#VILÁGOM

Árpa Attila ősmagyar képregényében találta fel a harci turult

2011. december 13., kedd 11:26

A producer-színész-bulvárhős valódi reneszánsz emberként mindenhez ért, most épp extrém magyar képregény került ki a kezéből harci turullal, hátrafelé nyilazással és sámánokkal. Árpa első művét, a Sötét Kort a 7. alkalommal megrendezett Hunagrocomixon mutatta be a Millenáris Fogadóban.

A képregényekről legtöbbünknek az amerikai szuperhősök, vagy Zórád Ernő Rejtő-feldolgozásai villannak be először, pedig ennél sokkal többről van szó. Mit nekünk Superman, Batman, Spiderman, sőt Fülig Jimmy, ha itt lehet Turulman, lelkesedtünk Árpa Attila ősmagyar képregényének hallatán, bár aztán kiderült, ennyire azért sajna nem szállt el velük a csodaszarvas.

A már hagyománnyá vált képregényvásárral zárta az évet a Magyar Képregény Szövetség. A hetedik Hungarocomixra nagyon sok, hazai alkotótól származó mű is érkezett, így valamelyest sikerült szépíteni a 2011-es képregénytermés átlagán az elmúlt három évhez képest. Képregényesedett a Besenyő család és Lorán Barna, de ezen a számára új területen próbálta ki magát Árpa Attila is a Sötét kor című projekt mutatványszámával.

Árpát igazán jól ismerheti mindenki, ha találkozott az elmúlt években bulvársajtóval, mert ez  folyamatosan figyelemmel kísérte munkásságát, legyen az szerencskerék-pörgetés, filmrendezés, vagy éppen az, hogy százötvenezret ajánlották a felsőtestéért. És persze arról is olvashattunk, hogy a színész-producer, rendező májusban kificamította a bokáját.

Bokája jobban van, hiszen igen lendületesen mozogott a csinos hosztessz lányok között, és a színpadon sem bicegett, ahol bemutatta a közönségnek első képregényét, a Sötét kort.

A turulfantasy-t két történetíró, Árpa Attila mellett Huszár Péter jegyzi. A szövegért Szabó Jenő, a rajzokért Fábián István, a színekért pedig Haránt Artúr a felelős. Árpa a bemutatót azzal kezdte, hogy porondmesterként megkérte történetíró társát, Huszárt, meséljen egy kicsit a Sötét kor születéséről.

Huszár elmondta, hogy a történet és a képregény műfaja egyaránt régóta izgatta már  a fantáziáját, de szerinte ezzel sokan vannak így: „A történet azért is érdekes, mert ahogy a címe, a Sötét kor is jelzi, annyira kevés a tudásunk erről az időről, hogy szinte szabad kezet kap az ember. Persze azért mindenki tudni vél erről valamit, mindenkinek van egy előképe, és mindenkit érdekel is valamilyen szinten.” Huszár azt is elmondta, hogy a misztikum és a törénelmi hűség nem zárja ki egymást, náluk mindkettő egyaránt jelen van a képregényben, bár amikor a harmadik évad környékén megszületik Attila (ezúttal nem az Árpa, hanem tényleg az a bizonyos, a hun király), akkor a történelmi hűség is nagyobb szerepet kap. Zárásképpen beszélt még egy keveset a képregény műfajának kötöttségeiről is, bár megdöbbentő újdonságokat nem árult el: „Itt nem lehet bő lére eresztetni a párbeszédeket. Nagyon szikáran, nagyon lényegretörően kell megfogalmazni, amit akarunk. Nem lehet vacakolni.”

Árpa Attila ezután igazi showmanként, a mozitrailerek hatásvadász stílusában adta elő, mire számítsanak, akik megvásárolják a képregényt: „A történelmi tényeket sem felejtettük el, de mindarról, amiről nem tudunk biztosan, szabadon engedtük a fantáziánkat. Honnan származik a turulmadár, és hogyan használták a háborúban? Miért nyilaznak a hunok hátrafelé? Oké, tudjuk, így nyertek nagyon sok csatát, de ki nyilazott először hátrafelé és miért? Ő volt ugyanis a Fekete Szemű Harcos, akinek a szerepét majd az egyik számból megtudjátok. És mi a szerepe a sámánnak? Mi az Ezer Farkas bosszúja? Ígérjük, ezekre a kérdésekre is mind választ kaptok a képregényekben.”

Ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk a harci turulra, és várjuk Attila születését is. Mármint nem az Árpáét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.13 12:13:47luciferko

  Jópofi ötlet, de emlékeim szerint a harci turult Harrison Fawcett és társai már használtak úgy 10 évvel ezelőtt a "Korona hatalma"-ban, és több Brett Shaw novellában.

 • 2011.12.13 12:22:08rfz

  Turul ide vagy oda, a barna hajú hölgy gyönyörű....

 • 2011.12.13 13:20:32Terézágyú

  [link]

  A6. Turul
  Jellemzés: Nagy, sasféle madár.
  Szükséges: Bognárműhely (csak a turulnyereghez)
  Honnan: Turul röptető
  Képzettség: -
  Megjegyzés: Alapszinten kizárólag felderítésre használható. Emelt szinten megnyergelhető, és egy Íjásszal a hátán repülő harci egység.

  ....

  A8. Turul íjász
  Jellemzés: Turulon ülő íjász
  Szükséges: Erőd, Turulnyereg
  Honnan: Turul röptető + Kaszárnya
  Képzettség: -
  Megjegyzés: -

 • 2011.12.13 13:24:48Vipera01

  Kíváncsian várom, de az az ember, aki ránkszabadította a Való Világ-ot, nem sok magyarságtudattal rendelkezhet...

  Szóval kezeljük fenntartással.

 • 2011.12.13 13:40:12dex.ion

  úristen az a barna csaj

 • 2011.12.13 14:24:13rexter

  keves a kep a csajrol. a cikket nem olvastam es nem is fogom.

 • 2011.12.13 22:13:33solar flare

  a barna csaj dugnivaló, elölről, és há-turul is
  :)

 • 2011.12.14 03:17:01lehuto

  Attila, figyelj. Mint eddig oly sok más izzadságszagú erőlködésedben, ebben is módfelett tehetségtelen vagy. Végül is hál' istennek én sosem értettem a magad fajtákat, de csak izmozzál nyugodtan, baszd meg, hátha valami besikeredik. Mindegy, csak dolgozni ne kelljen. – Írta ezt neked egy módfelett kényes ízlésű, képregényszerető gyökér...

 • 2011.12.14 12:29:39Rorschach

  Utálom ezt az öntelt köcsögöt. De az a vörös(barna)csaj viszont nagyon ott van.

 • 2011.12.14 14:33:23baliquez

  aki Árpa közé keveredik..

 • 2011.12.18 11:38:50stim

  csinosak a lányok, emelték az esztétikai színvonalat:)! A képregényből nem láttam annyit, hogy mondhatnék róla bármit...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta