Ingyen szállás 250 országban

A couch surfingről mindenki hallott már, de kevesen próbálták ki. Tény, hogy kell hozzá némi vagányság, de az egész rendszer meglepően egyszerűen működik, és azok szerint akik utaztak már így, még biztonságos is. Ráadásul még ismerkedni is lehet, életre szóló barátságok, sőt szerelmek is szövődhetnek.

A kanapészörf kifejezésről nekem mindig az egyik barátnőtől a másikig szálldosó, nőcsábász férfiak jutnak az eszembe, valójában azonban egészen másról van szó.

A CouchSurfing olyan, mintha egy online piactér és egy közösségi oldal egyéjszakás kalandjából született virtuális hibrid volna. Ezen a hálózaton ugyanúgy a profilod és képeid mutatják meg hogy ki vagy, mint a közösségi oldalakon. Ugyanakkor az általad nyújtott ingyenes szolgáltatásról partnereid visszajelzéseket készíthetnek, ahogy azt az online piactereknél is szokás. Ahogy a Vaterán, úgy a CouchSurfing-en sem érdemes megbízni abban, akinek akár 1-2 negatív visszajelzése is van. Persze az sem mindegy, hogy az arányok mit mutatnak. De ne szaladjunk így elébe a dolognak, egyáltalán milyen szolgáltatásról is beszélünk?

A CouchSurfing ötlete Casey Fenton fejéből pattant ki, 1999-ben. A közösség lényege, hogy az utazni vágyók és az ingyenes szállást, vagy “idegenvezetést” nyújtók egymásra találjanak. Az alap koncepcióhoz hozzátartozik, hogy semmi sem kötelező és minden ingyenes. A profilod elkészítésével meghatározhatod, hogy hány vendég fogadását vállalnád, maximum hány éjszakára. Ha vendégeket nem akarsz, de szívesen körbekalauzolod a turistákat a legjobb helyi kocsmákban, akkor ezt is jelezheted. Ha úgy döntesz, hogy megszállsz egy brazil kanapészörfösnél, semmi sem kötelez rá, hogy szívességét viszonozd, ahogy te sem kényszerítheted a nálad alvókat, hogy legközelebb ők fogadjanak otthonukban. Kérni azonban lehet, a tapasztalatok pedig többnyire pozitívak. Jelenleg több mint 3 millió profil között válogathatnak a szálláskeresők. A 2011-es adatok szerint ez a szám 246 ország/régió lakóiból tevődik össze. Az oldal több mint 10 éves múltja alatt sokat fejlődött, ami bizalomra ad okot.

stockfresh 1267007 businessman-sleeping-on-a-sofa sizeM

Nézzük a hivatalos honlap videóanyagát!

A CouchSurfing hivatalos honlapján több hasznos videót is találhatsz, amik segítenek, hogy jobban megértsd miről is szól a dolog. A videók néhol egészen reklámszagúak, az általunk megkérdezettek azonban hasonlóképp áradoztak a hálózatról, anélkül, hogy kamerát dugtunk volna az arcuk elé, vagy fizettünk volna nekik azért, hogy jó színben tüntessék fel a kanapészörfölést. Lehet, hogy egyszerűen tényleg vannak még vendégszerető emberek?

A videóösszefoglalók a következő kérdéseket járják körbe 2-4 percben:

Biztonságos?

Miért jó idegeneket vendégül látni?

Miért jó idegeneknél megszállni?

Milyen közös tevékenységekre számítsak?

Mindegyik videóhoz van magyar felirat, ami néhol ugyan kicsit döcög, de a lényeget megérti belőle az is, akinek az angol nem az erőssége. (A felirat beállításához a videó jobb alsó sarkában található „CC” ikonra kell kattintani, majd a „képaláírások fordítása BETA” menüt választani, ahonnan már sima ügy a "Magyar—Magyar” lehetőség kiválasztása és leokézása.)

Mit mondanak a tapasztalt szörfösök?

stockfresh 1301444 female-tourist-with-map sizeM

A megkérdezett ismerősök CouchSurfingen keresztül szálltak meg, többek között Göteborgban, Oslóban, Berlinben, Helsinkiben és Genfben. Némelyikük kipróbálta a vendéglátói oldalt is: lengyel és brazil látogatókat fogadtak lakásukban. A tapasztalatok az összes megkérdezett esetében pozitívak voltak. Rémségek akkor sem kerültek felszínre, mikor azt kértem, meséljék el a legkevésbé szerencsés történetet, amiben kanapészörfözés közben részük volt. Kevésbé komfortos fürdő, viszonylag rugalmatlan szállásadó, ilyesmik vannak a lista negatív oldalán. És a pozitív oldal: A legszívesebben arra a göteborgi fiatalra emlékeznek, aki tíz magyart altatott a nappalijában, hálózsáktengerré varázsolva azt. A kis csapat körülbelül két hétig vette igénybe az ingyenszállást, az emlékek között pedig nagyszerű közös főzések és kirándulások egyaránt akadtak. F. Tímea szörfölő, berlini kiruccanásáról mesélt nekünk: „Annyira kedves volt a fiú, hogy tőle bármeddig maradhattunk volna. Saját kulcsot kaptunk, akkor jöttünk-mentünk, amikor mi akartunk. Ha épp ráért, programokat egyeztetett velünk, vitt magával bulizni minket. Majdnem két hetet voltunk nála.”

Kinek jó?

Lehetőleg ne egyedül vágjunk bele
Lehetőleg ne egyedül vágjunk bele

Az eddigiekből már kezd kirajzolódni, hogy a kanapészörf azért nem való mindenkinek. Ami kell hozzá: alkalmazkodóképesség, rugalmasság, nyitottság. Ezekből kicsit több, mint egy szokványos kiruccanáshoz. Aki nem tud lazítani, amíg nem tudja biztosan, hogy mi a pontos napirend, az ne erőltesse a CouchSurfinget. Ez a lehetőség azoknak kedvez, akik:

  • - kevés pénzből gazdálkodhatnak
  • - jobban bele akarnak látni a helyiek hétköznapjaiba
  • - intenzívebb nyelvgyakorlatra vágynak
  • - sokra értékelik a helyiek hasznos tanácsait (pl. tömegközlekedés, szórakozóhelyek, a        környék feltérképezése)
  • - minél több helyivel szeretnének megismerkedni
  • - egyéni kapcsolatok kiépítésével szeretnék segíteni a magyarokról alkotott pozitív           vélemény kialakulását (erre vendéglátóként és utazóként egyaránt van lehetőség, csak     némi kedvesség kell hozzá)

No és persze vagányság is kell a CouchSurfinghez, akármilyen jók is a tapasztalatok. Akik a hétköznapokban is gyakran szoronganak vagy félnek, azok ne várjanak mást egy ilyen kivételes, de alapvetően kiszolgáltatott helyzettől. Érdemes olyan helyet választani, ahol több embert is fogadnak és kisebb csoportokban nekivágni az ismeretlennek.

Hogyan vágjak bele?

Alapvetően két oldal nyújt lehetőséget a keresésre. Az egyik a már említett CouchSurfing, a másik a Hospitality Club. Egyikről sem hallottunk rosszat, de a legtöbb általunk megkérdezett a CouchSurfingen keresztül keresett szállásadót. A Hospitality Clubról kevesebb információnk van. (A kommentekben várjuk a tapasztalatokat!)

Az első lépés mindenképpen a regisztráció és a profilkészítés. Eddig nagyjából a közösségi oldalaknál megszokott séma szerint halad a dolog. A regisztrációt követően egy jelképes összeg (A minimum hozzájárulás, aminek átutalásával az alapítvány igazolja, hogy az adataid helyesek: 17.55 USD (kb. 3850 Ft). Ez az összeg egyébként országonként változó. (Tehát pl.kínai felhasználó esetében más, mint orosz felhasználó esetén.) átutalásával igazolhatjuk, hogy az általunk megadott adatok (lakcím, név stb.) helytállóak. Ez nem kötelező, de ha megtesszük, visszaigazolt felhasználókká válunk, ami azt jelenti, hogy nagyobb bizalommal fognak hozzánk fordulni a szörfösök.

Az átutalást követően küldenek egy kódot a postai címünkre, azt begépeljük a CouchSurfing oldalára, így látják, hogy helyesek az adatok. Néhány szimpatikus profilkép, rugalmas feltétel-meghatározás és már csak várnunk kell az üzeneteket. Ennyi kell tehát a vendégváráshoz, de a szálláskeresők oldaláról sem túl bonyolult a dolog:

Ha megvan az úticélunk, akkor már csak szimpatikus profilok után kell kutatnunk az adott régióban. Ha megtaláltuk az igazit, még jó pár üzenetváltás szükséges az egyeztetéshez. Ezek egyben arra is alkalmasak, hogy jobban megismerjük leendő szállásadónkat. Ha minden sínen van, akkor hamarosan már csak elegendő mennyiségű paprikáról, borról, pálinkáról és egyéb, szállítható Hungarikumról kell gondoskodnunk. A szállásadónak készített ajándékcsomag nem kötelező, de meg tudja alapozni a jó hangulatot.

Nem árt, ha van B-terv
Nem árt, ha van B-terv

Honnan tudhatom, hogy nem lesz baj?

„Ezek az emberek többnyire nagyon kedvesek, de a legrosszabb esetben is maximum furák” – meséli az egyik szörfös. Igaz azonban, hogy jobb félni, mint megijedni, tehát érdemes minden esetben „B tervvel” is készülnünk. A profilokat alaposan nézzük át, és lehetőleg ne egyedül vágjunk neki az útnak. Olyan szállásadót keressünk, akinek a státusza visszaigazolt, és sok pozitív visszajelzése van a korábban nála megszálló szörfösöktől. Mindig keressünk előre egy olcsó hostelt, ahol végszükség esetén meg tudunk szállni, és nyomtassunk térképet az oda vezető út leírásával. Először mindenképpen nyilvános helyen találkozzunk a szállásadóval. Amíg megiszunk vele egy kávét, vagy elindulunk a lakásához, megfigyelhetjük, milyen benyomást tesz ránk. Ilyenkor, ha valami nem stimmel, még mindig visszafordulhatunk és megkereshetjük azt a hostelt. Fontos a nyelvismeret is. Ha semmilyen közös nyelvet nem beszélünk, elég nehéz lesz megbizonyosodnunk arról, hogy az illető, akinél megszállunk, ugyanazt tervezi estére, mint mi.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek