UTAZÁS

A strandon nyaralj, ne a vécén - így kerüld el az ételmérgezést

2011. július 15., péntek 19:00

A távoli országok nem csak kellemes meglepetéseket tartogatnak: szinte elkerülhetetlen egy kisebb rosszullét vagy hasmenés. Sokszor azonban ennél jóval kellemetlenebb élmények, ételmérgezés vagy akár kórház is várja az utazókat. Szó szerint gyomorforgató történetek jönnek, de azt is összeszedtük, mivel tudod elkerülni emésztőtraktusod összeomlását.

Fotó: Perfecto Insecto
Fotó: Perfecto Insecto

Ha olyan szerencsés vagy, hogy nem csak katalógusban láttál már egzotikus tengerpartot, akkor szinte biztosan ismered a távoli utazások árnyoldalait is, és te is töltöttél már el napokat a vécén ülve ahelyett, hogy a habokban lubickolnál. Egy kis hasmenés még belefér, sőt az eltérő baktériumkultúra miatt erre szinte biztosan számíthatsz, de a komoly bajt azért érdemes megelőzni, mert egy ételmérgezés nem játék.

Ázsiában a vécé a legjobb barátoddá válik

Dorottya Thaiföldön lett beteg, de végül egy helyi nő tanácsának köszönhetően viszonylag hamar meggyógyult. „Olyan hasmenéssel és magas lázzal küzdöttem, hogy a szálloda halljába is alig tudtam lemenni. Volt nálam Sulfaguadin tabletta (már nem kapható sajnos), de szerintem nem az gyógyított meg, hanem az, hogy megfogadtam egy idős, helyi nő tanácsát. Coca-Colát itatott velem és főtt rizst kellett ennem, amennyit csak bírtam.”

Tomi szerint az egzotikus helyeken a gyomorrontás szinte elkerülhetetlen, mert az európai ember szervezete egyszerűen más baktériumkultúrához van szokva. „Ételmérgezés nem volt, de egy hónap Thaiföld és Kambodzsa igen. Felkészültem, hogy második hét végén már hasmenésem lesz a helyi ételektől, de legalábbis gyorsan átmegy rajtam a kaja. Így is lett. Bárhová is mész trópusi éghajlaton hosszú időre, ez elkerülhetetlen. Egyetlen dolgot vittem ki magammal, hogy minél gyorsabb lefutású legyen a dolog: házi pálinka, ez segített a fertőtlenítésben. Mellette pedig kaptam egy ottani magyartól egy jó tanácsot: egyek valamelyik helyi étteremben egy jó bécsi szeletet sült krumplival, még ha nem is lesz ugyanolyan, mint a hazai. Igaza volt, mert ez megfogta a futó hasamat, amit a előtte a banán, a gyógyszer és a széntabletta sem tudott.”

Fotó: Dennis Jarvis
Fotó: Dennis Jarvis

Ásványvíz, pálinka és kézfertőtlenítő

1. A legalapvetőbb szabály, hogy a trópusi országokban a csapvíz nem iható, így csak palackozott vizet szabad inni. A gyümölcsöket is csak ásványvízben mosd, de figyelj oda arra is, hogy jég nélkül kérd az italod, mert sokszor azt is csapvízből csinálják. A fogmosáshoz is ásványvizet használj.

2. Lehetőség szerint nyers zöldséget és gyümölcsöt csak olyat fogyassz, ami hámozható!

3. Húsételt csak tiszta, magasabb kategóriájú étteremben egyél, a húst pedig mindig kérd jól átsütve. A tatár beefsteak isteni, de trópusi országban véletlenül se jusson eszedbe enni!

4. Utcai árustól ne vegyél semmit, bármilyen vonzónak is tűnik, mert a kis bodegákban az alapvető higiéniai feltételek sem adottak. Lehet, hogy a helyiek gyomra hozzá van ehhez edződve, de a tiéd biztosan nincs.

5. Lehetőség szerint legyen nálad valamilyen tömény szesz, amibe étkezés előtt, és után is belekortyolhatsz egyet. Sokan a pálinkára esküsznek, de a gyomorkeserű is jó választás. A mennyiségre viszont vigyázz, mert a melegben egy kupica is fejbe üt.

6. Ma már számos praktikus kézfertőtlenítő közül választhatsz, étkezés előtt mindig használj kendőt vagy fertőtlenítő gélt. Minél gyakrabban mosol kezet, annál jobb.

7. Már itthon készülj fel arra, hogy baj lehet, legyen nálad gyógyszer hasmenésre, gyomorrontásra, és hányingerre, és a fájdalomcsillapítót se hagyd otthon.

8. Utazás előtt tájékozódj az adott országban kötelező, illetve ajánlott védőoltásokról, és mindenképpen látogass el egy oltóközpontba, ahol konzultálhatsz egy orvossal. Ne felejts el teljes körű biztosítást kötni, mert egy rövidke kórházi kalanddal is komoly adósságokba verheted magad.

Olcsó húsnak híg a leve

Hajninak Tunéziából vannak gyomorfacsaró emlékei: „Forgatni voltunk Tunéziában, és persze a spórolás miatt háromcsillagos szállodában laktunk. Akkor még nem tudtam, hogy ez ott kint mit jelent. Igyekeztem világosan meghatározható ételeket választani a vacsoránál, és semmi gyanúsat nem vállaltam be, mégis, a második napon olyan szinten begörcsölt a gyomrom, hogy mozdulni sem tudtam. Sajnos másnapra sikerült csak kihánynom az egészet. Nem mondom, hogy véletlenül nem jártam azóta arrafelé.”

Vanda barátnőivel utazott Indiába, ahol az egyikük súlyosan beteg lett „Egy ilyen ételmérgezés nem játék, ha már kétszer-háromszor voltál WC-n egymás után, és gyengének érzed magad, akkor irány az orvos, mert a kiszáradás nagyon veszélyes, és az ilyen meleg helyeken pillanatok alatt megvan a baj. A barátnőmet is be kellett vinnünk a kórházba, olyan rosszul volt, hogy egész nap infúzión tartották, de másnapra gyakorlatilag kutya baja nem volt. Az orvosok szerint, ha nem visszük be azonnal, nagyobb baj is lehetett volna. Én az otthonról vitt pálinkámmal fertőtlenítettem, minden egyes étkezés után ittam egy kortyot, nem is lett semmi bajom, pedig elég bevállalósak voltunk, és olyan helyeken is ettünk, ahol lehet, hogy nem kellett volna.”

Az orvos sehol nem ellenség

Ha betegnek érzed magad, folyamatos hasmenésed van, vagy hánysz, akkor azonnal irány az orvos. A turistaközpontokban dolgozó orvosok nap mint nap kezelnek gyomorrontással, ételmérgezéssel embereket, így biztosan jobban fogják tudni, hogy mire van szükséged, mint te, a halálra rémült anyukád a telefonban, vagy éppen dr. Google.

Bármennyire is idegenkedsz attól, hogy egy távoli, szegény országban kórházba kerülj, ha nagy a baj, akkor előfordulhat, hogy csak ott tudnak segíteni, mert infúzióra vagy vénásan adott gyógyszerekre van szükséged. Ne ellenkezz, az orvosok ott is a gyógyításra esküdtek föl, és feleslegesen úgysem küldenek kórházba. Ha nagyon elmaradott helyen történik mindez, ragaszkodj ahhoz, hogy a steril tűt a szemed láttára bontsák ki a csomagolásból!

Ha nincs nagy baj, akkor is pihenj egy-két napot a szobában, tarts szigorú diétát, egyél száraz kekszet, főtt krumplit és üres rizst, és igyál minél több folyadékot, elsősorban vizet, de tehetsz egy próbát a kólával vagy a teával is.

A halszósz és a dinnye

Dórának a vietnámi konyhától és a halszósztól teljesen kikészült a szervezete „A vietnámiak masszív és rendíthetetlen halszósz-fetisizmusban élnek, és azt valószínűleg nem manufaktúrákból szerzik, jobb is, ha nem tudjuk, mi van az ipari, öt literes halszószban, amit minden ételükbe beletesznek. Egy hétig elég jól bírtam az állandó halszósz túltengést, de aztán tele lett a fejem és a nyakam csalánkiütéssel, és napjaim nagy részét a különféle útmenti helyek vécéin töltöttem. Kambodzsában úgy örültem, hogy kókusztejjel főznek, mint a karácsonynak, és a tengerparton grillezett halak is voltak, már-már kezdtem azt hinni, a szervezetem kiheverte a halszószt, már a pöttyök is elhalványultak. Hanem aztán elkövettem egy óriási hibát: az utolsó előtti este már untam a grillezett barakudát, és kértem egy fried rise-t, és egy egészen kis dózis halszósz volt rajta, ami újfent felgyorsította az anyagcserémet, így az utolsó nap nem a Dél-kínai-tenger szépségeiben gyönyörködtem, majd a hazafelé út nagy részét a repülő vécéjén töltöttem.”

Fotó: Ben Snooks
Fotó: Ben Snooks

Kinga Malajziában szerzett maradandó rossz élményeket. „Annak ellenére, hogy minden higiéniai szabályt betartottunk, én is, és a párom is elég komolyan megbetegedtünk, gyakorlatilag két napig felváltva látogattuk a mellékhelységet. Valószínűleg a nagy melegben felelőtlenül megvett, felkockázott görögdinnye volt a ludas, de az is lehet, hogy egyszerűen addig a pontig tudta az emésztésünk tolerálni a teljesen másfajta ételeket. Ezzel vigyázni kell, mert ha az első pár napban nem leszel beteg, akkor elbízod magad, és elkezdesz olyan helyeken is kajálni, ahol addig nem tetted volna, és könnyen megbetegszel. Volt nálunk mindenféle gyógyszer, széntabletta, de egyik sem segített igazán, ki kellett böjtölni. Nagyon sok folyadékot ittunk, és üres rizsen, meg kekszen éltünk napokig, de gond nélkül rendbe jöttünk, és a tűzkeresztség után már nem volt probléma. Szerintem egy hasmenésre minimum fel kell készülni, olyan nem nagyon van, hogy megúszod.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.15 21:37:01romaniarulez!

  Én Indiában lettem rosszul, kb egy jó napig nem tudtam elhagyni a hotelszobát (wc-t). A vicces, hogy egy totál puccos és méregdrága étteremben ettünk Bombayban, szóval nem vártam volna, hogy pont ott leszek rosszul. Utána gyakorlatilag 5 napig semmit nem ettem, csak vizet ittam, de nagyon sokat. Sajnos az egész az utazás harmadik napján történt, szóval volt még három hét és sok ezer km, hogy jobban legyek:) 7 kilót fogytam, mire hazaértem, utána lenyomtam egy tíznapos antibiotikum kúrát, a háziorvosom mindenkinek ezt írja fel, aki a 3. világból jött haza. A tanácsom: kézfertőtlenítő (mindig használtuk), és ha kicsit is furcsa bármiért is az étel, vagy rossz érzésed van az étteremmel kapcsolatban, inkább ne edd meg! Olyanon nem szabad fennakadni, hogy bogár vagy kavics van a kajádban, velem ez sokszor előfordult, de nem ettől leszel rosszul. Inni csak szívószállal, sosem üvegből vagy aludobozból. Ja: és a BOLUS ADSTRINGENS nevű csodaszer mindenképp legyen nálad! Pár száz forint, de szerinte a legjobb hasfogó, sokkal jobb a széntablettánál pl.

 • 2011.07.15 21:41:08romaniarulez!

  Ja: pálinkát mi is vittünk, de haza is hoztuk. A szobánkban stabil 30 fok volt, és a meleg pálinkának még a szagától is hányingerem volt, még akkor is, mikor még jól voltam, nemhogy utána...
  Persze, ha van hűtő a szobában, az más...

 • 2011.07.15 22:28:46Ahmet

  A legfontosabb, hogy mindig ott kell enni, ahol a helyiek is esznek. Lehet, hogy ők hozzá vannak szokva a helyi baktériumflórához, de nem supermanek, tehát ők se bírják a romlott ételeket.
  Fontos ez azért, mert a helyi étkezde a visszatérő vendégekre van berendezkedve. Lehet, hogy a hely nem menne át az ÁNTSZ tesztjén még nagyobb összegű csúszópénz átadása esetén sem, de ha előtted halásszák ki a kaját a forró olajból, akkor az friss.
  A turistákra specializált (akárhánycsillagos) helyek ugyanazon a piacon szerzik be az alapanyagot, a helyzet csak annyival rosszabb, hogy gyakran félkész ételeket tárolnak, vagy kész ételeket melegítenek. Lehet, hogy a pincér, meg az étterem jól néz ki, de a konyha nem látszik, ellenben a sarki kifőzdével. Ja, és ezek a helyek nem igazán a visszatérő vendégekre hajtanak.

  A kóla egyébként egy kezdődő gyomorrontást szépen helyre tud tenni, mivel durván savas (pH 2 körül).

  Ha meg már megvan a fertőzés, a legjobb stratégia az, ha hagyjuk, hogy a szervezetet hogy megszabaduljon a méreganyagoktól. (Tudom ez undorító, de a legjobb, ha az ember rögtön kihányja, különben a tápcsatornán végigmegy az egész, és ott jön ki, közben sokkal több gondot okozva, elnyújtva a betegséget.) Hasfogót szerintem nem érdemes szedni, csak ha tényleg nagyon muszáj. Egyébiránt hagyjuk csak távozni, ne akarjuk bent tartani. Ha egy-két nap alatt nem múlik, akkor célszerű orvoshoz fordulni.

  Széntabletta szerintem semmire sem jó, viszont szép fekete...

  Az ásványvíz fetisizmus nem mindig indokolt, sokszor csak pszichológiailag megnyugtató. Pálinka meg hamar elfogy, ráadásul pár országba be se lehet vinni.

  Persze ezek csak a saját tapasztalataim, de pár fejlődő országon túl vagyunk már. :)
  www.tinylittlebigthing.blog.hu

 • 2011.07.15 22:56:15Figyel Castro

  Nekunk Kubaban a koktelok valtak be,semmi bajunk nem lett,es a fiunkkal ertunk haza.

 • 2011.07.15 23:07:10Karnamantra

  @romaniarulez!: a BOLUS ADSTRINGENS tényleg kiváló, viszont nem az a funkciója, mint a széntablettának: nem hasfogó, hanem bélfertőtlenítő, nagy különbség!

  a krónikus, fertőzésből eredő (és nem pl sok paradicsom vagy idegesség utáni) hasmenést nagyszerűen gyógyítja, én is most ezt vittem külföldre, sajnos ezekre hajlamos vagyok.

 • 2011.07.15 23:07:52Bejgli

  Sharm-el-Sheiken elfogyott az otthonról hozott jéger, kértünk ott italt... nem kellett volna.... A jégkocka csúnyán betett :D mással sose volt még bajom.
  A BOLUS ADSTRINGENS tényleg baromi jó gyógyszer!!

 • 2011.07.15 23:09:10Karnamantra

  ja és a kóla: nem szoktam inni, TEHÁT szinte gyógyszerként hat: az is fertőtlenít, amikor marsom van itthon, és nem akarok gyógyszerezni, kóla háztartási kekszel, kiváló. ismétlem, a nagyon hajlamosaknak! (nekem ha hányingerem van, akkoris pár órával később inkább f*sok, minden lefelé megy valami miatt)

 • 2011.07.16 04:14:05Viner Spicli

  Néhány ázsiai országon már én is túl vagyok, jelenleg is ezen a vidéken élek!

  Hasmenés esetén hagyni kell, hogy átfusson rajtad, mert ha a tápcsatornában marad, akkor tovább fertőzhet. Rengeteg vizet kell inni, valamint figyelni kell a só és egyéb ásványi anyagok pótlására. A legrosszabb taktika, ha nem eszel semmit, mert annyira legyengül a szervezeted, hogy a legalapvetőbb védekezésre sem képes.
  Egyszerűen el kell fogadni, hogy más a bélflóránk és 1-2hónap kell mire teljesen átáll a szervezet.

  Ha már megtörtént a baj, akkor a Coca-Cola tényleg sokat segít egy ideig. Érdemes elmenni egy helyi gyógyszertárba és elmesélni nekik mindent. A megfelelő helyi gyógyszert fogja adni és általában az 1-2 nap alatt helyre tesz.

  Az utcán is nyugodtan lehet enni, mert minden frissen készül és a helyiek és ott esznek, ők pedig visszatérő vendégek. Nagyon sok országban az utcai kajáldák engedélye apáról-fiúra száll, ezért nagyon vigyáznak rá. Magyarországon vendéglátásban dolgoztam, van fogalmam az otthoni konyhai állapotokról. Nem sok étterem volt otthon, ahova bementem enni...
  Az utcai konyháknál nincs tisztább konyha, minden étel frissen készül a wok-ban. A wok belsejében 3-500fok van (attól függ mennyire fűtik fel), ami azt túléli, az meg is érdemli.

  Egyszóval érdemes odafigyelni, de nem kell éhezni és nem kell kihagyni a helyi finomságokat. Még ami segít a túlélésben az a helyi rövidital. Nem finom mindig, de fertőtlenít...

  Tunézia, Algéria, Egyiptom az teljesen más kérdés. Ott a szennyvizet használják öntözésre, ezért is a sok megbetegedés...

 • 2011.07.16 06:23:54evee

  En 2 helyen voltam beteg kajatol, eloszor Pakisztanban pedig valami nagyon puccos etterembe vittek a helyiek el, megis beutott valami, nem csak nekem de a kollegamnak is. 1 hetig szenvedtem vele, olyan rosszul meg sose voltam, raadasul dolgozni voltam nem nyaralni...a Bolus A semmit se hasznalt. Az itthoni haziorvosom azt ajanlotta egyek nyers sargarepat. Mikor hazajottem 2 nap alatt helyretett. Masodszorra Afrikaban sikerult a nem jol atsult csirketol beteg lennem pedig csak egy kis falatot ettem belole. Ott mar rutinosan vettem a sargarepat, ket nap repakura es kutya bajom se volt. Gyogyszerezni tenyleg nem szabad, nekem is ezt mondtak, ha mar beettem valamit hagyni kell hogy vegigmenjen nem hasfogoval kesleltetni a dolgot.

 • 2011.07.16 07:29:05huncsongor

  Egyiptomban az egyik kinnt élő egyiptológus ismerős mondta, hogy ha jön a gyomorrontás, mert előbb utóbb mindenkinek jön, akkor ne szedjek semmit, és úgy 1 nap alatt túl leszek rajta, és így is volt.

 • 2011.07.16 07:51:08Nor-

  Ostobaság hogy csak étteremben szabad enni.
  Pont az utcai árusok frissen főtt (!) és frissensült (!) kajái azok, amit bárki megehet bátran, mivel 80 fok fölött minden baktérium megpusztul garantáltan.

  Thaiföldön pl. a levesesnél szinte egész nap forrás közeli hőfokon van a leves, abban semmi nem marad meg.

  Ezzel szemben a "turistának úgyis mindegy" alapon üzemelő éttermekben túlárazva kapod meg a romlott kaját igen sokszor ...

  Amúgy ha valaki hosszabb útra indul, jobb túlesni az első hasmenésen minél hamarabb, onnantól már nem lesz gond szinte sehol sem a környéken az étellel, mert hozzászokik a szervezet (az adott helyi baktérium kultúrákhoz) ...

 • 2011.07.16 11:06:03kukucs2

  Costa Ricaban mindenutt jo minoseguek es megbizhatoak voltak az etelek, italok. A csapvizzel sem volt semmi gond. Csak delen, egy eldugott kis faluban nem ittuk a csapvizet a tulaj tanacsara, viszont fogmosasra azt hasznaltuk es semmi bajunk nem lett.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta