#VILÁGOM

Sötétség, csikkek, hajléktalanok a parlamenti adventi kiállításon

2011. december 4., vasárnap 09:49 |

A Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum kéz a kézben összedobtak a Kossuth térre egy fotókiállítást. Délután 4 órakor jártunk ott, a lámpák nem mindenhol égtek, ezért azt ajánljuk, sötétedés után csak zseblámpával menjenek el régi karácsonyi fotókat nézegetni, és persze öltözzenek fel melegen.

„A kiállítás célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig.” – írja a Néprajzi Múzeum honlapja.

Délután fél 4 körül érkeztünk meg. Rajtunk kívül csak egy hajléktalan volt kíváncsi a mintegy 80 tablóra, bár hamar kiderült, hogy csak fekhelyet keres a Cigány betlehemesek című fénykép alatt.

De legalább lehet cigizni

A 80 tabló közül nagyjából fele volt kivilágítva, pontosabban nem működtek a kis spotlámpák. De az is lehet, hogy ez direkt így volt megkoreografálva: esti képek és nappali képek. Ott ácsorogtunk majdnem egy óráig, lefagyott a bal kezem és a lábujjaim, de a Parlament fenyegető fényei és a cigarettacsikkek között valahogy nem találtunk rá a karácsonyi hangulatra. Egy pillantra sem csendült fel bennem egy karácsonyi nóta sem. Abból a pénzből, amiből ezt a kiállítást összehozták, egy igen pazar forralt bor árusító bódét is rittyenthettek volna a Kossuth térre, ha már a lélekmelegítés lenne a cél.

A fotók persze szépek és érdekesek, kérdés, ki a bánat fogja elolvasni mind a 80 tablóhoz tartozó egy-két A/4-es oldalnyi pluszinfót a téli sötétben és hidegben? Ha gyorsan olvasunk, akkor is legalább másfél-két órára lenne szükségünk ahhoz, hogy végignézzük a tárlatot. Addig pedig annyira átfagyunk, hogy mehetünk is egyenesen a gyógyszertárba.

Aki még ezek után is kíváncsi a kiállításra, az vegye fel a legmelegebb ruháit, tegyen szendvicset, termoszban teát a táskájába,  és ha délután 3 után indul, vigyen zseblámpát is, úgy induljon el. Az egyetlen előnye a dolognak, hogy lehet cigizni.

"Mennyországban csengetének..."

A Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívum Fotótárából származó, a nagyközönség által többségében még soha nem látott 124 db archív fotót mutatja be, amelyek felidézik a téli falu hétköznapi életét és a karácsonyi ünnepkör hagyományait 1899-től a 60-as évekig. A nagyszabású szabadtéri tárlat tablóin a képek mellett olvashatók az egyes archív fotókra vonatkozó információk, valamint a népszokások, néphagyományok ismertetői. A képek egyik része a hétköznapi téli falu életét mutatja be, elsősorban a téli munkákról és a téli szórakozásokról készített életképek formájában. A képek másik része a Kárpát-medence egész területéről, nemzetiségi sokszínűségében tárja a látogatók elé a téli ünnepkör népszokásait András naptól Vízkeresztig.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta