6 kifutópálya, amitől frászt kapsz

A pilóták a leszállásokat ugyanolyan unott rutinnal kezelik, mint a repülés minden egyéb részét. Persze vannak olyan kifutópályák, ahol nekik is megizzad egy kicsit a tenyerük, amíg biztonságosan a földre navigálják a gépet. Te melyiknél sikítanál a legjobban? Szavazz!

Juancho E. Yrausquin Airport Saba, Holland Antillák

Kinek a gépén repülhetsz ide? Winair

Miért hajmeresztő? Az a felvételen is látható, hogyan néz ki egy olyan kifutópálya, amit direkt a pilóták szívatására építettek egy szigetcsücsökre keresztbe, hogy gyakorlatilag sebészi pontossággal kelljen manőverezni, nehogy lecsússzanak a mindössze 400 méteres pályáról. Ami viszont a felvételen nem látszik, hogy mindezt állandó és heves széllökések és légörvények közepette kell megoldani. A dolog jó oldala, hogy mivel itt aztán tényleg semekkora hibalehetősége nincsen a pilótának, minden leszállás tökéletes leszállás. Már ha sikerül.  

Kai Tak, Hong Kong

Kinek a gépén repülhetsz ide? Már senkién, 1998-ban bezárták.

Miért hajmeresztő? A városban levő reptér megközelítéséhez felhőkarcolók és hegyláncok között vezetett a légi folyosó, egyik sem segítette különösebben az ablakon kinéző utasok nyugalmát.

Paro, Bhutan

Kinek a gépén repülhetsz ide? Druk Air

Miért hajmeresztő? Szűk völgy, körülötte 5000 méteres hegyek. A nemzeti légitáraság pilótái külön kiképzést kapnak, csak azért, hogy biztonságosan tudjanak manőverezni a gyilkos környezetben.

Princess Juliana International Airport

Kinek a gépén repülhetsz ide? Minden nagyobb amerikai társaság, a párizsi illetőségű Corsairfly, a KLM és pár regionális cég.

Miért hajmeresztő? A pálya mindössze 2100 méter, ami a kisebb gépeket nem annyira zavarja, de mivel ez a Karibi térség második legforgalmasabb reptere, akad bőven nagy gép is. Márpedig ezeknek olyan alacsonyan kell megközelíteni a kifutót leszálláskor, hogy a szomszédos strandolók napernyőit is elviszi a menetszél.

Tenzing-Hillary, Nepal

Kinek a gépén repülhetsz ide? Yeti Airlines

Miért hajmeresztő? A kifutópálya, ahol nemcsak a le-, de a felszállást is meg lehet nyugodtan tapsolni. A kifutópálya ugyanis egy leszakadó sziklafalban ér véget, úgyhogy ha nem sikerül időben fölrántani a gép orrát, akkor komoly gondok vannak. Itt egyébként a pálya veszélyessége miatt éjszaka, és nem tökéletes látási viszonyok között nem is fogadnak gépeket.

Toncontín Airport Tegucigalpa, Honduras

Kinek a gépén repülhetsz ide? American Airlines, Continental, Copa Airlines, TACA, Islena Airlines

Miért hajmeresztő? A repteret övező hegyek miatt a leszállás előtti utolsó pillanatban egy kemény, 45 fokos kanyart kell tenni a géppel, ami önmagában nem valami könnyű, de itt még az 1,8 km-es kifutó rövidsége is komoly stresszfaktort jelent.

Forrás: travelandleisure.com

Érdekességek