Az öt legjobb és legolcsóbb úticél idén nyárra

A Lonely Planet jó szokásához híven az idén is tízes válogatást közölt a legjobb és a legköltséghatékonyabb helyekről, olyanok számra, akiknek sokkal több kedve, mint pénze van a nyaraláshoz. Ötöt nem értünk, a többit viszont érdemes megfontolni.

A Lonely Planetben megjelent az idei tíz legjobb úti cél, ha valaki spórolni szeretne. A válogatásban szerepel pár érthetetlen tipp is: Argentína például a közölt adatok szerint sem olyan low budget, Szíriába most annyira nem küldenénk szívesen senkit a riportereken kívül, Párizst meg azzal eladni, hogy együnk bagettet és sajtot a Szajna partján - hát, legalábbis kérdéseket vet fel. De van öt valóban érdekes.

Banglades

Lalbagh Erőd, Dhaka  Fotó: Rasekh Fatmi
Lalbagh Erőd, Dhaka Fotó: Rasekh Fatmi

A világ egyik legolcsóbb helye, ahol egy dollárból már meg lehet rendesen kajálni, ennek alig tízszereséből kapunk szobát, és még ha valamivel magasabb kategóriát választunk, akkor is jóval olcsóbban kijövünk mindenben, mintha a szomszédos Indiában nyaralnánk. A rendkívül alulértékelt Banglades pozitívuma még a nagyon kedves vendéglátósereg, illetve a remek kenus és szörfös helyek.

Nicaragua

Mombacho vulkán Fotó: Alex Barth
Mombacho vulkán Fotó: Alex Barth

Közép-Amerikában azon kevés országok közé tartozik, amelyik nem kér minden turistának látszó személytől többször annyit mindenért, mint a helyiektől. Napi tizenöt dollárból meg lehet úszni, ha minimálban toljuk, de a közepesen komfortos helyek sem kerülnek a duplájánál többe. Cserébe fantasztikus, sokszor teljesen érintetlen természeti környezetet kapunk és mászhatunk vulkánt is.

Washington DC

Ronald Reagan szökőkút Fotó: Scallop Holden
Ronald Reagan szökőkút Fotó: Scallop Holden

Itt a szállás nyilván komolyabb tétel, de ha valaki szeret sétálni, és nem ragaszkodik az éttermi kajához, akkor onnantól kezdve tulajdonképpen az Egyesült Államok minden fontosabb történelmi emlékhelyét ingyen nézheti meg (van, ahova mázli kell csak a bejutáshoz, ilyen pl. a Fehér ház). Ráadásul itt van Amerika egyetlen nemzeti parkja, ami kizárólag vízinövényre specializálódott - szintén ingyenes.

Namíbia

Fotó: André Pereira
Fotó: André Pereira

Ha valaki Afrika déli részén szeretne időt tölteni, akkor Namíbia az ideális választás: Botswana a pénzesebb arcokra rendezkedett be, a Dél-afrikai Köztársaság már nem a régi, Namíbia viszont kifejezetten szereti a hátizsákos turistákat. A legalsó léc ötven dollárnál van, ez már elég  mindenre naponta - ha valamivel efölött is bírjuk anyagiakkal, igazán nagyszerű és kényelmes lehetőségeink vannak a szállásra és szórakozásra.

Fülöp-szigeteki Köztársaság

Fotó: bingbing
Fotó: bingbing

Óriási harc zajlik Thaifölddel, hogy melyik a költséghatékonyabb nyaralóhely. Thaiföld egyelőre a népszerűbb, ám ha valaki semmi mást nem szeretne, mint szuper tengerpartokon dögleni és napi húsz dollárból megúszni a finom ételeket, akkor a Fülöp-szigetek a jó választás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek