Csobbanj, mozogj, vagy csak élvezd a nyarat a Carbonában! (x)

Nyári élménykoktél: csobbanás, mozgás, pihenés és feltöltődés a család minden tagjának. A NaturMed Hotel Carbona egy igazán tökéletes helyszín a nyaralásra. Pezsgőágy, barlangmasszázs, fitnesz a vízben, vagy nordic walking a tó körül. Itt mindent kipróbálhatsz, amit eddig nem tettél.

Szabadtéri sakk a Feng shui kertben

A Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett NaturMed Hotel Carbona varázslatos hangulatú Feng shui kertjében a hatalmas faragott fabábus szabadtéri sakkot is kipróbálhatjuk. A feng shui kert nem csak gyönyörködtet, de különleges életteret is biztosít. A feng shui szerint a fák összegyűjtik a chi-t, ezért környezetükben sokkal több éltető energia van jelen, ám a kert közepén nem állhat magányos fa, mert „rabul ejti” a chi-t, megakadályozva annak szabad mozgását. A kert speciális kialakítása ezért ideális olyan szellemi játékokhoz, mint a sakk vagy más táblajáték.

Egy kis kikapcsolódás mindenkinek jár, legalább nyáron. Az pedig, hogy a napsütés mellett vízre is vágyunk, teljesen természetes. A NaturMed Hotel Carbonában nem csak az úszó- és élménymedencék világát élvezhetjük, de amíg a gyerekeket a számukra szervezett programok kötik le (játékház, kézműves foglalkozások, gyerektorna), addig a szülők ellazulhatnak a szálloda termálfürdőjének medencéiben is.

Mert itt tényleg mindenki megtalálja a számára megfelelő és szórakoztató mozgási lehetőséget: legyen szó vízi tornáról, teniszről egy edző segítségével, vagy nordic walking túráról, miközben a hévízi tó festői környezetét is megcsodálhatjuk. Ha pedig nem gyalog, akkor két keréken.

Pezsgőágy, barlangmasszázs és habcsobogó

250 nm-es vízfelület, 310 köbméter víz, egy exkluzív szabadtéri élményfürdő, gyönyörű park  madárcsicsergéssel, és távol a külvilág zajától. A kicsik dombcsúszdáról csobbanhatnak a pancsolóba, a felnőtteket ülő-, oldal- és állómasszázs várja, míg a pezsgőágyban úgy élvezhetik a napsugarakat, hogy közben izmaikat lágy dögönyözés kényezteti. A tinik számára pedig külön kamasz-medence lett kialakítva, ahol kedvükre fröcskölhetnek, labdázhatnak és ugrálhatnak. A vízgomba, a habcsobogó és a barlangmasszázs pedig az egész nyaralást feledhetetlenné teszi.

Az úszás szerelmeseit a 25 méteres feszített víztükrű uszoda várja, majd a wellness-medencében lazíthatják el az izmaikat. A szálloda tekintélyes méretű termálfürdője pedig nem csak gyógyászati célokat szolgál, a megelőzés legalább annyira fontos. A gyógyvíz segítségével a stresszhelyzetek és a mozgásszegény életmód következtében kialakuló izom merevségek és a tartási rendellenességek okozta fájdalmak is enyhülnek a világhírű hévízi vízben.

Aztán jöhet a mindig jól eső pihenés: akár napozni szeretnénk, akár hűsölni az árnyas területen, a több száz nyugágy valamelyikén kényelmesen elnyújtózhatunk, miközben a medence partján számtalan frissítő ital és koktélkülönlegességet is kipróbálhatunk.

Fitnesz a vízben, túra a parkban

A vízi torna jó alakformáló, és bőrfeszesítő

Akinek nem lenne elég az úszás, érdemes kipróbálnia az 5 fajta vízi torna egyikét. A víz  felhajtóerejének hatására könnyebbnek tűnik a test, tehermentesíti a csontokat, az ízületeket és az ínszalagokat. A víz testre gyakorolt nyomása erősíti a légzőrendszert, javítja a vérkeringést és aktiválja a nyirokkeringést. Javítja a koordinációt és az egyensúlyérzéket, jó hatású az anyagcsere folyamatokra, az idegrendszerre, csökkenti a stresszt, és remek közérzetjavító. A víz sűrűsége 800-szor nagyobb, mint a levegőé, így az itt végzett mozgások sokkal hatékonyabbak, mint a szárazföldön, de mégsem izzadunk, mert a vízben könnyebb a hőleadás és így olyan izomcsoportokat is meg tudunk mozgatni, amelyeket a földön nem veszünk igénybe. A NaturMed Hotel Carbonában többféle vízi torna közül is választhatunk.

Sportolásra nem csak a vízben vagy a fitnesz- és tornateremben nyílik lehetőségünk, a szálloda 4 hektáros, arborétumszerű parkja, és a közeli Hévizi tó körüli sétautak tényleg mindenkit mozgásra csábítanak. Akár biciklire is pattanhat az egész család! A Carbona Hoteltől bérelhető biciklikkel ugyanis akár egész napos, 40- 50 kilométeres túrát is tehetünk a Kis-Balaton, Zalaszabar és Alsópáhok érintésével.

Azonban nem szabad kihagyni az egyre népszerűbb sport-gyaloglást sem, ahol mozgás közben a környék látnivalóival is megismerkedhetünk. A nordic walking egy hatékony, ízületkímélő edzésmódszer. Finn sífutók használták először nyári edzésükre már az 1950-es években. A technikája egyszerű, de a karok és a lábak koordinációja kezdetben még nehézséget okozhat, ezért érdemes szakember segítségével elkezdeni. Szükség van egy speciális, testmagassághoz igazodó méretű botra is, amit a szállodában biztosítanak mindenki számára. A Hotel Carbonában a tréninget a tó körüli erdőben és sétányon végzik. A program bemelegítéssel kezdődik, majd koordinációs gyakorlatokkal és a helyes nordic walking technika bemutatásával folytatódik.

Ehhez hasonló az Egyesült Államokból indult power walking, amely szintén egyszerű, hatásos tréning, és amit nem szabad összetéveszteni a sima sétával. Az edzés során hosszú, lendületes lépésekkel haladunk előre, a karok erőteljes mozdulataival segítve a lábmunkát. Bárhol, bármikor végezhető dinamikus, zsírégető edzés, ám mivel kevésbé terheli az ízületeket, ideális a túlsúllyal rendelkezők számára is. A szállodából indul a tréning és a tó körüli erdőben és sétányon folytatódik. A program alatt a résztvevők gumiszalaggal végeznek kiegészítő erősítőgyakorlatokat.

A nordic walking hatásai:

- a bot használata 30%-kal csökkenti a csípő, térd, bokaízület, és a porckorongok terhelését

- komplexen megmozgatja az egész test izmainak 90 %-át

- erősíti a felsőtestet, a karizmokat

- a tenyér folyamatos nyitása-zárása egy pumpáló mozgással javítja a vénás vér visszaáramlását, mely az általános vérkeringés gyorsulás mellett különösen előnyös

- erősíti a hátsó comb, csípő, fenék izmokat, mivel a bot segítségével megnő a lépéshossz

- erősíti a csontozatot, ezáltal csökkenti a csontritkulás kockázatát

- javítja a testtartást,

- oldja a nyaki és vállövi izmok feszültségét

- a botok biztonságosabbá teszik a járást

- a szervezet 20-46 %-kal több kalóriát éget el így, mint normál gyaloglásnál („zsírégetés”)

- javul az állóképesség

- megnő a szervezet oxigénfelvétele és ez a javuló vérkeringés mellett serkenti az agyműködést, a gondolkodást

- szabadban végezhető, ahol kiszellőztethetjük magunkból a gondolatokat, és edzés után kellemes érzést, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot biztosít

Kezdd el a Carbonában, és folytasd otthon!

A NaturMed Hotel Carbona gyógytornász fitnesz instruktora, Gönye Erika nap mint nap tapasztalja, hogy a rendszeres mozgás hiánya miatt, szinte mindenki gerincproblémákkal küszködik, már egészen fiatal kortól. "Nagyon fontos lenne, hogy már gyerekkorban elkezdődjön a gerinc erősítése, mert csak a megelőzés jelenthet kiutat, csak így érhetjük el, hogy felnőttkorban ne nehezítse meg a mindennapjainkat a gerinc- és hátfájdalom. Ezért a nyári időszakban ideérkező gyerekek és szülők könnyed, játékos formában ismerkedhetnek meg a gerinctornával. Az elméleti ismereteken kívül a gyerekek megtanulják a gerincbarát magatartásformát (helyes testtartást, ülést, állást, teheremelést, cipelést, stb.). Ezek elsajátítása beépül a mindennapokba, automatikussá válik, így megelőzhető a helytelen testtartás, és későbbi gerincproblémák."

Erika szerint az a jó a Carbonában, hogy teljesen ingyen számtalan mozgásformát kipróbálhat és elkezdhet bárki, még ha csak néhány napra is megy pihenni. "Soha ennél jobb lehetőség nincs arra, hogy szakemberek felügyelete mellett kipróbálják ezeket, és amelyik számukra rokonszenves, azt később a lakóhelyükön is űzhessék. Ráadásul a "sportgyaloglásokat” az alapok elsajátítása után már egyedül és akár anyagi ráfordítás nélkül is folytathatják."

Oszd meg másokkal is!
Mustra