no

A Harris Tweed nem egy brit együttes

A Harris Tweed vitathatatlanul a leghíresebb textil a világon. Sherlock Holmes, Piszkos Harry, Vivenne Westwood és még Doctor Who is beleszeretett. Sőt! Még Pete Doherty is hordja.

Harris-Tweed-Logo

Létezik-e olyan ember, aki kínosan ügyel arra, milyen minőségű textíliából varrassa meg a télikabátját? Létezik-e olyan magyar ember, aki gyermeki érdeklődéssel és odaadó műgonddal csap le a legritkább és legeszementebb történetű textíliacsodákra? Elárulom, kevesen vannak. Nagyon kevesen. Ha a divattervezőket kihúzzuk a listáról, akkor még nagyobb bajban vagyunk. Hazánkban talán egy kezünkön is meg tudnánk számolni azon embereket, akik ügyelnek az anyag minőségére, és az egyedi szabászat szerelmesei is egyben. Talán akkor is össze tudnánk számolni ezeket az embereket – mondjuk a bal kezünkön –, ha előtte fát vágunk, és pár ujjunk véletlenül lerepül.

A Harris Tweed nem más, mint egy különleges gyapjúszövet. Skóciából, a Külső Hebridákról, a varázslatos Harris- szigetről.

Miért különleges ez a szövet? Mitől lehet egyáltalán különleges egy szövet?

Történelmi és funkcionális okai is vannak.

A Harris Tweed bekerülése a köztudatba nagyjából 150 évvel ezelőtt kezdődött. Dunmore gróf örökölte a fenti szigetet 1844-ben. Felesége, Lady Catherine Dunmore a szigeten megismerkedett egy helyi testvérpárral, a Paisley nőverekkel, akik az általuk szőtt különleges színű gyapjúszövettel valósággal elvarázsolták őt. Ezek után a rendkívüli üzleti érzékkel megáldott Lady fogta magát és egy nyaláb Harris Tweedet, majd futott is Viktória királynőhöz, aki látott ebben fantáziát, így az udvar kifutóin fertőzte meg Harris Tweedből készült ruháikkal az úrnép a hont és a külhont.

Autumn Classic Tweed, Blue Mix Classic Tweed
Autumn Classic Tweed, Blue Mix Classic Tweed

Lady Dunmore kitartása és üzleti érzékenysége révén alapozta meg a Harris Tweed virágzó piacát Londonban és azon is túl. A Harris Tweed volt Nagy-Britanniában a legnagyobb házi iparr: státusszimbólummá vált, a brit földesurak zakójának definíciója lett. 
1993 óta törvény védi, amely meghatározza, hogy csak 100% tiszta, szűz gyapjúból készülhet, négy meghatározott szigeten, házi manufaktúrákban. A törvény betartatását folyamatosan ellenőrzik: 50 méterenként rákerül az ismert pecsét, a gömb a máltai kereszttel. Ezek a védjegyek teszik olyan különlegessé a Harris Tweed zakókat.

A történelem után a funkcionalitás, és még egy kis történelem

A hagyományos Harris Tweed onnan szerezte a hírnevét, hogy tartós, rugalmas, porózus, puha gyapjúszövet, jól kivehető felülettel, kártolt fonalból, laza beállítású sávolykötésben készül. Ellentétben a legtöbb tweed öltönnyel, a Harris Tweed még mindig 100% tiszta gyapjú. Magában a textúrájában, színeiben, a mintázatában felfedezhetjük a távoli szigeteket, ahonnan ez az anyag származik.

harris tweed book

Fontos megemlíteni Lara Platman (a térkép rajzolója) idén megjelent, a Harris Tweed: From Land to Street címet viselő könyvét. Lara Platman profi fotósként és újságíróként indult a legendás textília szülőhazájába. A könyvből szinte mindent megtudhatunk magáról különleges gyapjúszövetről, a legelésző juhnyájtól egészen a párizsi kifutókig. Aztán fogalommá vált.

1887-ben Sherlock Holmes már Harris Tweed kalapot hordott.

1971-ben Clint Eastwood harris Tweed öltönyben piszkoskodik a Piszkos Harry című filmben.

De láthattuk még Doctor Who-n, Gwyneth Paltrow-n, Vivienne Westwood és Alexander Mcqueen kifutóján, Tom Hanksen, Pete Dohertyn is.

A hajnalok egyre hidegebbek. A 2011. év nagyját már letudtuk. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy mégsem adunk ki 70 ezer forintot egy Harris Tweed zakóra, 50-et egy nadrágra, akkor legalább egy kicsit többet megtudtunk magáról a szövetről.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra