-én tartanak egy előadást, mindig más tematikával. Volt már téma a Született szőkeségek?, a Gátlásokba zárva, a Szenvedélybeteg vagyok!, a Keresem az igazit!. Ez alkalommal minden a Kiszolgálva, kiszolgálatva kérdéskör körül forgott. Általában Pokorny volt kiszolgáltatva, és nagyon sokszor éreztem magam én is ebben a helyzetben. A színpad jobb sarkában foglalt helyet Bácskai Júlia - mint moderátor, rendező -, a színpad bal sarkában pedig Bóna János improvizált hegedűjén. A két főszereplő, Pokorny és Fodor nagyon kevés kellék segítségével, nagyon kevés díszlet között adta elő azokat a szituációs feladatokat, amiket Bácskai ámodott meg. Egyfajta kétszemélyes Beugró, a paprikajancsi Novák, a többiek, és az olykor erőtetett poénok nélkül. Persze a nem erőltetett poénok is hiányoztak egy darabig, de a közönség annyira hálás volt, hogy többször éreztem magam kellemetlenül, amikor egy-egy, a legkevésbé sem vicces jelenet közben vagy végén harsány nevetésben törtek ki.

A nagyjából egyórás előadás után Bácskai egyfajta osztályfőnökként elkezdte kérdezgetni a közönséget: Mi volt a tanulság? Mit kellett volna csinálni ekkor és akkor? Az első sorban ültem, nagyon lassan próbáltam lefelé csúszni a székben, láthatatlanná válni. Kicsit féltem, hogy feleltetve leszek. Szerencsére akadt néhány kedves néző, aki megosztotta életbölcsességeit és tapasztalatait a kiszolgáltatottsággal kapcsolatban. Például, hogy egy kapcsolatban senki sem lehet kiszolgáltatott, mivel a kapcsolat arról szól, hogy egyenlőek a felek. Aha. Mintha a Harcosok Kulbja gümőkórosainak terápiás összejövetelére teleportáltam volna.

Aki további kezelésre vágyik, örülhet, hiszen "Bácskai Juli pszichológus „szabadszóműves” bemutatja január 10-én „Nem lát. Nem hall. Nem beszél.” c. előadását 20 órakor, Lázár Katival és Elek Ferivel az Eötvös10-ben. Improvizál: Bóna János" - írja a Pszichoszínház honlapja.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta