A leghajmeresztőbb utaskívánságok: korbács és hamvak a bőröndben

Egy utazási irodánál mindig az utas az első, bár néha olyat kér, amitől az ügyintézőnek kihullik a haja. Óriáskígyó, repülőjegy P.O. Boxba vagy éppen apácás fogyókúra: az amerikaiaknál nyilván több az extrém kérés, de nálunk is akad elképesztő kívánság bőven.

Bár a magyarok többsége általában örül, ha a Balatonhoz eljut kempingezni a nyáron, az utazási irodákba már itthon is egyre furcsább igényekkel fordulnak az utasok. Utazási ügyintézők meséltek a legemlékezetesebb kérésekről, összeszedtük a legjobbakat.

Egy csivava gyökerei

Fotó: Vyxle
Fotó: Vyxle

Az amerikai travelandleasure.com egyik története szerint egy utas a Chihuahua (csivava) kutyájával akart utazni, ami még önmagában nem is lett volna furcsa, ha nem a mexikói Chihuahua városa lett volna az úti cél. Mint kiderült, a gazdi azért szánta rá magát a nagy útra, mert szerette volna, ha kis kedvence megismeri a gyökereit. Az utazási referens pókerarccal szervezte meg a kutya igényeit maximálisan kielégítő utazást, és foglalt helyet egy ebbarát repülőjáratra és szállodába.

Andrea, egy hazai utazási iroda munkatársa szerint az állatokkal való utazás itthon is rendszeres téma, de a háziállatkultusz hazánkban még nem öltött ekkora méreteket. „Amíg egy-egy kutyáról van szó, addig nincs gond, az ebek bizonyos járatokon, megfelelő szabályok betartásával gond nélkül utazhatnak, de extrémebb kérések is érkeztek már. Nem ritka, hogy valaki egy hosszabb útra az összes házi kedvencét magával akarja vinni. Utaztattunk már kutyát, macskát és papagájt együtt, de volt olyan, aki óriáskígyót akart magával vinni. Általában találunk valami megoldást, de sokan kihagyják a számításból, hogy mekkora megrázkódtatást jelent az állatoknak egy-egy ilyen repülőút.”

Urna a kézipoggyászban

Nem csak az állatok, de az emberek utaztatása is komoly fejtörést tud okozni az utazási ügynököknek. „Volt olyan, hogy egy anyuka pár hónapos hármas ikrekkel akarta átszelni az óceánt – meséli Andrea. Egy hosszú út nagyon megvisel egy csecsemőt, három babát ellátni ilyen körülmények között pedig szinte lehetetlen küldetés. Az utas elrepült végül, a repülőgép egyik légi utaskísérője segített a túlterhelt mamának, de ehhez az kellett, hogy a légitársaság rugalmas legyen. Arról nem szól a fáma, hogy a közelben ülő utasok hogy vészelték át a tripla gyereksírást.”

Edina, szintén egy budapesti utazási iroda dolgozója mesélte el azt az esetet, mikor egy idős házaspárnak csak az egyik tagja jött haza, a férfi földi maradványai a kézipoggyászban érkeztek, ráadásul illegálisan. „Sajnos a nyaralás alatt a papa szívrohamot kapott, és mivel egy holttest hazaszállítása rendkívül bonyolult és nagyon drága lett volna, a feleség a hamvasztás mellett döntött. A néni kétségbeesetten kérte a segítségem a telefonban, de mint kiderült, a hamvak szállításához is külön engedély kellett volna, ezt a tortúrát nem akarta vállalni. Végül azt beszéltük meg, hogy a kézi poggyászában, egy egészen apró urnában próbálja meg hazahozni a férjét, és szerencsére nem akadt fenn az ellenőrzésen.”

Fotó: Sarah McMillen
Fotó: Sarah McMillen

Terroristaelhárítás és Alekosz gépe

Gábor szintén utazási ügyintézőként dolgozik, és néhány hete szegezték neki a legfurább kérdést, amit valaha hallott: "Az egyik utas nemrégiben, Osama Bin Laden megölése után pár nappal arról érdeklődött kedélyesen, hogy várható-e gépeltérítés New York felé. Annyira elképedtem, hogy gyakorlatilag csak annyit mondtam, hogy fogalmam sincs, utána jutott eszembe, hogy az Al Kaida ügyfélszolgálatára kellett volna irányítanom, hátha veszi a lapot.”

Anna szintén egy közelmúltban történt esetről számolt be, az utas szokatlan kérése nem kis vidámságot keltett a kollégák körében. „Egy utasom nemrég Kos szigetére szeretett volna utazni, és kifejezett kérése volt, hogy azzal a géppel utazhasson, és abban a szállodában lakhasson, amiben az éppen oda utazó Alekosz is - valószínűleg valamelyik bulvárlapból volt ilyen jól értesült. Mikor mondtam neki, hogy nincs már szabad hely, akkor arról kezdett faggatni, hogy Alekosz egy vagy két hetet marad-e, mert ha kettőt, akkor a következő turnussal még elcsípheti. Információt nyilván nem adunk ki, és helyet sem találtunk neki, így várólistára tettük, ő pedig búcsúzóul biztosított minket afelől, hogy neki nagyon fontos, hogy megismerkedjen Alekosszal.”

P.O. Box-ba szeretnék utazni

Andrea azt mondja, nemegyszer elképesztő kérdésekkel állnak elő, a sokszor az internetről (félre)tájékozódó utasok. „Előfordult olyan, hogy egy kollégánkat egy szlovákiai gejzír telefonszámáról faggatták, és a történetnek ráadásul az lett a végkimenetele, hogy kiderült, ehhez a gejzírhez tényleg tartozik egy információs telefonszám. Ez is mutatja, hogy néha a legfurább kérdéseknek is érdemes utánamenni.”

Néhány évvel ezelőtt Nórától egy utas arról érdeklődött, hogy hogyan juthatna el az USA-ba egy bizonyos P.O. Box (azaz postafiók) nevű helyre. „Az utas csak erősködött, hogy neki igenis P.O. Box-ban élnek az amerikai rokonai, mert mindig onnan jönnek a levelek, és ő feltétlenül oda akar utazni. Nagyon nehezen értette meg a helyzetet...”

Fotó: Michael Kappel
Fotó: Michael Kappel

Ginához telefonon futott be egy furcsa kérés. „Egy idős néni egy olyan medical-központba akart utazni Ausztriába, ahol apácák fogyasztják le a vendégeket. Semmi konkrétumot nem tudott mondani, csak hallotta valahol, és úgy gondolta, jobban bízik az apácákban, mint a fogyasztóközpontok általános szakembereiben. Ilyen hiányos információk alapján elég nehéz teljesíteni a kérést, de a legvalószínűbb az, hogy a néni valamit csak félreértett, vagy félrebeszélt. ”

Korbács és vibrátor a bőröndben

Andrea szerint különös tárgyak szállítása is a kelleténél többször kerül szóba, és sokakban nincs szégyenérzet, ha az élvezetről van szó. „Volt olyan férfi utasunk is, aki Thaiföldre korbáccsal akart utazni. Nyilvánvaló volt, hogy miért utazik Bangkokba, de hogy ilyen durva dolgot ennyire nyíltan vállaljon, ez azért szerencsére nem jellemző. A kolléga azt tanácsolta neki, hogy inkább vásároljon odakinn ilyen eszközöket. De volt olyan hosszabb időre elutazó női utasunk, aki a vibrátorát szerette volna magával vinni, de aggódott, hogy kipakolják a bőröndjét a reptéren. Nem tiltja semmilyen szabályzat azt, hogy valaki szexuális segédeszközöket szállítson, de számolni kell a nyilvános megaláztatás lehetőségével. A szexturizmus amúgy is kínos téma, telefonon többször is kértek már tőlünk tanácsot prostituáltakkal, sztriptízbárokkal kapcsolatban is. Az ilyen kérések természetesen nem tartoznak a hatáskörünkbe.”

Florida olyan keskeny

A nemzetközi történetek tanulsága szerint az utas mindig az első, és persze mindig igaza van. Egy nő egy elszigetelt wellness-komplexumban annyira besokallt az egészséges ételektől, hogy az utazási iroda közbenjárásával rendelt magának egyetlen szelet csokoládét, amit a FedEx kézbesített neki, egy kisebb vagyonért cserébe. De egy itthoni irodában előfordult az is, hogy az elégedetlen utas az utazási irodát hívta fel azzal, hogy nem elég hideg a sör a szálloda bárjában.

Van aki nem az ételre, hanem a panorámára kényes. Szintén egy amerikai utas szeretett volna Orlandóban olyan szállodai szobát foglalni, ami az óceánra néz. Mivel az óceánpart valójában a szállodától 40 mérföldre van, így az utazási referens finoman jelezte, hogy ez nem lehetséges. Az utasnak erre az volt a válasza, hogy a térképen Florida nagyon vékonynak tűnik...

Oszd meg másokkal is!
Mustra