A török fodrász útközben elkérte a számom - stoppolás külföldön

Low budget nyaralás, 4. rész

A belföldi stoppos élmények után megnéztük, milyen esélyekkel indulunk az országhatáron túl, ha feltartjuk a hüvelykujjunkat. A legtutibb országok közt ott van Törökország, Szlovénia vagy Lengyelország, a svédeknél viszont szinte értelmetlen próbálkozni. Nemzetközi élmények az országútról.

Fotó: Kris Krüg
Fotó: Kris Krüg

1. rész: Mondtam, hogy még szűz vagyok, nem szexelek fuvarért - stopposkalandok

Benzinkúton és tiszta ruhában nagyobb esélyed van

A legtöbb stoppolós élménybeszámoló kiemeli, hogy az országhatáron túl nem szabad autópályákon stoppolni, inkább a benzinkutakon és pihenőhelyeken érdemes próbálkozni. Indulás előtt szerezzünk be egy jó autóstérképet, hiszen azon fel vannak tüntetve a pihenőhelyek, és minden, amire szükségünk lehet a tájékozódáshoz. A városközpontokban általában nehezebben veszik fel az embert, ezért érdemes inkább a kivezető utakon leállni, lehetőleg, tiszta ruhában.

Valaki az egész világot körbestoppolta már: tavaly mi is beszélgettünk azzal a fiúval, aki több mint tízezer kilométert tett meg, legtöbbször idegenek autójában.

Guatemalától Üzbegisztánig

A Hitchhiketheworld.com szerzője az oldalán elmesélte, hogy amikor nekivágott a barátnőjével a nagy útnak, a családdal és barátokkal az interneten keresztül tartották a kapcsolatot - így mindig tudták, merre járnak, és mit csinálnak, hiszen fotókkal is illusztrálták a kalandot. Az általuk meglátogatott országok mindegyikében találtak valami különlegeset, új embereket, és új kultúrákat fedeztek fel, közvetlen módon. Kedvenceik között van Guatemala, Panama, Bolívia, Pakisztán, Üzbegisztán és Alaszka, ami ugyan hideg és havas, de csendes és szép hely. Brazília viszont annyira elnyerte a tetszésüket, hogy szívesen le is telepedtek volna ott. A legrosszabb élményük az volt, amikor Kolumbiában kirabolták őket, szerencsére nem a gerillák - de egy rablás megtörténhet bárhol a világban. A másik kellemetlenség akkor érte őket, amikor a szerző barátnője elvesztette a fényképezőgépét, a naplóit és más személyes dolgait.

Környezetvédő stoppolás

A Drivers4Earth az első online útitárskereső rendszer, amely kifejezetten arra törekszik, hogy az utakon kevesebb jármű legyen forgalomban a levegő tisztasága érdekében. A szervezet célja nemcsak a stoppolás megkönnyítése, hanem a mindennapos utazások összeszervezése városon belül. Arra törekszenek, hogy meggyőzzék azokat, akik eddig autóval jártak, hogy próbálják meg a megszokott kényelem mellett letenni saját autójukat, és más hasonló szokású embertársukkal utazni. Így minimális figyelem ráfordítás mellett egy nap egy kocsi több száz kg CO2-t tudna megtakarítani: 1 liter benzin elégetése 2,34 kg-mal gyarapítja a légkör CO2 tartalmát egy átlagos autó esetén.Ha te is tenni szeretnél környezetedért, de nem tudod nélkülözni autódat, vagy zavar, hogy egyedül pöfögsz reggelente a dugókban, keresd meg azokat az embereket, akikkel hasonlóak az utazási szokásaid. A takarékoskodástól már csak egy regisztráció választ el.

Az angol nyelvű Digihitch.com oldalon pedig hasznos tanácsok és tanulságos sztorik várják a stoppolókat.

Imádkoztam, hogy ne szólaljon meg a telefonom

„12 órás stoppolás volt: Ternitzben fölvett egy török fodrász a szomszéd faluból és Neunkirchen helyett elvitt Wiener Neustadtig, a vasútállomásra” – írja blogjában a Stoppos.freeblog.hu szerzője. „Közben elkérte a számom, én meg azt mondtam, nincs telefonom, és imádkoztam, hogy ne szólaljon meg a zsebemben. De ő még egész istenes volt. Bécsújhelyen volt egy órám a vonatig, körbenéztem a városban, és nagyon-nagyon tetszett. Láttam medvét, XIII. és XIV. századi zsidó sírköveket, gyümölcspiacot és tüneményes utcákat meg házakat. Sopronban folytattam a stoppolást, de valamiért csak sokára vettek föl. Egy fickó megállt, azt mondta, Miskolcra megy, de csak indulás után derült ki, hogy igen: holnap. Most csak a szomszéd faluig. Ott egy kamion állt meg, aki Szombathelyre ment, de végül kiókumláltuk térképen, hogy jobban járok, ha Kópházánál Győr felé megyek.

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Fotó: Robin Robokow
Fotó: Robin Robokow

Számos stoppolással foglalkozó fórumon szörfözve megtudtuk, hogy a németek és az osztrákok a legjobb fuvarozók, a németek még külföldön is fölveszik a stoppost. Dél-Franciaország a legnehezebb terület, Spanyolország pedig egyenesen rettenet. A legtöbb országban nem szeretik, ha az autópályán stoppolsz, de a legtöbbször elnézik, ha fizetőkapunál teszed, vagy felhajtón, még az autópálya tábla előtt, vagy határátkelőknél. Jobb is, mert ezeken a helyeken lassan haladnak az autók.

A stoppolás szempontjából a legtutibb országok egyértelműen: Törökország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország. Románia közepes terület, és néha elvárják, hogy fizess a fuvarért. Ugyanez igaz Marokkóra is.

A svédeknék gyökeret ereszthetsz az úton

A legrosszabb helyek közé tartozik Svédország, különösen az északi része. Itt aztán tényleg gyökeret lehet ereszteni az út mellett, ráadásul annyira szabálytisztelő emberek a svédek, hogy olykor nem hajlandóak kitenni a vándort ott, ahol kéri, mert az autópálya szélére felfestett folyamatos vonal megállási tilalmat jelez. "Egyszer Svédországban egy egész napot próbálkoztunk stoppolni, de senki nem vett fel minket, mert ott nem fizet a biztosító, ha idegen ül a kocsidban, amikor balesetet szenvedsz, és erre nagyon figyelnek." - meséli a 31 éves Viki. Svájc is elég nehéz, de ott sok a külföldi vendégmunkás, meg az átutazó német és olasz, akik felvesznek. Az Egyesült Államokban általában nem tiltják a stoppolást, ugyanakkor bizonyos államokban vannak olyan útszakaszok, ahol nem szabad stoppolni, elsősorban olyan utakon, ahol tilos a gyalogosforgalom.

Tehát a stoppolás művészet, világszinten működik, néha lutri, viszont olcsó - és tény, hogy ha van egy szép útitársunk, egyértelműen gyorsítja az előrejutásunkat.

Írd meg te is az utazási élményeidet!

Olcsó szállás Kuala Lumpurban? Telekocsival Barcelonába? Bed and breakfast Skóciában?
Írd meg az Ongo.hu oldalon, hogyan sikerült igazán gazdaságosan utaznod, min lehet jól spórolni egy egzotikus úton, hol találhatók hihetetlenül olcsó szállások! Részletek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek