UTAZÁS

A 13-as faktor alatti naptej nem véd

2010. június 4., péntek 08:50

napozas_mA bőr az évek során összegyűjti, és megőrzi a káros hatásokat. Akár évtizedek is eltelhetnek egy komolyabb leégés és a rák megjelenése között.

Fényvédő nélkül a bőr tíz percig bírja a harcot a sugárzással, majd megkezdődik a károsodás. Egy bőrgyógyász segít felkészülni a napozásra, hisszük, hamarosan vége az esős évszaknak. Az egészséges barnaság múlt idő, jó ideje inkább az UV sugárzás elleni kíméletlen védekezés a cél. Bőrünk minden napégést memorizál, majd idővel reagál ezekre. Akár melanomával, még a gyermekeket sem kímélve. Dr. Buczkó Mónika bőrgyógyász szakorvos segít felkészülni a nyári szezonra.

Foltok a bőrön

Minél többet napozunk, annál gyorsabban öregszik bőrünk. Persze nem csak ez a probléma. A hirtelen napozás hatására fokozott pigmentképződés indul meg, s még annak is előjönnek a szeplői, akinek soha nem voltak. Sőt, az arcon, homlokon, dekoltázson akár nagyobb barna májfoltok is megjelenhetnek.

Fényérzékenységet okozó gyógyszer szedésekor ne menjünk napra! Életre szóló pigment-foltosodást okozhat. Ez a gyógyszer tájékoztatóján szerepel, ne vegyük félvállról!

A parfümökben és krémekben lévő fényérzékenyítő hatású illatanyagok is előhívhatnak barna foltokat a bőrön. Ezért fontos, hogy csak tiszta, fényvédőszerrel védett bőrrel napozzunk.

A bőr nem felejt

Az évekig tartó, ésszerűtlen napozási szokások miatt a késői kockázatokkal is számolnunk kell. Ezek a bőrdaganatok. Kialakulásukban egyértelmű az UV fény károsító hatása, méghozzá kumulatív jelleggel. A bőr az évek során összegyűjti, s megőrzi ezeket a káros hatásokat. Akár 10-40 év is eltelhet egy komolyabb leégés és a rák megjelenése között.

A legveszélyeztetettebbek a világos haj, szem-, és bőrszínű emberek. Nekik ugyanis az átlagosnál kevesebb pigmentjük van. Pedig a pigmentek szerepe, hogy körbevegyék és védjék a sejtmagban lévő DNS-t, amit az UV-B sugarak roncsolnak, ezáltal okozva bőrrákot. Bőrük kb. 10 percig bírja a harcot a sugárzással, majd megkezdődik a károsodás.

Fokozott védelem

Az sem mindegy, hol nyaralunk. Minél közelebb vagyunk az Egyenlítőhöz, annál veszélyesebb a sugárzás mértéke. Az ilyen országokban még borult időben is a legerősebb tartományban mérik az UV sugárzás indexét. Az UVA és UVB sugarak a tiszta vízben 30 cm mélységig is lehatolnak, ráadásul a víztükör és a homok visszaveri a napsugarakat, ezzel többszörözi a bőrt érő sugárzás mennyiségét.

Ha pedig magasabban fekvő területen nyaralunk, gyorsabban égünk le. A vékonyabb levegőréteg itt ugyanis egyre kevésbé tudja megakadályozni az égető UV sugarakat, hogy elérjék a bőrfelszínt.

A 30-as faktor feletti védelem

Ellenőrizd, hogy fényvédőkrémed ne csak UVB, de a bőrdaganatokért felelős UVA sugarak ellen is hatásos legyen. 13-as faktorszám alatt teljesen felesleges fényvédőt vásárolni. A világos bőrűeknek csak a 30 feletti faktorszámok jelenthetnek védelmet. Bármilyen fényvédőt is használsz, felkenése után várd meg a 30-45 perces hatóidőt, s csak utána indulj a vízbe.

Ne bízd bőröd a csomagoláson feltüntettet vízálló kifejezésre. Strandolás közben nem csak a víz, de a fokozott izzadás miatt is többször kell bekenni a bőrt.

Az UV-sugárzás lokálisan sem válogat. A szabadban mindenhol ott van. Bárhova vezet utunk napközben, fényvédőszerrel induljunk.

Ma már alapkövetelmény UV-védelemmel ellátott napszemüveget gyártani. Ezért nagyon akkor sem nyúlhatunk mellé, ha csak az olcsó párszáz forintosra futja. A lényeg, hogy viseljük. Hiányában szemünk szaruhártyája bánhatja, akár egy szürkehályog kíséretében.

A gyerekek pillanatok alatt leégnek

Sokunknak megvan a kép: csupasz kisgyerek, fürdőruhaként egy szál kalapban kóricál a vízparton. Nem más ez, mint a szülők őrült felelőtlensége.

A gyerekek bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a miénk. Pillanatok alatt leégnek. A bőr színéért felelős pigmentek még csak ekkor kezdenek képződni, s csak 12 éves korukra alakul ki az a biokémiai védelem, amely korrigálhatja a napkárosodott sejteket.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a gyerekkori leégések és a felnőttkori melanoma között szoros összefüggések vannak. Ezért fontos, hogy 3 éves kor alatti gyermeket lehetőleg ne érjen közvetlen napsütés. A 11 és 15 órai napmentes időszakot vegyük komolyan, ne menjünk velük napra. A sapka, a napszemüveg és kisruha, akár a strandon is, egyáltalán nem túlzás, védjük vele bőrüket! Szabadon maradó kezüket, lábukat és arcukat pedig, kenjük óránként 50+ faktorszámú gyermek-napozószerrel.

Ma már akár féléves korú babákra is kaphatunk pamut baba fürdőruhát, fürdő-boxert, úszó pólót kisnadrággal, vagy nadrágpelenkára húzható vízlepergető fürdőbugyit. Ha pedig nem akarunk a vízben meglepetést, használhatunk belül biztonsági hálós, tépőzáras vagy pamutbélésű, vízálló, szivárgásmentes úszó-pelenkát is.

cikk-tipus-linkek

Idén ne égj le a nyaralástól(X)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta