Kegyelemkettes - a kortárs butapunk zenekar

A K2 tumblr-zenekar, nem csak tumblereseknek. Idén augusztusban, a Mika Tivadarban debütáltak, öndefiníciójuk szerint "butapunkot" játszanak, de így is óriási sikerük van vele. Legközelebb november 17-én láthatjuk őket a Dürer Kertben.

A tumblr egy népszerű mikroblogszolgáltató, ahová magyarok ezrei pakolják ki naponta a szemetet. "Animgifek, cicás képek, és persze fullasztó belterjesség"- jellemezte egy népszerű felhasználó a tumblr lényegét (kimerítőbb információt magáról a tumblr-ről itt találunk). A belterjesség szűk két év alatt odáig fokozódott, hogy a közösségnek már saját zenekara is alakult: a Kegyelemkettes.

Ha nincs közösség, nincs Tumblr, nincs szórakozás"

A K2 tagjai egytől-egyig tumblr-felhasználók: Sinya (ének), Marci (dob), Peti (gitár), Trészi (basszus).  Sinya agyából pattant ki az ötlet. „Én találtam ki, hogy csináljunk egy tumblr-zenekart. Annyi zenész van ott. Elvileg csak régi örökzöld punk slágereket akartunk játszani, de az első próbán annyira jól éreztük magunkat, hogy elkezdtünk saját számokat gyártani saját szövegekkel, mostanra meg már majdnem csak olyanok vannak a repertoárban”– mondja az énekes.

 2011 januárjában egy tumblr-bulin kezdődött minden

„Nem ismertem a Sinyát, csak tumbliról. Összevesztünk egy videón, amiben egy gitáros pörgeti a gitárt, és a Sinya leoltott, hogy az mekkora buziság, kétszer is beszólt. Aztán harmadszorra odahívott, akkor azt hittem, hogy megcsap, aztán rendelt egy vodkát és mondta, hogy csináljunk zenekart.” – mondta Peti. A többiek is hasonlóképp kerültek képbe: "a népszerű Szarhonya zenekarból ismert" Trészit Sinya szerezte, "Marcinak pedig én szóltam, mert tudtam, hogy dobol.”

Amint összeállt a csapat, elkezdődtek a próbák, az egyszeri tumbleres pedig alig várta, hogy a fiúk végre megmutassák, mit tudnak. Az első nem hivatalos koncert a Szférában volt, ahol nagyon kis helyen voltunk nagyon sokan, és nagyon szurkoltunk, hogy a hangosítással ne legyen gond. A fiúk becsülettel helyt álltak. Azóta persze volt már jó pár koncertjük, egyre többen kíváncsiak rájuk, a közönség összetélére vonatkozóan Sinya a következőket mondta: „Általában csak tumblresek jönnek el a koncertekre, persze akad olyan is, aki nem az, de a koncert után az lesz.”

A belterjesség fokozódik

A Kegyelemkettes november 5-én az R33-ban adott koncertet a SMRGL és a Szarhonya mellett, a Punks Not Edda nevű rendezvényen. Elhangzott a Mocifej, a Csillár Dóri és a Dubstepp mellett az énekes szívéhez legközelebb álló szám is, a Tibi. A Tibi különlegessége abban rejlik, hogy a dalszöveg sorait tumbleresek dobták össze reblogokban.

„There was a FÉRFI,

His name was Tibi,

Bebaszott egy este,

And sat on fixi.

Tekerte a pedált,

Around and around,

Megpróbált megállni,

But he fell on the ground.”

A Kegyelemkettes legközelebb november 17-én koncertezik a Dürer Kertben, rajonghatunk értük ott is, és természetesen a facebook oldalukon is. Addig még hátravan néhány próba, amik Peti elmondása alapján a megalakuláshoz hasonlóan zajlanak: „A próbán nem foglalkozunk a technikával, annyira nem értünk hozzá. Szóljunk valahogy, hogy halljuk egymást. A gitár általában gerjed, de megoldjuk, a Trészit, ha énekel, soha nem hallani. Sinya kéthetente ételmérgezéssel jön próbára, a Marci meg túl jól néz ki, és persze a cigiszünetek a legjobbak.” A próbák ettől függetlenül persze nagyon hasznosak, Peti állítása szerint például Kegyelemkettes próbán tanulta meg, mi is az a reálhozam. Sinya pedig arra a legbüszkébb, hogy a K2 issza a legtöbb sört a próbateremben.

A K2 Kegyelemkettes című számát egy próba alkalmával rögzítették is:

Szerencsére nemcsak a próbák ilyen izgalmasak, legjobb koncertjükön, a Szabad Az Á-ban törtek az üvegek, a monitor, a mikrofonállvány, és még a Kegyelemkettes gitárosának a foga is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek