Lenin, Tilla, és forralt bor a házban, ahol mindig karácsony van

A szentendrei Hubay Házban egész évben karácsony van. A csillámpor, a transzvesztita manók, a műfenyők és a girlandok birodalmába nyerhettünk bepillantást Till Attila által.

Egy csütörtöki napon felkerekedtünk, és fotós munkatársammal elindultunk Szentendrére a Hubay Ház karácsony kiállítását és szalonját megtekintetni, továbbá részt venni a 11 órára belőtt sajtótájékoztatón. A Hubay Ház egy csinosan felturbózott, mediterrán színekben pompázó épület a Bercsényi utca 1. szám alatt. A bejáratnál már láttuk: a buli az első emeleten lesz, ahol a sok ingyenélő újságíró vidáman pogácsázgat és cigizget (ki-ki egyszerre). Felérve rögtön az üvegfalra tapadt a szemem, ami tele volt ragasztgatva kis vattapamacsokkal, de menten elvonta a figyelmemet a hópihésített egészségügyi vattákról a műfenyőtrió a sarokban. A büféasztal mellett feketébe öltöztetett szigorú tekintetű pincér állt őrt. Till Attila, az esemény házigazdája is feltűnt a kávézó-pogácsázó újságírók között. Combközépig érő elegáns szürke kabátban, sötétszürke nadrágban és sötétkék homoszexuális cipőben csapott le ő is egy pogácsára, egy tökmagosra.

Tilla, a majom és a hóember

Amikor végre lepotyogtak az utolsó  pogácsamorzsák a műmárványra, az utolsó csikk is elaludt a hamutálban, végtelen csend ereszkedett a Hubay Házra. Tilla, Hubay Éva – a szalon tulajdonosa –, és egy bájos munkatársnő is lélegzetvisszafojtva ültek egy dohányzóasztal körül, mikor is a showman megmentette a helyzetet, váratlanul felpattant, és olyan nyájasan köszöntött mindenkit a „Legyen minden nap Karácsony!” szlogen jegyében, hogy az újságírólányok nem győztek irulni-pirulni. A köszöntő után anekdotázgatás következett, melyben  a műsorvezető el-elejtett néhány fontosabb információt magáról az objektumról, a kiállításról és Hubay Éváról is, de azért főként azon volt a hangsúly, mennyire remekül helytáll ő mind férfiként, mind apaként a karácsonyi őrületben. Most már tudjuk, Tilla szereti a karácsonyt, ő állítja a fát, a díszítésben is aktívan részt vesz, és a családi fára évről évre felkerül az a hóember- és az a majomdísz, amit még gyerekként vásárolt édesanyjával a kis Attila. Miután ilyen átfogó betekintést nyertünk a Till család karácsonyába, a művész úr észbe kapott, és Hubay Évát is megkérdezte, amúgy mire is ez a fene nagy felhajtás.

A Hubay Ház hivatalos megnyitója csak néhány hónapja volt, így a tulajdonos a legnagyobb megelégedéssel nyilatkozta, hogy máris több tízezren látogatták meg a kiállítást. Hubay Éva minden második mondatába becsempészte a trendi szót, próbálta észrevétlenül letuszkolni a torkunkon. Az egész kérdezz-felelek játéknak olyan hangulata volt, mint egy 80-as évekbeli pornóban az előjátéknak.

Amit tudni érdemes erről a trendi létesítményről

A Hubay Ház minden négyzetcentiméterén egész évben karácsony van, a szalonban műfenyők, méregdrága transzvesztita koboldok és karácsonyfadíszek tobzódnak, emberi agynak ártalmas mennyiségben. A kiállítás részét képezik azok a ritkaságok, melyeket gazdag magyar családok pakoltak a fáikra a XX. század elején, közepén és végén. A szalon vitrinjeibe több ezer karácsonyfadísz érkezett a világ számos országából, szóval nem kell félni, ha elfogyott a dísz a helyi Tescóból, akkor irány Szentendre, a Hubay Házban van vagy 5 raklapnyi. Hiánypótló információ, hogy a Hubay Ház honosította meg a feldíszített karácsonyfabérlés intézményét idehaza: 80 ezertől több százezer forintig terjedő skálán lehet bérelni náluk műfenyőt, díszekkel. Ezt a szolgáltatást általában cégek veszik igénybe. Hubay Éva médiás kulisszatitkokat is osztott meg velünk: olyan televíziós felvételekre is adnak bérbe fákat, amiket már nyáron felvesznek, de mi csak karácsonykor láthatjuk őket. A műhelytitkoknak ezzel még koránt sincs vége, a tulajdonosnő megrendülve osztja meg a közönséggel a következő eget rengető botlást: „A legnívósabb budapesti hotelben 4 éve már, hogy ugyanaz a karácsonyfa áll. 4 éve! Ugyanaz a fa!” Persze ez a megbocsáthatatlan malőr nem maradhat titokban, Hubay Éva szerint a Budapest legszebb épületében található szálloda visszatérő vendégei "már suttognak is erről a baklövésről".

Lenint a fára!

Az erőltetett menet végén a feloldozást a házigazda-showman-télapu adta: „Most tartunk egy kis szünetet, addig egyetek pogácsát, szendvicset, gesztenyepürét, és igyatok forralt bort, de van puncs is, amiben nincs alkohol.”

Ámen. Az újságíró nagyon törékeny, gyenge jellemű faj. Még el sem hangzott a „gesztenyepüré”, máris rohan a büféasztalhoz, hogy magáévá tegyen minden fogyaszthatót. Bevallom, a petting engem is kikészített, így a durcásarcú gyászhuszár pincértől kértem is egy pohár forralt bort, amibe ezüst csipesszel tette bele a citrom- illetve narancsszeleteket.

Az előjáték után behatoltunk. Nagyjából harmincan férünk a tökig zsúfolt szalonba, ahol természetesen a White Christmas édes-bús plázadallamai csilingeltek a fülünkbe. Libasorba rendeződünk a tárlatvezetésre, amelyen a Hubay Ház egyik munkatársa mutatta be a régi díszeket, Till Attila pedig szórakoztató megjegyzésekkel tette az ismertetőt még izgalmasabbá. Megtudhattuk, hogy a század elején tollból készítettek mini fenyőfát, láthattunk repülő-, zeppelin-, kismalac-, szánkózó csecsemő díszeket is. A vitrinek előtt tolongva épp egy girlandnyi emberfejalakú díszhez érkeztünk, amikor Tilla felkiált: „Ez ugye Lenin?” Legnagyobb sajnálatomra a bájos tárlatvezető nő azt mondta, hogy nem, az nem Lenin. Pedig, Isten az atyám szakasztott Lenin volt, tényleg.

Az idei karácsonyfatrend

A XX. század karácsonyfadíszei után hirtelen a jelenben találtuk magunkat. Pink műfenyőn sütemény alakú filcdíszek, pettyes filcőzikék mellett megtudhattuk, mi is lesz idén a trend: a fehér. A trendsarokban 5 talicskányi fehér baglyot, jégcsapot, girlandot, gömböt, angyalkát, csodaszarvast és egy hófehérbe öltöztetett műfenyőt is megcsodálhattunk. Ekkor tűnt fel a színen egy gyerek, egy óvodás korú kisfiú, aki igen nagy érdeklődést mutatott Till Attila iránt. A showman is iránta, a gyereket az ölébe ültetve pózolt, a fotósok legnagyobb örömére a kisfiú is elég profinak bizonyult. Mikor már elkönyveltem magamban, hogy milyen ügyesek a szervezők, hogy egy statiszta gyereket is bedobtak a buliba, kiderült, hogy a kissrác Tilla kisfia, Félix. Nagyon sok vaku villant, mire a füstölőtől, parfümtől terhes levegőjű kicsiny szalonból kiszabadultunk újra a teraszra. Ott zajlott le ugyanis az utolsó attrakció: a Hubay Ház egy kölcsönkarácsonyfát ajánlott fel egy szerkesztőségnek, melyet Till Félix sorsolt ki egy cilinderből. Nagyon szerettük volna mi megnyerni a fát a szerkesztőségnek, de sajnos a La Femme képviselőjét csókolta arcon Fortuna. Mielőtt búcsút mondtunk volna karácsonyországnak, megköszöntük a szíves vendéglátást, és a szikrázó napsütésben csillámporosan indultunk vissza a koszos Budapestre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra