UTAZÁS

Menjen gyalog nyaralni!

2012. március 27., kedd 18:04

Tudta, hogy Portugáliából akár haza is kirándulhatna Magyarországra? A túrázás megszállottjai valószínűleg nem is sejtik, hogy mennyi lehetőségük van arra, hogy hódoljanak szenvedélyüknek.

Én magam sokat túrázom, de mielőtt ezt a cikket írni kezdtem, fogalmam sem volt arról, hogy milyen komoly hivatalos szervezetei vannak a túrázóknak. A túraútvonalakat minőségük szerint értékeli egy erre hivatott bizottság, és ha rászánunk egy kis időt, hogy nézegessük a lehetőségeket, akkor a neten szuper utakat szervezhetünk magunknak – akár több ezer kilométerben gondolkodva. (Bár annyi szabadsága viszonylag kevesünknek van.)

stockfresh 407890 couple-hiking sizeM

Európa talán legjobban ismert sétaútját, a Camino-t nehéz nem ismerni, mert valami olyan mágneses mezőben van, ami arra kényszeríti az arra járót, hogy hazaérve nekiüljön könyvet írni. De rajta kívül számos más hosszútávú túraútvonal is létezik, többek között az a bizonyos, Magyarországon véget érő E7-es út, amire a cikk elején utaltunk. Ez az út az Atlanti óceántól, Lisszabonból indul és elvben a Fekete-tengerig tart, de a gyakorlatban egyelőre még nem jut el odáig, hanem Nagylaknál véget ér. Összesen 4330 kilométer hosszú, és 220 napra lenne szüksége ahhoz, hogy valaki végigmenjen rajta.

Útjelzőtáblák a Camino-n
Útjelzőtáblák a Camino-n

De ez csak egyetlen példa volt, mert rengeteg egyéb útvonal van, és ha finnyásak vagyunk, és csak azokat nézzük, amelyek elnyerték a Túrázók Szövetségének minősítését, akkor is tudunk egész hátralévő életünkben túrázni.

(A keretes részben sok hasznos linket összegyűjtöttem a kiinduláshoz, ezek nagy részéhez tudni kell angolul, vagy németül.)

Mit csináljon, aki nem beszél nyelveket?

kéktúra álló

Maradjon itthon. Ez egyáltalán nem valami gúnyosnak szánt megjegyzés. Arra szeretnék utalni vele, hogy nekünk is van egy szép hosszú túraútvonalunk, a Kéktúra. A jelenleg a túra részét alkotó szakasz 1100 km hosszú, és azért is nevezetes, mert ez volt Európa legelső hosszú távú turistaútja. A történetéről a Wikipédián olvashatnak részletesen, míg a gyakorlati tudnivalókról a fent már linkelt Kéktúra oldalon.

Menjen Ausztriába. Miért? Mert ugyan ott sem a magyar a hivatalos nyelv, de sok a magyar turista, ezért a legnagyobb turistarégióknak ma már magyar nyelvű honlapjuk is van, ahol részletes szállás- és túraleírásokat találhatunk. Arról nem is beszélve, hogy a turistaházak közül nagyon sokat magyarok üzemeltetnek, és szinte minden nagyobb helyen belefutunk magyarul beszélő alkalmazottba.

Egyébként meg Ausztria a túrázók paradicsoma. Az Alpok tele van színvonalasan karbantartott túraútvonalakkal, ahol a csillagtúrázók ugyanúgy megtalálják a számításaikat, mint azok, akik több napon át, valahonnan valahová szeretnének eljutni. Salzburg és Karintia tartományok magyar nyelvű honlapjain érdemes elkezdeni a nézelődést.

Fizessen be szervezett útra. Ma már itthon is elég sok utazási iroda foglalkozik kalandtúrák szervezésével. Aki tart attól, hogy egymaga fogjon bele a szervezésbe, egymaga van, vagy pedig nem érzi biztonságosnak, hogy párjával kettesben bolyongjanak ismeretlen tájakon, azoknak ez lesz a tuti megoldás. A két legnagyobb iroda a Baraka és az Eupolisz, mindkettőnél vannak rövidebb és hosszabb gyalogtúrák, nemcsak Európán belül, hanem egészen egzotikus helyszíneken is.

És aki nem szereti a természetjárást?

Nem mindenki van odáig azért, ha napokon át hegyek-völgyek közt kell kutyagolnia az esti nyüzsgést pedig a legelőről hazaérkező tehéncsordák biztosítják. Ettől még persze ők is szerethetnek sétálni, és nem is kell kimaradniuk az ilyen élményekből.

Van, akit a városok, történelmi nevezetességek érdekelnek jobban
Van, akit a városok, történelmi nevezetességek érdekelnek jobban

A városi séták nem természeti, hanem történelmi nevezetességek mentén haladnak, sokszor olyan apróságokat, különlegességeket is érintve, amik a szokványos, vezetett turistautakból kimaradnak. Aki keresgél egy kicsit a neten, az minden országban találhat szervezett, vagy javasolt különleges sétautakat.

Érdemes elolvasni ezt a cikket öt kipróbált, európai városi sétáról, sok-sok fénykép is van hozzá.

Egy városban sétálni idegenvezetővel – ezt sokáig teljesen idétlen dolognak tartottam, hiszen ott az útikönyv, ott a város, neki kell indulni, és nem kell alkalmazkodni senkihez. Nemrég azonban eljutottam Szingapúrba, ahol befizettünk egy szervezett rendhagyó városnézésre, ami az ottani indiai negyedet mutatta be. Nagyon jó döntés volt, mert olyan élményekben volt részünk – például bementünk egy szárikat árusító üzletbe, ahol megmutatták hogyan lehet felvenni ezt a bonyolult ruhadarabot, vagy a piacra, ahol kívánságainknak megfelelően saját currykeveréket állított elő nekünk egy indiai asszony – amelyekben a legkiválóbb útikönyv segítségével sem részesültünk volna.

Nagyon hasznos linkek

Aki szeretne egy kicsit részletesebben tájékozódni, annak érdemes megnéznie az Európai Túrázók Szövetségének honlapját. Itt rengeteg hasznos tudnivaló található, ezen kívül az ő egyik aloldaluk a Traildino is, ahol az egyes útvonalak térképei és egyéb gyakorlati információk szerepelnek.

Rengeteg hasznos link és szervezett utazási ajánlatot találhatunk az About.com oldalán, maga az oldal elég áttekinthetetlen, de kiindulási alapnak teljesen jó.

A Hiddentrails tulajdonképpen egy utazási iroda, amelyik részben ilyen gyalogutak megszervezésével foglalkozik, de országok szerinti bontásban nagyon sok jó ötletet, túraleírást lehet ellesni a honlapjukról. Egyébként meglepő módon nem is annyira drágák, és nagyon különleges útjaik is vannak. Hogy csak egyet említsek (bár ez már kívül esik Európán) a Mongólia legeldugottabb tájaira szervezett, részben gyalog, részben lóháton megtehető túrájuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.27 19:04:27Mr Neanderthal

  Isle of Wright! A szigeten honapokig lehet turazni.

 • 2012.03.27 20:16:08Bartush

  A kezdő túrázók szerintem először menjenek a Pilisbe, Börzsönybe, Bakonyba... rengeteg szép hely van az országban, nincs gond a nyelvvel, és könnyen kaphat segítséget is az ember. Nem muszáj rögtön az Alpokban magashegyi túrázással kezdeni.

 • 2012.03.27 23:10:28Zed is not dead yet

  Bükk. Nincs szebb nála. Aztán Tátra, de Karintia is valóban gyönyörű.

  Megjegyzem, ez az első cikk a díványon, ami végre dicsérhető. Csak így tovább, gratula!

 • 2012.03.27 23:24:13Kájl Hamihami

  Én a legszebb túrákat eddig a Kanári-szigeteken (La Palma, La Gomera) és Madeirán tettem, hihetetlen tájak vannak arra, és ott akkor is lehet elég jó időben túrázni, ha itthon tombol a tél. Nagyon jól szervezettek, változó nehézségűek, a kínálat nagy, a társaság eddig mindig jó volt (vagyis egyedül is lehet menni, ha pl. a család inkább a hasát sütteti).
  A Csatorna-szigetek is érdekesek (Jersey, Guernsey, az autómentes Sark, stb, és kicsik, laposak, vagyis nagyon könnyűek a séták, a táj meg gyönyörű.
  Az Azori-szigeteknek is jó hírük van, mint túrás célpont, az éghajlatuk is ideális hozzá (bár az idő változékony).

  Egyébként van itthon jól szervezett túrakínálat? Nagyon tetszik a madeirai/kanári megoldás: van pár cég, azok meghirdetik, hogy milyen napokon hova mennek, akár telefonon is lehet jelentkezni, egyes pontokról kocsival összeszedik az embert a túravezetők kisbuszokkal, az indulási helyre visznek, a végén összeszednek, persze a túravezető marad. Sok érdekes infóhoz lehet jutni menet közben. Legalább valami hasonló van itthon? Komolyan érdekelne.

 • 2012.03.27 23:49:39terasz9

  Voltam Camino-n, írtam is róla könyvet. Elnézést kérek.

 • 2012.03.28 08:19:18Shinecic

  Voltam a Caminon és nem írtam könyvet. Az ismerőseim közül, akik szintén végigmentek, csak 1. A másik kb. 50 nem. És volt, aki nem is ment végig, de könyve és filmje is van.
  Lehet, hogy túlérzékeny vagyok és csak én érzem úgy, hogy a "arra kényszeríti az arra járót, hogy hazaérve nekiüljön könyvet írni" típusú mondatokban és cikkekben gúny van?

 • 2012.03.28 10:25:12reqcka

  A Camino nem egy gyalogtúra, hanem zarándoklat, spirituális élmény. Azt hiszem ha valakit mélyen megérint és leírja, hogy megoszthassa másokkal, az nem ugyanolyan, mint egy hosszú, de csak a gyalogtúra kedvéért megtett út. Az is érdekes, sőt filmre is vihető, hiszen a természetfilmek tök jók, szeretem őket a Másfélmillió lépés.. óta.
  Szóval a Caminot nem hasonlítom gyalogtúrához, a gyalogtúrát meg nem hasonlítom a kényeztető nyaraláshoz, mint pl. ez:[link]

 • 2012.03.28 11:15:31Shami

  Magyarország fantasztikus, de a legtöbben nem ismerik.
  Érdemes ezzel kezdeni:
  [link]

  Vannak itt szervezett túrák 10km-től 200km-ig.

 • 2012.03.28 14:43:55Kájl Hamihami

  Ez a teljesítménytúra megnevezés nekem nem túl szimpatikus. Ha ez azt jelenti, hogy gyorsan kell menni végig, hogy odaérjen időben az ember a célba, akkor az egész értelmetlen. Pont azt nem csinálja az ember amire a túra jó: gyönyörködik, feltöltődik, és nem rohan, mert azt amúgy is sokszor teszi. Veregetni se akarom a vállam, hogy mi mindent sikerült lenyomni. Csak jól érezni magam, kellemesen elfáradni, közben esetleg tanulni egy s mást a környezetről a túravezető segítségével.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta