#VILÁGOM

Nagy Kriszta Tereskova nem erősebb senkinél, csak hangosabban jajgat

2011. december 10., szombat 10:03 |

December 7-én a Godot Galériába Bökkenő címet viselő kiállításra voltunk hivatalosak, ahol Nagy Kriszta x-T mutatta be azt a tök üres termet, ahol Ügyvédi felszólítás című installációját tekinthette meg a közönség. Magyarázatként meghallgathattuk a több identitású művésznő kesergőjét, amit Tereskova felállásban adott elő Kovács Öcsivel, aki hegedűn kísérte a művésznőt.

Nagy Kriszta Tereskováról szinte már mindenki hallott valamit. A legtöbben csak botránykirálynőként ismerik, aki cicit villant a színpadon (miközben az illatos pinájáról énekel), a Heti Hetesben, a Fábri Show-ban, a Mokkában pukkasztja a polgárt, átkölti Geszti Péter és Oláh Ibolya Magyarország című számát, vagy – politikai véleménynyilvánításként – oldalbaszarja az Országházat.  Azt már talán kevesebben tudják, hogy az 1972-ben született, szolnoki származású jelenség amúgy festőművészként is működik, 1998-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Emellett énekesnő is, a rendszerváltozás környékén alapított zenekarának nevét – és egyben saját művésznevét – az első női űrhajósról, Tyereskováról mintázta, direkt hagyva ki a névből az ipszilont. Egy Tereskova-rajongó kollégám szerint a legjobb számuk is az űrhajózásról szól, a Száll az űrhajó.

01-tereskova-IMG 2907

Bökkenő

A meghívóban a következő érdekességek szerepeltek: „a kiállítást megnyitja: Jancsó Miklós portréjának hideg helye”, és Tereskova kesergőjét is beharangozták azzal, hogy a „balladából megtudhatják, hogyan mennek a dolgok ma Magyarországon, hogyan kérnek fel egy festőt Jancsó Miklós portréjának elkészítésére, s hogyan tulajdonítják el azt fizetség nélkül. Hogyan bánnak el „nagy” emberek gyenge lányokkal, és hogyan hánynak fittyet a törvény felszólítására. Pedig a festő csak szeretne dolgozni békében, de van egy kis bökkenő.”

December 7-én tehát a Moha Kávézó és Kultúrtérbe költözött Godot Galériába igyekeztünk, és vártuk, mivel rukkol elő a művésznő, hiszen 2007-es életmű-kiállításán sem kímélte az érzékeket és az ingereket. A 39 éves Nagy ez alkalommal nagyon visszafogott volt, egyetlen fedetlen nemiszervet sem láttunk a falon, egy képre sem volt ráírva, hogy „Baszni akarok a vastag havon”, nem úgy, mint a már említett 2007-es életmű-kiállításán.

Még puszit is kapott tőle

A igen kellemes kialakítású galéria kávézó részében a falon csendéletek függtek, női cipőkkel és almákkal az asztalon; egy olyan asztalon, ami népi motívumoktól hemzsegő kendővel/terítővel volt letakarva. Mivel nem volt teljesen világos, mi lehet a kiállítás koncepciója, rákérdeztem Nagy Krisztánál, mégis mire gondolhatott a művész. Legnagyobb meglepetésemre kiderült: leginkább arra, hogy a női cipő az asztalon van egy almával.

Pontosabban: „Nekem majdnem minden évben van a Godot Galériában kiállításom. Most valami furcsa dolog van, amit magam sem tudok megfogalmazni teljesen, hogy mi. Az a gondolatom, hogy a női cipő az asztalon van egy almával. Ekörül vannak a dolgok, ilyen kendőkön. Valami nyomást érzek, amiről nem tudom pontosan, hogy mi. Kell foglalkozni a népművészettel, kell foglalkozni a női kérdésekkel, és azt látom, hogy helló mit keres egy női cipő az asztalon, úgy mintha egy csendélet lenne, de szóval nem ott van a helye, hanem a földön. És miért van egyszer egy almával?" - burjánzottak el a művésznő gondolatai egy ártatlan kérdéstől.

Arra a kérésre, hogy mi is a helyzet tulajdonképpen a Jancsó képpel, már egyértelműbb választ kaptam: „A barátai felkértek arra, hogy fessek egy portrét a Jancsóról a 90. születésnapja alkalmából. Ő modellt is állt nekem,  a születésnapján én adtam át neki a képet, kaptam is tőle puszit. Szerintem a művészet szól arról is, hogy megbízásokat teljesítsünk, volt olyan régen is, hogy megbízásokat teljesítettek. Ha Velázqueznek és a Leonardónak nem volt ciki, akkor nekem sem. Ha azt mondták volna, hogy nincsen rá pénzük, akkor is elválltam volna, ehelyett egy jelképes összeget kértem (300 ezer forintot), de csak 80 ezer forintot fizettek előlegben. Azóta nem láttam semmi pénzt. Utána üzengettek nekem, hogy ne forszírozzam az ügyet. Van egy barátnőm, aki megvette ezt a képet, szóval jogilag már ő a tulajdonos. Két hónapja nem állnak velünk szóba, elment már az ügyvédi felszólítás, de nem akarják visszaadni a képet. Most már fizetnének, de most már ne fizessenek. Ez ilyen precedens értékű eset.”

A rendszer instabil

A fenti galériarészben 2 db A/4-es lapon látható maga a mű, a Jancsó festményből maradt Ügyvédi felszólítás, ami Nagy Kriszta manifesztuma, hogy ne vegyék már semmibe a művészeket. Meg akkor már a nőket se: szerinte a nők sokkal jobban látják a lényeget, és hiába sokkal sebezhetőbbek, mint a férfiak, a férfiak mindig ki fogják használni őket, ha nem állnak a sarkukra, és nem mondják meg, mi a bajuk. Nagy szerint a nők egyre erősebbek, de a férfiak még mindig uralkodni akarnak rajtuk. Neki pedig megvan a módszere a tiltakozásra: „Én senkinél sem vagyok erősebb, csak hangosabban jajgatok.”

Aki a jajgatásra volna kíváncsi, annak csalódnia kell, mostanában nem fogja Tereskovát színpadon látni, mert a zenekara körül sincs minden rendben. „Most nem játszunk együtt, mert most valami nem működik, nem úgy állnak a csillagok. Nem akarnak koncertek lenni. Instabil lett az egész rendszer.”

aasdf

asdf

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.10 11:06:36VladimirDrake

  Ez a nő gáz, bármit is csinál.

 • 2011.12.10 11:28:08newnt55

  Beteg nő.

 • 2011.12.10 13:52:33l.anett

  Szerintem eléggé rendben van, és az is, amit csinál.

 • 2011.12.10 13:53:43Almaleves

  azt miért beteg, és miért gáz? mert egyes emberek ezt aggatják rá?
  hahaha
  ha rátok hallgatott volna bármelyik művész, még barlangrajz sem lenne.
  a provokáció, az új formák, a szokatlan mondanivaló, a polgárpukkasztás mind az útkeresés része.
  nyitottság és elfogadás egy kis megértéssel leöntve.
  mindössze ennyi kellene.

  Ne legyenek ilyenek a művészek? Ne kísérletezzenek? Vagy elég, ha nem tudósít róla senki?

  Mit szeretnétek Vladimir és newt? Hm?
  Normális művészetet?
  hahahaha

 • 2011.12.10 17:59:52Komáromi Teréz Atya

  @Almaleves
  Érdekes elképzeléseid vannak az "ellentáborról." Itt nem a művészet elnyomásáról van szó, hanem arról, h Tereskova egy buta, arrogáns p*csa. Szerény véleményem szerint annyira, hogy önmaga paródiájába csap át, így minden megnyilvánulásán jót tudok röhögni.

 • 2011.12.10 18:03:44atpijkamo

  Egy művész legyen jólszituált, és fessen csendéleteket! Semmiképpen se gondolkodjon!

  Vagy nem?

 • 2011.12.10 19:25:19l.anett

  Kedves Közbiztonság Szilárd!

  Ha tényleg annyira zavar, hogy azt írom, amit, akkor kérlek, ne olvass! Ne bosszantsd fel magad, nehogy szívroham vagy agyvérzés legyen a vége! Inkább keress valami értelmes hobbit! Horgássz, írj egy cuki lektűrt a keserű valóságról, vagy ilyesmi!

 • 2011.12.10 20:45:53Almaleves

  Komáromi Teréz Atya:

  beszéltem elnyomásról?
  Mindössze megpróbáltam felhívni arra a figyelmet,hogy egy becsületes művész a határok feszegetésével átléphet néhány begyepesedett konvenciót és emiatt nem muszáj komplett idiótának tartani.
  Ahogy Dali mondta, őt az különbözteti meg az őrülttől, hogy nem őrült.
  Véleményed Tereskováról, idézem: "buta arrogáns picsa" egy kicsinyes jellemzés, melynek a műveihez semmi köze.

  Tulajdonképpen nem értem mi a bajod vele, vagy azzal, hogy teret kap itt? Úgy érzed elveszi a helyet egyéb, tehetséges alkotóktól?
  Vagy csak olyanok kerülhetnek rivaldafénybe, akik neked tetszenek?

  Közbiztonság Szilárd:
  Miért ne? Szerinted mi a kísérlet? Nem olyan létrehozása, ami még nem volt?
  Az almamotívum erős jelenléte a műveiben egyébként már önmagában is megbocsáthatóvá tesz minden elkövetését, ja azt hozzáteszem, hogy az avatarom egy női cipős láb. És NEM beszéltem össze a Tersóskával!

 • 2011.12.10 23:31:00bojlergyulabá

  okádék egy nőszemély.

  ha egy művésznek provokálnia kell, hogy odafigyeljenek rá, akkor az már el van ba...rontva

 • 2011.12.10 23:32:30bojlergyulabá

  nem ez a némber szart az országház elé?

 • 2011.12.11 01:07:15HgGina

  Nem. Az egy másik némber.
  De az is pont ekkora tehetség.
  0=0...00

 • 2011.12.11 05:33:54korte1975

  Sokat fotózok , gitarozok. Ti miket csinaltok?

 • 2011.12.11 07:23:22VladimirDrake

  Anett, téged nem most vettek fel a frissítés keretében? Egy jó tanács, ne állj le vitatkozni a kommentelőkkel, nem jöhetsz ki jól. Te megírod a tényeket, esetleg hozzáfűzöd saját értékelésedet (bár inkább ne tedd, elfogultságot feltételez), az olvasók pedig hozzáfűzik véleményüket. Nem tudsz mindenkinek tetsző témákról vagy személyekről írni.

  Tyereskova gáz, mert nem sikeres és ezért a minimális hírnévért is megalázta magát mint nő és mint művész. Mert utcán szarni és pináról énekelni elmegy egy punkegyüttesnél, de akkor mit keres ott a hegedű?

 • 2011.12.11 10:52:06bojlergyulabá

  HgGina

  dehogynem, csak guglizd be a nevét y nélkül, és a képeknél kidobja az ominózus akciót

 • 2011.12.11 21:45:51baliquez

  Sokat gondolkodtam hogy mit szóljak ehhez a cikkhez hozzá.

 • 2011.12.15 14:08:09alib

  Sokat gondolkoztam, hogy elolvassam-e ezt a cikket. Végül a nem mellett döntöttem.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta