Menjen gyalog nyaralni!

Tudta, hogy Portugáliából akár haza is kirándulhatna Magyarországra? A túrázás megszállottjai valószínűleg nem is sejtik, hogy mennyi lehetőségük van arra, hogy hódoljanak szenvedélyüknek.

Én magam sokat túrázom, de mielőtt ezt a cikket írni kezdtem, fogalmam sem volt arról, hogy milyen komoly hivatalos szervezetei vannak a túrázóknak. A túraútvonalakat minőségük szerint értékeli egy erre hivatott bizottság, és ha rászánunk egy kis időt, hogy nézegessük a lehetőségeket, akkor a neten szuper utakat szervezhetünk magunknak – akár több ezer kilométerben gondolkodva. (Bár annyi szabadsága viszonylag kevesünknek van.)

stockfresh 407890 couple-hiking sizeM

Európa talán legjobban ismert sétaútját, a Camino-t nehéz nem ismerni, mert valami olyan mágneses mezőben van, ami arra kényszeríti az arra járót, hogy hazaérve nekiüljön könyvet írni. De rajta kívül számos más hosszútávú túraútvonal is létezik, többek között az a bizonyos, Magyarországon véget érő E7-es út, amire a cikk elején utaltunk. Ez az út az Atlanti óceántól, Lisszabonból indul és elvben a Fekete-tengerig tart, de a gyakorlatban egyelőre még nem jut el odáig, hanem Nagylaknál véget ér. Összesen 4330 kilométer hosszú, és 220 napra lenne szüksége ahhoz, hogy valaki végigmenjen rajta.

Útjelzőtáblák a Camino-n
Útjelzőtáblák a Camino-n

De ez csak egyetlen példa volt, mert rengeteg egyéb útvonal van, és ha finnyásak vagyunk, és csak azokat nézzük, amelyek elnyerték a Túrázók Szövetségének minősítését, akkor is tudunk egész hátralévő életünkben túrázni.

(A keretes részben sok hasznos linket összegyűjtöttem a kiinduláshoz, ezek nagy részéhez tudni kell angolul, vagy németül.)

Mit csináljon, aki nem beszél nyelveket?

kéktúra álló

Maradjon itthon. Ez egyáltalán nem valami gúnyosnak szánt megjegyzés. Arra szeretnék utalni vele, hogy nekünk is van egy szép hosszú túraútvonalunk, a Kéktúra. A jelenleg a túra részét alkotó szakasz 1100 km hosszú, és azért is nevezetes, mert ez volt Európa legelső hosszú távú turistaútja. A történetéről a Wikipédián olvashatnak részletesen, míg a gyakorlati tudnivalókról a fent már linkelt Kéktúra oldalon.

Menjen Ausztriába. Miért? Mert ugyan ott sem a magyar a hivatalos nyelv, de sok a magyar turista, ezért a legnagyobb turistarégióknak ma már magyar nyelvű honlapjuk is van, ahol részletes szállás- és túraleírásokat találhatunk. Arról nem is beszélve, hogy a turistaházak közül nagyon sokat magyarok üzemeltetnek, és szinte minden nagyobb helyen belefutunk magyarul beszélő alkalmazottba.

Egyébként meg Ausztria a túrázók paradicsoma. Az Alpok tele van színvonalasan karbantartott túraútvonalakkal, ahol a csillagtúrázók ugyanúgy megtalálják a számításaikat, mint azok, akik több napon át, valahonnan valahová szeretnének eljutni. Salzburg és Karintia tartományok magyar nyelvű honlapjain érdemes elkezdeni a nézelődést.

Fizessen be szervezett útra. Ma már itthon is elég sok utazási iroda foglalkozik kalandtúrák szervezésével. Aki tart attól, hogy egymaga fogjon bele a szervezésbe, egymaga van, vagy pedig nem érzi biztonságosnak, hogy párjával kettesben bolyongjanak ismeretlen tájakon, azoknak ez lesz a tuti megoldás. A két legnagyobb iroda a Baraka és az Eupolisz, mindkettőnél vannak rövidebb és hosszabb gyalogtúrák, nemcsak Európán belül, hanem egészen egzotikus helyszíneken is.

És aki nem szereti a természetjárást?

Nem mindenki van odáig azért, ha napokon át hegyek-völgyek közt kell kutyagolnia az esti nyüzsgést pedig a legelőről hazaérkező tehéncsordák biztosítják. Ettől még persze ők is szerethetnek sétálni, és nem is kell kimaradniuk az ilyen élményekből.

Van, akit a városok, történelmi nevezetességek érdekelnek jobban
Van, akit a városok, történelmi nevezetességek érdekelnek jobban

A városi séták nem természeti, hanem történelmi nevezetességek mentén haladnak, sokszor olyan apróságokat, különlegességeket is érintve, amik a szokványos, vezetett turistautakból kimaradnak. Aki keresgél egy kicsit a neten, az minden országban találhat szervezett, vagy javasolt különleges sétautakat.

Érdemes elolvasni ezt a cikket öt kipróbált, európai városi sétáról, sok-sok fénykép is van hozzá.

Egy városban sétálni idegenvezetővel – ezt sokáig teljesen idétlen dolognak tartottam, hiszen ott az útikönyv, ott a város, neki kell indulni, és nem kell alkalmazkodni senkihez. Nemrég azonban eljutottam Szingapúrba, ahol befizettünk egy szervezett rendhagyó városnézésre, ami az ottani indiai negyedet mutatta be. Nagyon jó döntés volt, mert olyan élményekben volt részünk – például bementünk egy szárikat árusító üzletbe, ahol megmutatták hogyan lehet felvenni ezt a bonyolult ruhadarabot, vagy a piacra, ahol kívánságainknak megfelelően saját currykeveréket állított elő nekünk egy indiai asszony – amelyekben a legkiválóbb útikönyv segítségével sem részesültünk volna.

Nagyon hasznos linkek

Aki szeretne egy kicsit részletesebben tájékozódni, annak érdemes megnéznie az Európai Túrázók Szövetségének honlapját. Itt rengeteg hasznos tudnivaló található, ezen kívül az ő egyik aloldaluk a Traildino is, ahol az egyes útvonalak térképei és egyéb gyakorlati információk szerepelnek.

Rengeteg hasznos link és szervezett utazási ajánlatot találhatunk az About.com oldalán, maga az oldal elég áttekinthetetlen, de kiindulási alapnak teljesen jó.

A Hiddentrails tulajdonképpen egy utazási iroda, amelyik részben ilyen gyalogutak megszervezésével foglalkozik, de országok szerinti bontásban nagyon sok jó ötletet, túraleírást lehet ellesni a honlapjukról. Egyébként meglepő módon nem is annyira drágák, és nagyon különleges útjaik is vannak. Hogy csak egyet említsek (bár ez már kívül esik Európán) a Mongólia legeldugottabb tájaira szervezett, részben gyalog, részben lóháton megtehető túrájuk.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek