Olcsó, de nem igénytelen – Hátizsákkal a világ körül

Low budget nyaralás 5.

Egy borsosabb wellness hétvége árából már megvan a repülőjegy egy távoli trópusi országba, egy befizetett szervezett út költségén pedig sokan egy fél kontinenst bejárnak. A hátizsákos turizmus nem egyenlő az igénytelen utazással, hanem olyan életformát jelent, ami igazi, közvetlen élményt nyújt. Minden csak kalandvágy, elhatározás, és persze bátorság kérdése.

A szervezett utakkal ellentétben az egyéni utazáson maximális szabadságot élvezel, semmi nem kötelez arra, hogy olyan helyen tölts több időt, ami nem tetszik, vagy éppen olyan helyről kelljen elmenned, ahol szívesen maradnál még. Nem csak akkor akadnak remek útitársaid, ha valakivel közösen utazol, de akkor is, ha egy szál magadban indulsz neki. Backpacker-ek, azaz független, hátizsákos utazók a világ szinte minden csücskében vannak, és általában nagy az összetartás közöttük. Hátizsákosként nem az a cél, hogy messziről jól megnézd az összes látványosságot, hanem az, hogy minél közvetlenebbül megtapasztald az adott ország kultúráját, kapcsolatokat építs, és valamennyire részt vegyél a helyiek életében.

Ne szervezkedj, de készülj fel

Ha elszántad magad a nagy útra, akkor ne kezdj el ész nélkül szervezkedni, mert ezzel pont a lényeget szúrod el. Nézz utána alaposan az ország(ok)nak, ahova utazol, szerezz be útikönyveket, nézegesd a netes fórumokat, hogy kialakuljon egy képed az adott helyről. Nem baj, ha van valamilyen úti terved, de ne ragaszkodj hozzá görcsösen, mert útközben egy csomó információt hallasz majd más hátizsákosoktól, ami szinte biztosan eltérít az eredeti terveidtől. Ne azzal töltsd a felkészülésre szánt időt, hogy szállásokat foglalsz, inkább szerezz meg minden információt, amire később szükséged lehet.

Az egészségügyi kockázatokkal, az adott földrészre vonatkozó higiéniai szabályokkal legyél tisztában, és ne felejts el teljes körű, lehetőleg prémium kategóriájú biztosítást kötni, valamint még itthon ellátogatni egy oltóközpontba is. Ha vízum vagy egyéb engedély kell az adott országba, akkor azt is időben kezd el intézni.

A gardróbot hagyd otthon

Utazás előtt nagyon fontos, hogy ésszerűen pakolj, hiszen heteken keresztül a hátadon fogod hordani minden cuccod. Egy jó túrahátizsák alap, ha pedig sátrazni is akarsz, érdemes befektetni egy olyan sátorba, ami ultrakönnyű és kis helyen elfér. Jó szolgálatot tesz egy felfújható matrac, és kompakt hálózsák is.

Ma már túraboltokban törülközőből is kapni olyat, ami vékony és könnyű, nagy a nedvszívó képessége és hamar szárad. Nem kell az egész ruhatárad elvinni, mert szinte mindenhol olcsón lehet mosatni, így elég két-három váltás ruha, és vigyél azért meleg ruhát, széldzsekit, egy jó bakancsot, fürdőruhát és papucsot is. Felesleges és nehéz tárgyakat szintén ne cipelj magaddal, de a bicska, az elemlámpa, a gyógyszerek ne maradjanak otthon. Kozmetikumokat teljesen felesleges cipelned, tusfürdőt, sampont bárhol tudsz venni kis kiszerelésben is, de egy jó napkrémre már itthon érdemes beruházni. Ha van nálad egy jó könyv, vagy egy pakli kártya is, garantáltan nem fogsz unatkozni. Ne az esztétikum, hanem a praktikum lebegjen a szemed előtt.

A hátizsákosok bibliája

A Lonely Planet útikönyv sorozat a hátizsákosok bibliája, anélkül ne indulj útnak! Be lehet szerezni más úti könyvet is, csak nem érdemes. A LP-ben minden benne van, amire szükséged lehet, útvonalak, térképek, viszonylag pontos árak, és ami a legfontosabb, külön szállás- és étterem ajánlókat találsz kifejezetten hátizsákos turistáknak. A könyvsorozat segítségével a kommersz látványosságok mellett az országok kevésbé ismert, de annál érdekesebb látnivalóiról és kulturális eseményeiről sem maradsz le.

Földön, vízen, levegőben

Bár a hátizsákos utazásforma egyik legfontosabb szabálya, hogy semmit nem kell megszervezni, hanem úszni kell az árral, azért egy repülőjegy nem fog ártani, főleg, hogy minél előbb foglalod le, annál olcsóbb. Ha sok időd van, és több hétre, esetleg hónapra mész, akkor a vissza utat nem is kell lefoglalnod előre. Érdemes internetes gyűjtő oldalakon alaposan utána nézni a járatoknak, de bekérhetsz ajánlatot repülőjegy értékesítő irodáktól is. A fapadosok jók és olcsók, és ha több átszállást vállalsz, akkor is olcsóbban megkapod a jegyet. Ha Ázsiába mész, akkor érdemes egy közel-keleti országban átszállni egy olcsóbb, ázsiai légitársaság járatára. Ha nagyon sok időd van, akkor nem csak repülővel mehetsz, ha például Észak-Afrikába vágysz, akkor elég Spanyolországig repülnöd, onnan pedig már mehetsz hajóval is.

Egy igazi backpacker nem cövekel le egyetlen országban, hanem igyekszik minél több helyre eljutni. Ázsiában, Dél-Amerikában és Észak-Afrikában a távolsági közlekedés általában olcsó, de annál kalandosabb, de ha idegenkedsz a hosszú, kiszámíthatatlan vonat- és busz utaktól, akkor az interneten olcsón tudsz a helyi járatokra jegyet foglalni. Kisebb távolságokra pedig nem kell rögtön taxiba szállni, bérelj robogót, biciklit, vagy szállj fel a helyi buszra, de az sem baj, ha gyalogolsz egy kicsit.

Minden perc megéri

„A hátizsákos turistákat gyakran lenézik és vádolják igénytelenséggel – mondja Tamás, aki évek óta csak így hajlandó utazni – pedig a helyzet az, hogy mi nem a ruháinkra, vagy az ágyunkra, hanem az élményekre és az emberekre vagyunk igényesek. Ha már elutazok egy távoli országba, akkor nem a luxusszállodák steril és műanyag világára vagyok kíváncsi, hanem szeretném látni, megtapasztalni az igazi életet. Ahhoz viszont, hogy ezt megkapjam, ki kell mozdulnom a komfortzónámból, és neki kell mennem a kalandnak, még akkor is, ha kényelmetlenségekkel, vagy bosszúságokkal jár is. Ehhez kell a bizalom, és egy kis bátorság is, de az emberek azért mindenhol vigyáznak egymásra, és kirabolni sem a szakadt backpacker-eket szokták, hanem az arannyal tele aggatott nyugdíjasokat. Nem is a biztonságról, inkább arról van szó, hogy a magyarok valahogy merevek, ha egy számukra idegen kultúráról van szó, és a spontaneitás sem éppen nemzeti erősségünk. Még leírni is nehéz például azt az élményt, mikor egy hostelben, Kambodzsa egy eldugott csücskében egy véletlenül megtalált magyar lánnyal beszélgettem és kártyáztam végig az éjszakát, egy szál gyertya és egy üveg olcsó szesz társaságában, majd másnap együtt mentünk a dzsungelbe elefántokat meglesni. Ilyen program biztosan nincs a csomagtúrákban. Persze ennek az az ára, hogy az ember nem puccos éttermekben kajál, nem vasalt nadrágban flangál, néha olyan helyeken kell aludni, ahol annyira nem szeretnél, és olyan is van, hogy lerohad alólad a busz a sivatag közepén. De minden perce megéri.”

Az élet, amire vágysz, a hostelekben van

Eredetileg a hostel a sok férőhelyes, emeletes ágyakkal felszerelt kollégium jellegű szálláshelyet jelentette, de ma már nem ritka a kétágyas, külön fürdővel ellátott szoba sem. A hostelekben általában van közösségi helység is, ahol remekül lehet ismerkedni, új útitársakat szerezni. Az ilyen szálláshelyeken nem érdemes előre helyet foglalni, maximum az érkezés utáni első éjszakára, mert gyakran lehet alkudni az árból, és általában van hely. A szobákat általában meg lehet nézni, mielőtt kiveszed, így ha esetleg csótányokkal kellene osztozkodnod, egyszerűen köszönd meg, és állj tovább.

Fotó: Jason Priem
Fotó: Jason Priem

Ha idegenkedsz a hosteltől, de olcsó és jó színvonalú szállást keresel, akkor jó megoldás lehet ún. privát házban megszállni. Ezeket a szállásokat helyiek nyújtják, és általában a saját házuk egy szobáját kínálják bérlésre. Ha igazán kíváncsi vagy a helyiek mindennapjaira, akkor ez a megoldás a legkézenfekvőbb, ráadásul sok helyen nyitottak arra is, hogy némi ház körüli munkáért cserébe ingyen szállást és ételt nyújtsanak.

A világ alapvetően békés hely

A drága szervezett utak általában a turisták elkülönítésére és az ijesztgetésre építenek, de ha ezeket sikerül elfelejtened, egy sokkal valódibb és érdekesebb világ tárul fel, ami garantáltan szélesíti a látóköröd. A rosszindulatú híresztelések ellenére a legtöbb ország messze nem olyan veszélyes, mint amilyennek leírják őket, de vedd figyelembe a külügyminisztérium ajánlását, mielőtt egy ország meglátogatása mellett döntesz. Arra mindig figyelj, hogy tartsd be az általános biztonsági-, közlekedési- és egészségügyi szabályokat. A legtöbb hátizsákos turistának a haja szála sem görbül, a legrosszabb, ami általában előfordul, az egy alapos gyomorrontás, vagy egy zsebtolvajlás. Egy idegen kultúra ijesztőnek tűnhet, de pár nap után rájössz, hogy ott is ugyanolyan emberek élnek, mint itt, csak kicsit másképp.

Ne az egészségeden spórolj

A hostelekben sokszor lehetőség van főzni is, így kipróbálhatod a helyi alapanyagokat is, és ha összeállsz pár emberrel, jóval költségtakarékosabban tudsz étkezni is. Persze érdemes máshol is enni, valószínűleg úton-útfélen számos étterem és utcai árus csábít kulináris élvezetekre. A trópusi országokban nagyon olcsón meg lehet úszni az étkezést, de arra azért figyelj, hogy csak olyan helyen egyél, ami tiszta, és mindig tartsd be a higiéniai szabályokat is. Nincs az az olcsó étel, ami megérne egy bélfertőzést.

A hátizsákosok sokszor versenyt csinálnak abból, hogy ki tud egy nap olcsóbban kijönni, ezért gyakran esznek a helyiekkel együtt. Ha már régóta úton vagy, a gyomrod valószínűleg valamennyire megedződött már, de azt ne felejtsd el, hogy az európai ember emésztése nem a trópusi éghajlatra van kitalálva. Ha lehet, akkor ne a kaján próbálj minden fillért megfogni, mert az egészséged nem játék, inkább spórolj többet a szálláson, a közlekedésen, vagy éppen azon, hogy nem viszel haza tíz kiló felesleges szuvenírt.

A turista látványosságokat hagyd meg a japánoknak

Ha már ott vagy, nyilván meg fogod nézni a legfontosabb látnivalókat is, de valószínűleg egy csomó sokkal érdekesebb dologgal is találkozol majd, mint egy híres templom, vagy szobor. Hátizsákos turistaként nyugodtan térj el az eredeti tervtől (ha egyáltalán van ilyen), és hagyd, hogy az események és újdonsült ismerőseid vezessenek. Ne teljesítmény túrát akarj abszolválni, hanem add át magad a kalandnak. Érdemes megkeresni a helyi turista információs hivatal standjait vagy irodáit, itt többet megtudhatsz az ingyen látogatható helyekről, aktuális programokról, feltankolhatsz prospektusokból és ingyenes helyi térképekből. Bizonyos bérletek, city kártyák ingyenes belépést biztosítanak egyes turisztikai célpontokba, vagy jelentős kedvezményt adnak a jegyvásárláskor, tájékozódj és élj ezekkel a lehetőségekkel.

Fotó: Éole Wind
Fotó: Éole Wind

A városnézésre kiváló lehetőség, ha felszállsz egy az ún. hop-on hop-off buszra. Ezek a városnéző buszok egy meghatározott útvonalat járnak be, és több helyszínen is fel lehet szállni, illetve ott szállsz le, ahol akarsz. Jóval olcsóbb és rugalmasabb megoldás, mint egy kötött, drága városnéző túra, ráadásul az üléseken található fülhallgatóknak köszönhetően még egy mini-idegenvezetést is kapsz.

Hasznos linkek, ha indulnál:

http:// www.expedia.com

http:// www.booking.com

http:// www.tripadvisor.com

http:// www.lonelyplanet.com

http://www.virtualtourist.com/

http:// www.hostels.com

http://www.hostelworld.com/

http://www.backpacker.com/

http://www.backpackers-planet.com/

http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium

http:// www.oltokozpont.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek