Nem szubkultúra többé az etno

Végre jár egy kis szünet a nagy komolykodásban: Liszt és Liszt között a könnyűzene határterületeivel is kacérkodhatunk a MüPában. 2011 őszén ugyanis divatban a folk, zenében az etno jár a népnek.

A Művészetek Palotája egy pillanatra sem hagy fel a nagy közönség látókörét szélesíteni. A szervezők idén ősszel is különleges programsorozattal rukkolnak elő. A tavalyihoz hasonlóan, most is próbára teszik vendégeik rugalmasságát és fogékonyságát. Ha nem is kulturális fekete, mindenesetre szürke foltokra derítenek fényt. Szokatlan stíluspárosításokra, különleges hangzásvilágra, és igazi zenei felfedező körútra számíthat, aki november 16-23. között a pesti rakpart egyik kulturális hotspot-ja felé téved.

Tavaly az electro vonalat sikerrel promótálták a felsorakoztatott produkciókkal. A rétegzene hamar közismertebbé és elismertebbé is vált. A jelenlegi cél pedig életstílus teremtése a népi hagyományokból. A színes műsor egyaránt közelebb hozza a hazai és külföldi tradíciókat az érdeklődőkhöz. Határon innenről találkozhatunk a stílus olyan bujkáló képviselőivel, mint a Balkan Fanatik vagy a Sebő együttes – reméljük, ők nem jutnak olyan sorsra, mint a 2010-es line-up-ról jól ismert  zseniális, ám azóta feloszlott Barabás Lőrinc Eklektric.

A határon túlról érkezők mentalitásából pedig sokat tanulhatunk. A vendégművészek már régóta közeli barátságban vannak saját népzenéjükkel. A britek ezt már korábban is bizonyították a Trafó és a British Council szervezésében: A Tunng és a Los Campesinos fiatal zenészei sem félnek becsempészni pár népi hangszert a számaikban. Valószínűleg a szigetország a fesztivál keretein belül is csak tovább népszerűsíti a kedves brit akcentus alatt szóló dallamokat.

Los Campesinos
Los Campesinos

Az esemény első napján akárki csatlakozhat az Etno Unióhoz, és meghallgathat nem csak angol, hanem francia, lengyel, cseh, és bolgár zenészeket is. Ők egyesítik erőiket közös munkájuk, a U.N.I.T.E. bemutatásával. A kollaboráció Tu és Tim Whelan (Transglobal Underground) kezdeményezésére született meg.

Transglobal Underground
Transglobal Underground

A folytatás pedig hasonlóan ígéretes. Borbély Mihály a Balkan Jazz Project-ben bűvészkedik majdnem a létező összes fúvós hangszerrel. A bravúros előadáshoz a francia Carlo Rizzo és a bolgár Teodoszij Szpaszov is hozzájárul majd. Hétvégi szusszanás után ismét a hazai repertoárt ismerhetjük meg. A nagyszabású eseményt szerdán cimbalom és tárogató, no meg persze dobpergés zárja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek