UTAZÁS

Para a négyzeten: kereket cserélni vidéken, lányoknak

2011. június 27., hétfő 19:29

A kiindulás célja csapatépítés a Balaton csodás északi partján. Valahol Balatonalmádi környékén, a 71-esen piros a fénysorompó. Míg jön a vonat, az előttem álló autóból kiugrik egy fiatalember: „igencsak mozog a hátsó kereked, szerintem nézesd meg!” - majd visszaül és elhajt. Itt kezdődik a nagy kaland.

Leszögezném, hogy semmi bajom a vidéki emberekkel, én is vidékről származom. Azt is, hogy ez most nem egy „én csaj vagyok, mégis baromira értek az autókhoz” jellegű írás. Csaj vagyok, imádok vezetni, szeretem a szép és gyors autókat, de nem értek hozzájuk. Nekem a műszakin már nem kellett gyakorlati tételt húzni, szóval csont nélkül maximum az ablakmosó folyadék cseréjét tudom megoldani, de az van, hogy nem is szégyellem. Csaj vagyok, majd ha baj van, kérem egy férfi segítségét. Legalábbis eddig így véltem jónak. Most azonban át kellett gondolnom.

Tudod, hogy a hátsó kereked nagyon üt?

A kiindulás célja csapatépítés a Balaton csodás északi partján, konvojban haladunk, kolleginákkal az oldalamon, illetve az előttem lévő kocsiban. Balatonalmádi környékén, a 71-esen piros a fénysorompó. Míg jön a vonat, az előttem álló autóból kiugrik egy fiatalember és láthatóan valami szándékkal közeledik. „Tudod, hogy a hátsó kereked nagyon üt?” Nyilván látja a hajszínemet és az arckifejezésemet, mert pontosít: „Igencsak mozog a hátsó kereked, szerintem nézesd meg!” majd visszaül és elhajt.

Az információ tudatában végigpörgetem a múlt hetem autós élményeit, amelyek között előkelő helyen szerepel a kerekek megvizsgáltatása, cuki benzinkutas fiúval. Egyik sem mozgott. Eközben persze haladunk tovább, igaz, kissé pánikszerűen vizionálom, ahogy a Balaton partján pattogva elhagy a bal hátsó. Telefonriadó, következő benzinkútnál vészmegállás. Természetesen ebben a pillanatban az összes következő benzinkút megszűnik létezni. Kisautó kitartóan halad, csak én izzadok egyre jobban. Nem tudok nem arra gondolni, hogy mozgó kerékkel 130-al toltam az autópályán. De hogyhogy nem érezni semmit? A kérdés költői, a kerék sajnos valóban mozog, a jelenség a hátsó ablakból megtekintve tisztán látszik.

Újabb fejvakarás és biztató mosoly

Végül szembejön a megváltó kút, bár megvallom, igen kishitűen kanyarodok az újabb cuki benzinkutas fiú mellé. Aki a kerék mozgását demonstrálandó kört megtekintve és némi fejvakargatás után megpróbálja meghúzni a kerékcsavarokat, amelyek természetesen nincsenek kilazulva. Újabb fejvakargatás és biztató mosoly kíséretében a következő falu gumisához irányít. Konvoj újra elindul, én most már minden megtett kilométerért hálás vagyok. A gumis műhely szívmelengetően sztereotíp, a falu szélén áll egy kis utcában, hétköznap délelőtt révén madárfüttyös csendben. Vagyis autóporszívós és madárfüttyös csendben.

A bódéban lelkesen porszívózó férfiról hamarosan kiderül, hogy 1. NŐ, 2. egyáltalán nem lelkes 3. nem ő a gumis. Miután vázoljuk neki, hogy a műhely összes termeiben rajta kívül senkit nem találtunk, kelletlenül hátracsoszog. Tíz perc után előkanyarodik, és várjanak, mindjárt jön felkiáltással ismét nekiáll porszívózni. Újabb tíz perc, szakember sehol. Én a kertben talált macskát vegzálom, ő legalább lelkes.

Türelem elfogy

A türelem a nehezen megtanulható feladataim közé tartozik, így a következő tíz percet már nehezen bírom. A gumis minden kétséget kizáróan él, hiszen hallani a hangját, csak épp nem velünk foglalkozik, hanem az időközben érkezett újabb kuncsaftokkal. Ők biztos helybeliek, mi meg biztosan láthatatlanok vagyunk. Türelem elfogy, egyébként is késésben vagyunk, ha kell, eltolom az autót a végcélig, velem itt ne szórakozzon a szolgáltatóipar. Majd csak lesz valami. Lesz is, egy újabb gumis.

Ez a szerviz – egy kis eufemizmus belefér – ha lehet, még sztereotípabb, az udvaron felhalmozott használt gumik között láncra kötött buksikutya ugat habzó szájjal. A tulaj itt már vizuálisan is jelen van, majd mikor vázolom a problémámat, buddhai nyugalommal int egyet, hogy hajrá, álljak csak be a műhelybe.

Pótkerék? megtörök

Reményteli percek következnek, egészen addig, amíg rá nem döbbenek, hogy szűkszavú nyugalma nem a kezében lévő megoldókulcsnak köszönhető, hanem annak, hogy a magyar nem igazán tartozik a beszélt nyelveinek halmazába. Fejcsóválva leszereli a kereket, majd közli. „Felni. Pótkerék?” A szakzsargont legalább ismeri magyarul. „Van, de vissza kell mennem Budapestre, nem hiszem, hogy jó ötlet...” próbálok tiltakozni, ám érvrendszere nem túl kifinomult, és/vagy nem érti amit mondok. „Pótkerék???” Megtörök. „Mutatom.”

Miután kipakoltam a bőröndöket, megtekintjük a pótkereket. Nagy meglepetés nem ér. Van. „Virsli.” állapítja meg, ami szintén nem okoz meglepetést. Ekkor elárulja a megfejtést, kár, hogy számomra megfejthetetlen nyelvi eszközökkel teszi. A hátam mögött csoportosuló kolleginák felé fordulok, állítólag rémült arccal, ám ők még nálam is tanácstalanabbak. Egyikük, Judit bátran közbelép.

Mester, nagy a baj?

„Mester, nagy a baj?” Mester motyogva nézegeti az autót, majd a hátsó udvarba siet, talán használatba vehető kereket próbál kukázni. A kora nyári balatoni napsütésben ráérősen telik az idő. Mester visszajön, fejcsóválva. Nincs kerék. „Ha visszarakjuk, leesik hazáig?” Tudom, hogy buta kérdés, de mivel a badacsonytomaji Istvándy pincészetben már várnak, egyszerűen szeretnék lelépni, és kész. Félig magyar, félig talán román nyelven kapok egy hosszú választ.

Reménytelen, bár Judit állítja, ő kivett némi tartalmat. Vagyis a kerék nem fog leesni, de Budapestig a csapágyak nem köszönik meg. Én megköszönöm a kedves bácsinak, aki tényleg nagyon kedves, mert nem fogad el pénzt, igaz, olyan fejjel tessékel ki, mintha egy kullancsot szedne ki a lábából. Nyilván ostobának tart, és én teljes erővel annak is érzem magam. Még jó hogy vannak a többiek, mert különben biztos sírnék elkeseredésemben. A mozgó kerékkel végül is begördülök a célba, és igyekszem minél gyorsabban lehajtani egy pálinkát.

Konklúzió: Az autóval visszajöttem Budapestre, bár a csapágyak valószínűleg nem örültek, és elviszem a szerelőmhöz, aki nem ignorál és nem néz le. De ettől függetlenül hétvégén gyakorolni fogom a kerékcserét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.27 20:37:37Kísérletinyúl

  hm..hát én is azt tartottam eddig,hogy majd a férfiak megoldják..akkor lehet,hogy nekem is gyakorolnom kéne :P
  bár nekem annyira lehengerlő a modorom,hogy biztos ingyen is kicserélnék,csak fogjam be és menjek már el ::))
  tetszett ez az írás,mikor a végére értem,sajnáltam,hogy nincs tovább

 • 2011.06.27 21:09:30Bambano

  Ha ennyire nem megy, akkor tessék belépni az autóklubba, kiváltani a megfelelő tagságit és majd jön a sárga angyal.

  Egyébként meg ablakmosó vizet nem szoktak cserélni. Azt egyszer beleöntik, majd alkalmanként kispriccolják.

 • 2011.06.27 21:25:04neccharisnyás útonálló

  Pedig nálunk a műszakin még tanították. Határozottan emlékszem, hogy a pasi még azt is elmagyarázta, hogy a csavarokat a kocsi padlójára papírlapra tegyük (így a nagy zuhé közepette nem vesznek el a sáros talajon)

 • 2011.06.27 22:08:46Panther_V

  Balatonalmádi környékén nem keresztezi a 71-es a vasutat. Szerintem máshol se.

 • 2011.06.27 23:18:02Pierr Kardán

  Csak azt nem értem, hogy a nők miért gondolják azt, hogy nekik elég rágondolni a megoldásra és a férfiak már meg is oldják a problémát helyettük???

  Ha annyira önálló lett a női nem, hogy egyedül megy kirándulni, akkor abban is legyen önálló, hogy megoldja a felmerülő problémákat.

  Ja, és nem az a megoldás, hogy telefonon hívjuk apucit, aki jön és megoldja :-))

 • 2011.06.28 06:26:17radix

  kellene alapítani egy autóklubot női vezetők számára, pink angyalokkal, akik két bevetés között Nők Lapját és Coelho-t lapozgatnának a bázison, és a kuncsaftok lelkét is profin ápolnák szerelés közben

 • 2011.06.28 07:03:08magyar bucó

  A cím alapján nem értettem, miért lenne nehezebb kereket cserélni vidéken.
  Azután kiderült, hogy a lányok nem is cseréltek kereket. Cserélni és cseréltetni nagyon nem ugyanaz.
  Gondolom, van tábla is az autón: "Na és, főzni sem tudok!".

 • 2011.06.28 09:14:33230e

  A 71-es út azon részén tényleg nincsen fénysorompós kereszteződés. Ami viszont van a környéken:
  - más gumis
  - benzinkutak.
  Gondolom trendi csajként biztosan van okostelefonod, ami ezt megmondta volna.
  Veszprém, a megyeszékhely 15 kilométer csak hogy nehogy "falusiak" piszkálják a kocsidat.(és Tomajra is vezet onnan út).
  A történet többi része pedig 3 mondatban leírható lett volna.
  Abban viszont egyetértünk, hogyha a legfontosabb az volt, hogy odaérj a pincébe pálinkázni, akkor tényleg jobb hogy a "budapesti" szerelőddel nézeted meg.

 • 2011.06.28 15:11:34lutria

  Ha igazi szaki lett volna a gumis akkor túrt volna egy másik felnit,(gumisoknál szokott lenni)vagy szólt volna a Józsinak a szomszéd faluban akinek van,- de láthatóan nem ebből élt a jóember.
  Vagy legalább eligazitotta volna a legközelebbi bontóig ahol pár ezerért adtak volna egyet akár kopott gumikval is.
  És miért nem lehetett feltenni a "virsli"pótkereket,azzal is haza tudott volna jönni.

 • 2011.06.28 21:40:15Szamiz67

  Ezek szerint nem a kerékkel volt a gond, se defekt, se meglazult csavarok. A futóművel lehetett gond, azt pedig kerékcsere nem szünteti meg. Nem vagyok nagy szakértő, de a csapágy probléma zajjal ugyan járhat, de hogy emiatt rendellenesen mozogjon a kerék az nekem nem kerek.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta