UTAZÁS

Ganca és sztrapacska: ezzel etet északi szomszédunk

Szlovákia gasztroszemmel

2011. július 14., csütörtök 08:03

A sört és a sztrapacskát semmiképp ne hagyjuk ki, ha Szlovákiában ebédelünk, de a kerítés ott se juhtúróból van, próbáljunk ki bátran mást is! Ittatok már mézből, szeszből és szalonnából készült felest? Ha nem, akkor itt az ideje!

Ha Szlovákiába készülünk, nem érdemes megtömni a hűtőtáskát. Bár a szupermarketek nem olcsóbbak, vagy csak bizonyos termékek azok, mégis annyi minden, a magyar ízlésnek csodálatos ételt vásárolhatunk, hogy fölösleges otthonról bármit is magunkkal vinni.

A magyar turisták kedvéért

Reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos, mi az? Ez bizony a bryndzové halušky, vagyis a juhtúrós sztrapacska. Ez a Magyarországon is igencsak kedvelt étel Szlovákiában sem mindenhol ősi eledel, az Esztergomtól északra fekvő területeken ugyanis szinte csak "a magyar turisták kedvéért” szerepel minden étlapon. Ha már ezt kérik, legyen ez.

Juhtúrós sztrapacska
Juhtúrós sztrapacska

Ganca és guba

Igazi szlovák étel viszont a ganza, amit sokan gancának vagy gánicának ismernek. Kukoricadarából főtt ételről beszélünk, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha sok helyen egyszerűen polentának fordítják. A kifőtt darát hagymászsírba szaggatják, és manapság minden földi jóval a tetején megpirítják. Kerülhet a tetejére füstölt kolbász, juhtúró, vagy sajt is.

A gubát a szlovákok is nemzeti ételüknek tartják, ugyanúgy karácsony előtti böjtös étel, mint Magyarországon. Mákkal, mézzel, túróval ízesítik, és karácsonykor az állatoknak is adják, elűzve vele a gonoszt.

A juhtúró eredetileg úgy készült, hogy a juhsajtot lereszelték, meggyúrták, sóval és vajjal finomították, majd fabödönben érlelték. Mivel a juhtej a legzsírosabb tejféle a háziállatok tejei közül, így az ebből készült túró is meglehetősen zsíros lesz, főleg vajjal elkeverve. Sok helyen készítenek belőle körözötteket, de teszik lepényre is, szalonnával és hagymával.

Főétel 3, szendvics 1 euróért

Úgy tűnik, Szlovákiába pár éve beköltözött az olasz gasztronómia. Ha végigsétálunk pl. Kassán, csodálkozni fogunk, hogy mennyi pizzéria, olaszos étterem található, és milyen kevés helyen próbálják a szlovák ételeket kínálni a turistáknak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az árak viszonylag alacsonyak, így a helyiek is gyakran járnak étterembe, ők pedig mostanában inkább az olaszos gasztronómiát részesítik előnyben a szlovákkal szemben. A Tátrában már jobb eséllyel kaphatunk igazi szlovák specialitásokat.

Egy ebédmenü ára 4 euró körül, egy étlapról rendelt főétel pedig 3-10 euró körül van. Két hete négy felnőtt és egy gyerek ebédjéért desszerttel, három korsó sörrel és két üdítővel kevesebb, mint tizenkétezer forintnyi eurót fizettünk.

Az országban sok szendvicsbár található, ahol a tölteléktől függően 1-3 euroért kaphatunk egy meglehetősen nagy bagettet, ami egy igencsak laktató reggelit vagy egy komplett vacsorát kivált.

Szlovák gyorstalpaló éhes magyaroknak

likőr - likér

fenyőpálinka - varené víno

pálinka - pálenka

sör - pivo

rántott csirke - vyprázané kurca

bécsi szelet - viedensky rezen

hasábburgonya - hranolky

sztrapacska (juhtúrós) - bryndzové halusky

rántott sajt - vyprázany syr

előételek - predjedlo

főétel - hlavné jedlo

főzelék - prívarok

leves - polievka

köszönöm - dakujem

Igyunk is!

Persze sört, de a gyerekek és a sofőrök kedvéért kezdjük az üdítőkkel: Vinea és a Kofola, két szlovák márka, amit a helyiek nem hagytak elveszni. Lehet vitatkozni a jóságukról, de hozzátartoznak a szlovák kirándulás hangulatához.

A Kofolának itthon is van kultusza
A Kofolának itthon is van kultusza

Ha ezt letudtuk, folytassuk valami sokkal ütősebbel! A borovicka borókabogyóból főzött párlat, ilyen pl. a Juniperus comunis, minden kocsmában kapható. Jóféle szlovák pálinka a Bošácka slivovica, ami szilvapálinka, és kicsit meghökkentő, de kihagyhatatlan a hriatô, ami pörkölt szalonna, szesz és méz keveréke. A Tátrában nem szabad kihagyni a kilúgozott encián gyökérből készült pálinkát a Horec-ot sem. Édesszájúaknak egy igazán különleges snapszot,  a Demänovkát ajánljuk, ezt gyógynövényekből és erdei gyümölcsökből készítik.

De Szlovákiában leginkább sörözzünk, hiszen a szlovák sörök igencsak jók, és a magyar árakhoz képest olcsók is. Különben is, tavaly négy és fél százalékkal visszaesett a szlovákiai sörfogyasztás a 2009-ben mért adatokhoz képest, muszáj segítenünk a szomszédainkon, nehogy bezárjanak a sörgyárak! Az Steiger, a Corgoň, a Stein, Kelt, Saris, az Aranyfácán, vagyis a Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar a helyiek kedvencei. A sör korsója 1-1,8 euró, üzletben ennek akár a fele is lehet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.14 09:22:15KaLee

  fenyőpálinka - varené víno

  Szerintem a fenyőpálinka - borovicka, nem pedig forralt bor, persze régen jártam kint...

 • 2011.07.14 09:36:54furo80

  Javítanék, ha lehet. A varené víno magyarra fordítva forralt bor, fenyőpálinka biztos nem. És ha kofolát iszik valaki Szlovákiában, akkor csakis csapoltat.

 • 2011.07.14 10:56:04magyar bucó

  A reszelt juhsajtból meg bryndza készülhet, de túró nem.

 • 2011.07.14 11:22:09Sir Nyű

  Azért így egyben, hogy Szlovákia, ez az egész már sajnos nem igaz. Pozsony már szinte leelőzte Bécset az éttermi árakban (saját döbbenet volt), de azt mondják, Párkány se akkora biznisz ideátról nézve, mint volt a kettőskeresztes euró előtt.

 • 2011.07.14 11:39:04Intizar

  Én ugyan csak oroszul tudok, de várené vinó,az nekem forralt bornak hangzik. A google-fordítóban van szlovák opció, és ő is azt mondja. Talán a borovicska lesz az a fenyőpálinka, nem?

 • 2011.07.14 12:33:40gelsystem

  sztrapacskát most nem ennék, mert az csak öreg krumpliból az igazi, annak meg még nincsen itt a szezonja!!!!!!

 • 2011.07.14 12:55:35bikmakk

  Annak mi az oka, hogy az ékezeteket néhány helyre kitettétek, néhol pedig nem?

  Konkrétan erre gondolok pl: "Bošácka slivovica" vs. "Saris" (ami ugye Šariš); és még sorolhatnám.

 • 2011.07.14 13:01:52butatót

  "Vinea és a Kofola, két szlovák márka, amit a helyiek nem hagytak elveszni."

  Hülyék is lettek volna. A szlovák piacon a Kofola nagyobb piaci értéket képvisel, mint a Coca Cola (a Pepsiről nem is beszélve).

 • 2011.07.14 13:05:39butatót

  "De Szlovákiában leginkább sörözzünk, hiszen a szlovák sörök igencsak jók"..
  .."Az Steiger, a Corgoň, a Stein, Kelt, Saris, az Aranyfácán, vagyis a Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar.."

  Ha ezek szerinted jók, akkor nem ittál még jó sört. Ezek kifejezetten az "alja" kategória. Jó sört a cseheknél lehet inni.

 • 2011.07.14 13:34:36csalamádé

  Az mekkora, hogy már Magyarországon is forgalmazzák a Horalky-t? :)

 • 2011.07.14 14:25:32LvT

  >>A reszelt juhsajtból meg bryndza készülhet, de túró nem

 • 2011.07.14 14:30:18LvT

  Re: "A reszelt juhsajtból meg bryndza készülhet, de túró nem"

  A szerzőnek igaza van abban, hogy a jurtúró a közkeletű neve ellenére fiatal juhsajtból (gomolyából) készül, vö.[link]

 • 2011.07.14 17:15:02Bajnai Gordon (gordonka)

  A szilvapálinka (slivovica) nem kifejezetten szlovák specialitás!
  A magyar szilvapálinkának (természetesen szatmári szilvából) nincs párja...
  Egyébként kicsit felkészültebben írj külföldi országról cikket!

 • 2011.07.14 19:11:20magyar bucó

  LvT: Ezért nem túró.

 • 2011.07.15 12:39:31LvT

  magyar bucó: A juhtúró technológiailag nem túró, de a nyelv és a néprajz -- vö.[link] -- odaosztályozza. A szerző pedig élt a nyelvi ellipszis lehetőségével[*], de ez még nem jelenti azt, hogy ebből szemantilailag olyan állítás következne, hogy a juhtúró technológiailag is túró.

  [*] A nyelvterület keleti részén az ellipszis állandósult is, a minősítetlen "túró" szó juhtúrót jelöl. A gyergyói ismerősömnek pont az volt a baja, hogy itt Mo.-n nem lehet rendes túrót kapni.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta