UTAZÁS

6 kifutópálya, amitől frászt kapsz

2011. július 23., szombat 08:57

A pilóták a leszállásokat ugyanolyan unott rutinnal kezelik, mint a repülés minden egyéb részét. Persze vannak olyan kifutópályák, ahol nekik is megizzad egy kicsit a tenyerük, amíg biztonságosan a földre navigálják a gépet. Te melyiknél sikítanál a legjobban? Szavazz!

Juancho E. Yrausquin Airport Saba, Holland Antillák

Kinek a gépén repülhetsz ide? Winair

Miért hajmeresztő? Az a felvételen is látható, hogyan néz ki egy olyan kifutópálya, amit direkt a pilóták szívatására építettek egy szigetcsücsökre keresztbe, hogy gyakorlatilag sebészi pontossággal kelljen manőverezni, nehogy lecsússzanak a mindössze 400 méteres pályáról. Ami viszont a felvételen nem látszik, hogy mindezt állandó és heves széllökések és légörvények közepette kell megoldani. A dolog jó oldala, hogy mivel itt aztán tényleg semekkora hibalehetősége nincsen a pilótának, minden leszállás tökéletes leszállás. Már ha sikerül.  

Kai Tak, Hong Kong

Kinek a gépén repülhetsz ide? Már senkién, 1998-ban bezárták.

Miért hajmeresztő? A városban levő reptér megközelítéséhez felhőkarcolók és hegyláncok között vezetett a légi folyosó, egyik sem segítette különösebben az ablakon kinéző utasok nyugalmát.

Paro, Bhutan

Kinek a gépén repülhetsz ide? Druk Air

Miért hajmeresztő? Szűk völgy, körülötte 5000 méteres hegyek. A nemzeti légitáraság pilótái külön kiképzést kapnak, csak azért, hogy biztonságosan tudjanak manőverezni a gyilkos környezetben.

Princess Juliana International Airport

Kinek a gépén repülhetsz ide? Minden nagyobb amerikai társaság, a párizsi illetőségű Corsairfly, a KLM és pár regionális cég.

Miért hajmeresztő? A pálya mindössze 2100 méter, ami a kisebb gépeket nem annyira zavarja, de mivel ez a Karibi térség második legforgalmasabb reptere, akad bőven nagy gép is. Márpedig ezeknek olyan alacsonyan kell megközelíteni a kifutót leszálláskor, hogy a szomszédos strandolók napernyőit is elviszi a menetszél.

Tenzing-Hillary, Nepal

Kinek a gépén repülhetsz ide? Yeti Airlines

Miért hajmeresztő? A kifutópálya, ahol nemcsak a le-, de a felszállást is meg lehet nyugodtan tapsolni. A kifutópálya ugyanis egy leszakadó sziklafalban ér véget, úgyhogy ha nem sikerül időben fölrántani a gép orrát, akkor komoly gondok vannak. Itt egyébként a pálya veszélyessége miatt éjszaka, és nem tökéletes látási viszonyok között nem is fogadnak gépeket.

Toncontín Airport Tegucigalpa, Honduras

Kinek a gépén repülhetsz ide? American Airlines, Continental, Copa Airlines, TACA, Islena Airlines

Miért hajmeresztő? A repteret övező hegyek miatt a leszállás előtti utolsó pillanatban egy kemény, 45 fokos kanyart kell tenni a géppel, ami önmagában nem valami könnyű, de itt még az 1,8 km-es kifutó rövidsége is komoly stresszfaktort jelent.

Forrás: travelandleisure.com


Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta