UTAZÁS

Mondtam, hogy még szűz vagyok, nem szexelek fuvarért - stopposkalandok

Low budget nyaralás, 3. rész

2011. június 23., csütörtök 07:47

A legkalandosabb és legolcsóbb utazási forma, igaz nem minden kockázat nélkül. Mióta a stoppolás műfaja létezik, azóta él az örök szabály is, miszerint a csinos lányok mindig előnyben vannak. Tippek és személyes beszámolók perverz és jó fej sofőrökről - először belföldi útvonalakon.

Ha olcsóbban szeretnéd utazásod megúszni, szükséged lesz némi kalandvágyra, a konfliktuskezelési képességedre és végtelen türelemre. A nyitottságod és a józan eszed is elő kell venned, mert a stoppolás nem veszélytelen vállalkozás. A pénzed ugyan nem megy el, az időd viszont igen. A stoppolás a hetvenes-nyolcvanas években volt a legmenőbb, de még ma is sűrűn látni feltartott hüvelykujjakat az utak szélén. Ezzel az utazási módszerrel kikerülhetjük a fülledt vonatokat és a zsúfolt buszokat – ha bevállaljuk a lutrit: vajon milyen arcok vesznek majd fel? Mielőtt azonban megtömnénk a hátizsákot, érdemes tanulmányozni néhány stoppoló tapasztalatát.

Stoppolós csoportszex Kurityánba

„Én nagyon sokat stoppoltam 16-20 éves korom között” – kezdi Viktória (31). „Egyszer Párizsból úgy hozott haza minket egy kamionos, hogy többen átvettek minket, tehát a következő kamionfuvar mindig a megadott benzinkútnál várt. Őrült jó fejek voltak, semmi  riasztó dolog nem történt, és a végén az Erzsébet híd pesti hídfőjénél szálltunk ki, épségben. Egy másik alkalommal Miskolcról jöttünk haza, és egy agancsgyűjtő roma férfi vett fel minket (a romák sokkal gyakrabban felvesznek), akinek a Ladája tele volt agancsokkal. Azokon ültünk, így össze-vissza szúrt minket mindenhol, ráadásul a pasi negyvennel ment. Olyan idegesítő volt, hogy Gyöngyös környékén kiszálltunk, és újra stoppoltunk inkább. De a legjobb sztori a Bükkben esett meg velünk. Megállt egy szakadt Lada, benne egy kedves pár, a magnóból eltorzultan szólt az Alphaville. Beülünk hátra, a csaj felénk fordul, és azt mondja nekem, hogy: „Hun ittál?” Kicsit meglepődtem, mert nem is ittam semmit, de a barátnőm arcán is láttam a döbbenetet, és rákérdeztem, hogy mégis mit kérdeztek az előbb. Nem sokra mentem vele, mert a barátnőm ugyan értette, amit mondtak, csak nem tudta, mit jelent: „Kurityán?” Ő erre azt hitte, valami csoportszexet akarnak tőlünk, pedig csak a következő falu neve volt Kurityán.”

Előjegyzés stoppolásra

A Kenguru.hu 20 éve Magyarország legnagyobb profi autós-utas közvetítője. Az elmélet igen egyszerű: az autósok csökkentik az utazásnál felmerülő költséget, az utasok pedig spontán és olcsón utazhatnak. Ráadásul az autó optimális kihasználásával a környezetet is kíméljük. Az autós csak akkor jelentkezzen, ha biztosan megy, és az utazását nem az utasok számától teszi függővé. Számára a szolgáltatás díjtalan, de a megadott adatokért felel, azok változásait azonnal korrigálja és gondoskodik arról, hogy elérhető legyen. Szintén a hasznos oldalak közé tartozik az Oszkár telekocsi oldala is, ahol szintén előre találhatsz magadnak üres helyet egy-egy autóban.

A benzinkutak az országutak oázisai

A Stoppolj.blog.hu-n beszámolókra és térképes tanácsadásra leltünk. Külön posztban foglalkoznak a benzinkutakkal, azaz, mennyire paradicsom a stopposnak: „Mielőtt megkérdeznéd, elvisznek-e, próbáld megnézni tele van-e a kocsi. Ahol gyerek van a kocsiban oda nem érdemes bekéredzkedni, meg nem is igazán szép dolog. Párok szinte soha nem vesznek fel stoppost. Egyedülálló nőkhöz magányos férfiként, vagy a haveroddal nem érdemes odamenni. A benzinkutas stoppolás nagy előnye, hogy megválaszthatod, kihez szállsz be és lehetőséget adsz az autósnak, hogy a kérdésed alapján felmérje, akar-e veled utazni.”

Az autósnak joga van nem felvenni

Minden esetben legyél udvarias azokhoz, akiket megkérdezel, még akkor is, ha nem is visz el. Ha tapintatlan vagy, azzal mások esélyét rontod, mellesleg az autósnak joga van téged nem felvenni. Próbáld meg útközben a lehető legjobb benyomást kelteni, ezzel másoknak is segítesz. Például alap, hogy az autóban nem gyújtunk rá engedély nélkül. Az emberek hajlamosak sémákat kialakítani a stopposokkal kapcsolatban, és ha te jó benyomást keltesz, később lehet, hogy könnyebben veszi fel sorstársaidat. Meg egyébként is, ha valaki volt olyan jó arc, hogy elvigyen, az a minimum, hogy te is megteszel minden tőled telhetőt.

Fotó: Victoria Calligo Y Sollivella
Fotó: Victoria Calligo Y Sollivella

A kamionok és teherautók lassabbak, de a sofőrök könnyebben felvesznek stoppost. Ha nagy a forgalom a benzinkúton, nem érdemes őket kérdezni, de ha kicsi, akkor ők az utolsó remény. Stoppolni társaságban a legszórakoztatóbb viszont így nehezebben vesznek fel minket. Legkönnyebb dolga mindig az egyedül stoppoló lánynak van, és ez így is marad míg világ a világ. Amennyiben nem céltalanul stoppolsz, akkor csinálj táblát: sokan azért nem állnak meg, mert nem akarnak alkudozni – ha világosan ott az úti cél, megkönnyíted a sofőr döntését.

Tűzoltókkal ittunk, de egy perverz vitt tovább

Néha a stoppolás rémálommá válhat és pár óra alatt egy egész estés mozifilmbe kerülhetünk. Barbara (28) stoppolása eleinte szerencsésnek mutatkozott, de később egyre rémesebb lett a kaland: „Én egyszer stoppoltam Pécsről haza, mert elbuliztam a pénzem, és nem volt pofám kérni az anyámtól. Először egy tűzoltóautó vett fel minket a barátnőmmel, ők elvittek Paksig, onnan újra stoppolnunk kellett. De mielőtt kitettek volna Paksnál, megálltunk egy kocsmánál, ahol bepiáltak a srácok (a sofőr kivételével) és minket is itattak. Mikor részegen vártuk a következő fuvart Pakson, egy olyan faszi állt meg, aki papucsban vezetett - óvakodjatok az ilyenektől! Egyszer csak felajánlja, hogy megállhatnánk egy motelben. Miközben a combomat taperolta, én arról beszéltem, hogy felesleges megállni, mert szűz vagyok, nem szexelek fuvarért. A barátnőmnél előbb elszakadt a cérna, mint nálam, ő addig ordibált, amíg félreállt és kitett minket az isten barma. „Rohadt k..vák!” – mondta, és tovább hajtott."

A történet itt még nem ért véget. "Mivel még mindig nem voltunk Pesten, újból stoppolnunk kellett" - folytatja Barbara. "Ezúttal két fiú vett fel minket, elmondtuk nekik a kalandunkat - tök normálisan viselkedtek, és másnapra megbeszéltünk velük egy kávézást, mert hát kedvesek voltak. Másnap megjelentek a megbeszélt helyen: a kocsiból két Meki fagyival dobtak meg minket (engem nem találtak el), majd elhajtottak. A barátnőm nevét tudták, az ő lakására pedig elmentek, és az ajtaját is megdobták fagyival. Nem értettük. Talán egy fura udvarlási mód lehetett. Többet nem stoppoltam - nem csoda, igaz?”

Folytatjuk: Stoppos kalandok külföldön

Írd meg te is az utazási élményeidet!

Olcsó szállás Kuala Lumpurban? Telekocsival Barcelonába? Bed and breakfast Skóciában? 
Írd meg az Ongo.hu oldalon, hogyan sikerült igazán gazdaságosan utaznod, min lehet jól spórolni egy egzotikus úton, hol találhatók hihetetlenül olcsó szállások!  Részletek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.23 08:59:11Gyáli úr

  Fura ez, én úgy tudom, hogy kamionos-teherautós nem is vehet fel a szerződése szerint stoppost, hogy egy esetleges baleset esetén ne legyen a fuvarcég perelhető.

 • 2011.06.23 09:03:16VanessaBlue

  kam.

 • 2011.06.23 09:11:22Netszamuráj

  Sorkatonaként mindig stoppal mentem haza annak idején. Állítólag a katonákat könnyebben felveszik az egyenruha miatt. Hát, minket tényleg mindig könnyen felvettek, szerettem stoppolni. Általában mindig sokkal gyorsabban hazaértünk, mint ahogy vonattal beértünk volna.

  Civil ruhában még sohasem stoppoltam, valószínűleg nem is fogok. Most már maximum én vehetnék fel stopposokat, de valahogy még eddig sohasem vettem fel. Valószínűleg azért, amit ebben a cikkben is írnak, hogy nem tudom, hogy hova megy. Tényleg jó ötletnek tűnik kiírni egy táblára az uticélt, mert ha látnám, és beleesik az útvonalba, ahova megyek, simán felvenném.

 • 2011.06.23 10:12:37mallac

  Épeszű nő nem áll ki stoppolni az útszélére.

 • 2011.06.23 10:22:55Peetee

  Én a gimi és a főiskola alatt Bp-re udvaroltam, hétvégén jártam fel többnyire stop-al Tatáról.
  Pénteken délután mindig jött egy furgonos srác olyan 14ó körül, ha ottvoltam mindig felvett. A végén már CD-t cseréltünk: "Majd a jövő héten visszaadod" címszóval. Legalább 10x utaztam vele.

  Egyszer hazafelé jöttem egy veterán mercedes teherautóval, valami osztrák veterán-találkozóra igyekeztek vele.

  Volt, amikor szombaton reggel mentem fel, 3x vitt el egy pesti csaj, akinek a palija Győrben ült, és a beszélőre ment mindig szombat reggel. Egy idő után nem láttam többet, valószínűleg kiengedték a kandúrját.

  Külföldön nem jártam ,de itthon nagyon sokat jártam stop-al, a nagyvárosok mind megvoltak.
  Kellemetlen élményem nem volt, pár olyan esetre emlékszem ,ahol még a beszállás előtt inkább viszakoztam, például:

  Osztyapenkónál: Gyere öcsém ,elviszlek.
  Jó ,de hova mész?
  Ó, ahová Te is.
  Jó, Balaton?
  Persze, egész Keszthelyig megyek.
  Akkor jó utat pajtás, én Tatára igyekszem.
  furcsán nézett, leköcsögözött és elhajtott. Kétlem ,hogy a jószándék vezérelte.

 • 2011.06.23 10:38:40Pumpa

  Többször próbálkoztam stopposok felvételével, kb 30% volt normális. Volt aki beleszólt abba, hogy hogyan vezetek. Volt akinek nem tetszett a zene amit hallgatok és mindenképpen valamelyik rádiót akarta. Volt két lány akik beültek hátra és csak egymással beszélgettek (úgy éreztem magam, mintha a sofőrjük lennék). Volt akinek izzadság szaga volt (lehet bunkóság, de engem zavart) egy pedig térítéssel próbálkozott. A kedvenceim azok voltak akiknek megmondtam, hogy merre megyek, majd elkezdtek alkudozni, hogy de ide meg oda vigyem el őket, mert lányok. Mostanában nem nagyon veszek fel stoppost, mert elenyésző százalékuk viselkedik normálisan, meg értékeli egyáltalán, hogy megálltam.

 • 2011.06.23 10:50:04FPéter

  Barbara azzal akarta lerázni a felajzott papucsost, hogy még szűz??? NORMÁÁÁÁÁÁLIS??????

 • 2011.06.23 11:08:03Sparhelt

  Mondjuk az gáz, ha a stoppos alkudozik velem, hogy de őt még vigyem el ide és oda. Amúgy az út menti hivatásos lányok miatt leszoktam arról, hogy stopposnak megálljak, de ha kivételt teszek akkor is csak olyat veszek fel, akit esetleg ki is tudok tenni a kocsiból ha elfajulnának a dolgok és akkor is csak magam mellé, mögém nem. Ez egy túlélési technika..

 • 2011.06.23 11:27:58vjalle76

  "egy pedig térítéssel próbálkozott"

  Most mi a baj azzal, hogy meg akarja teriteni az ut arat? :)

 • 2011.06.23 11:44:40rianna

  régebben elég sokan stoppoltam, ma már kevesebbet. Párok tényleg nem szoktak megállni, esetleg idősebb házaspárok, akiknek számít az a kis pénz. Jellemzően nem állnak meg nők, és a csilli-villi autók, dzsipek, stb. vezetői. De pl. elég sokszor megállnak kisebb áruszállító autók, kamionokat nem szoktam stoppolni:). Az is többször előfordult, sőt, ez a legjellemzőbb, hogy pasik álltak meg, és még pénzt sem kértek a fuvarért, csak örültek, hogy volt kivel beszélgetniük.
  Az igazság az, hogy én sem igazán állok meg a stopposoknak. Mondjuk egyetemistákat szívesen felvennék, de az ilyen stoppoló helyeken annyi mindenféle ember van...Azt neg szégyellném, hogy egyet felveszek, s a másikat, aki ugyanoda megy, otthagyom:)

 • 2011.06.23 12:01:31Bambano

  módszerváltás környékén nagyon sokat stoppoltam, nekem sosem volt bajom belőle.

  azóta meg saját autó, de szinte soha nem látok stoppost, pedig felveszem, ha nem nagyon toprongy.

  A két legmeredekebb menetem az volt, hogy egyszer felvett egy hullaszállító. Anyám kishíjján infarktust kapott, mikor megtudta. A másik, hogy megállt egy úthenger. Jó fej volt a fickó, de nem szálltam fel, mert lassú volt.

  rianna: stopposok sorban szoktak állni és legnagyobb esélye az elsőnek van, hogy felveszik. tehát ha te felveszel valaki elől valakit, azzal mindenkinek segítettél, mert a másik előbbre került.

 • 2011.06.23 12:15:20rianna

  @bambano: nem reg van jogsim, már kétszer majdnem megálltam, legközelebb talán összeszedem a bátorságom:)
  Ha otthon, a falum körül furikázok, akkor természetesen minden ismerőst felveszek.

 • 2011.06.23 12:18:08Ziu9

  @Pumpa:
  A Felvidéken, a határ közelében stoppoltam egyszer,és aki felvett ottani magyar volt. Arról érdeklődött, vannak-e jehova tanúi Magyarországon. :-)

  Előfordul hogy stoppolok belföldön, de jellemzően csak bekötőutakon, vagy olyan összekötő utakon ahol nincs, vagy nagyon ritka a tömegközlekedés. Mivel ilyen utakon inkább helybéliek közlekednek, ők könnyebben felvesznek, gyakran egy-két mondat után, miután kiderül hogy miért járok erre, megvan a vezető és a stoppos között a kölcsönös bizalom.
  Este nehezebben vesznek fel, illetve a nagyobb települések környékén is rosszabb eséllyel lehet kocsit fogni.
  Távolsági stoppolást nem vállalnék be, utast pedig még nem volt alkalmam felvenni, keveset autózom, főleg városon kívül.

  Egyébként volt olyan is, hogy nem stoppoltam, mégis felvettek. Két falu között gyalogoltam vagy egy órát, senki nem akart felvenni, és az utolsó kilométeren már nem tettem ki a kezemet, mégis megállt nekem egy traktor. Legutóbb pedig komppal keltem át a Dunán Paksnál, és még mielőtt nekivághattam volna a kikötőtől a város központjáig tartó néhány kilométeres sétának, a velem együtt átkelő egyik autóból kiszólt egy idősebb házaspár, ha a városközpont felé megyek, szívesen elvisznek. Jó az hogy vannak még ilyen rendes emberek, és egyben szerintem jelzés is, hogy általánosságban nincsenek rossz tapasztalatok a stopposokkal mifelénk.

 • 2011.06.23 12:47:14BGYCS

  Nekem csak vidám stoppos élményeim voltak. Akik felvettek, normálisak voltak igaz én sem voltam tapló. Talán egyszer volt valami kis zűr, de akkor én nem akartam elvinni egy roma gyereket aki egy tök üres benzinkútnál odajött. Tele volt a kocsi üvegekkel, lombikokkal. Egy falusi iskolának vittük a cuccot. Be akart ülni a gyerek az üvegárú közé. Végül mikor kezdett erőszakos lenni, adtam neki egy kis lombikot. Úgy meglepődött, hogy meg sem tudott szólalni. Na, akkor autóba beugrás, elhajt. :)

 • 2011.06.23 13:01:37penelope garcia

  Olaszországban stoppal mentünk át Caorléból Velencébe, majd vissza.
  Visszafelé egy helyi "előadóművész" fickó vett fel minket, aki nem kicsit volt őrült, viszont roppant kommunikatív és barátságos. Kicsit túl barátságos is, mert - annak ellenére, hogy egyértelműen a város határában álló kempinget jelöltük meg úticélként -, ő csakazértis bevitt minket a városba, és meghívott kávézni. Kicsit kellemetlen volt, mert nem tette világossá, hogy utána azért el akar vinni minket a kempingbe, csak a kávézást fontosabbnak ítélte. Kaptunk tőle egy saját kazettát is. Szóval jófej volt, csak ijesztő. :)

 • 2011.06.23 13:40:37donfuligjimmy

  @Pumpa: "...Volt akinek izzadság szaga volt (lehet bunkóság, de engem zavart)..."
  Nem bunkóság, és nem csak téged zavar. Az utolsó stoppos akit felvettem konkrétan büdös volt, mivel már sötétedett rendesen, elhoztam pestig, nem hagytam ott a pályán, de most egy ideig nem fogok felvenni senkit.

 • 2011.06.23 13:49:40Gukker

  "Mondtam, hogy még szűz vagyok, nem szexelek fuvarért - stopposkalandok"
  Ja, én meg vízöntő.

 • 2011.06.23 13:50:51kéne 1 nick

  "A stoppolás a hetvenes-nyolcvanas években volt a legmenőbb, de még ma is sűrűn látni feltartott hüvelykujjakat az utak szélén."

  Nem tudom, merre, mert én nem szoktam látni stopposokat, pedig mivel magam is rengeteget stoppoltam a 70-es évektől a 90-esek közepéig, és mióta van autóm, direkt figyelni szoktam, és fel is veszek stopposokat (férfiakat is, mondjuk - tudom, csúnya dolog az előítélet - cigányokat általában nem, nem szeretném, ha elvágnák a torkomat a nálam lévő 2000 Ft-ért; lehet, hogy rendes emberek egyébként, de ez nem látszik rajtuk).

  A 70-es - 80-as években az M7-es Budapestről kivezető szakaszán (Osztypenkó) kb. 30 méterenként álltak a stopposok tavasztól őszig. Most kb. senki.

  Annak idején vett fel mercis nő is (tehát megálltak olyan nagy értékű autókkal is, amilyenkkel ma már tuti nem).
  Meg volt olyan is, amikor a vezető csaj első vagy második kérdése az volt, hogy tudok-e vezetni, mert ő fáradt, 7 órája vezet, és átvehetném, ha úgy gondolom. :-)

  Peetee:
  A 80-as évek közepén Szolnokról stoppoltam - valószínűleg valami csajhoz - Budapestre, katonaként, de civilben, felvett egy fickó meg a felesége, és épp Peter, Paul & Mary ment a magnóban, mondtam, hogy milyen jó zene, mire a fickó ideadta a kazettát, hogy másoljam le, megadta a címét, hogy majd visszaviszem. (Visszavittem a következő héten.)

  rianna:
  Alap, hogy stoppostól nem kérünk pénzt a fuvarért.

 • 2011.06.23 13:52:07donfuligjimmy

  @Netszamuráj: "...Állítólag a katonákat könnyebben felveszik az egyenruha miatt..."
  Nem csak állítólag. Ezt én is tapasztaltam, amikor vidékre voltunk vezényelve. Kimenőben pillanatok alatt felvettek, utcai ruhában meg volt, hogy órákig stoppoltam. Aki volt katona, az tudja, milyen rövid tud lenni egy hétvége, pláne ha vidékre/-ről kell hazamenni aztán vissza.

  @rianna: "...Azt neg szégyellném, hogy egyet felveszek, s a másikat, aki ugyanoda megy, otthagyom:)"
  Nincs ezen mit szégyellni. A TE autód, TE döntöd el, kit engedsz be magad mellé.

 • 2011.06.23 13:52:40kéne 1 nick

  donfuligjimmy:
  30 fok melegben a napon azért megizzad az ember, és annak pár óra alatt szaga van, tehát ha mondjuk Zalaegerszegről stoppol Miskolcra, Gödöllő környékén azért már nem egészen friss az illata.

 • 2011.06.23 14:01:07donfuligjimmy

  ha stoppolsz készülj fel az ilyen helyzetekre. pl. legyen nálad sziszegős szappan.

 • 2011.06.23 14:02:18donfuligjimmy

  vagy szólj előre, h mi a helyzet, ne menet közben, az autóban derüljön ki.

 • 2011.06.23 14:08:055perc

  Engem (mint pasi) Paks környékén eddig mindig felvettek, az erőművesek jó arcok.

 • 2011.06.23 14:21:11Grifter

  Meki fagyi dobálók ! :DDDDDDDDDDDDDD

 • 2011.06.23 14:49:27rianna

  Nálunkfele azért még mindig jellemző, hogy pénzt adnak a fuvarért.
  Egyik legjobb sztorim, potenciálisan a legveszélyesebb is, hogy egyszer megállt a kamionos, matatott vmit egyik keréknél, aztán odajött hozzám modnván, látja, hogy nem integettem neki, de higyjem el, hogy szívesen elvisz és ne fog bántani. Vézna kis gyerek volt, én meg hihetetlenül naiv vagyok néha, szóval felültem. Poén nincs, tök rendes volt, beszélgettünk egy csomó dologról, ennyi:)

 • 2011.06.23 16:06:20fifibá55

  Egyenruhások felvétele anno természetes volt, különösen, ha az ember saját bőrén tapasztalta az időbeli különbséget.. Viszont akkortájt (70-80) baj esetén a felelősség kérdése sokkal kevésbé volt hangsúlyos, nem is hallottam olyanról, hogy a stoppos baleset után komoly járadékot követelt volna - ez ma reális veszély és használt módszer, az autós, mint a veszélyes üzem üzemeltetője helytállni köteles.

 • 2011.06.23 16:53:25wowerman

  bocs de fiatal szűz csaj minek stoppol? egyenes út az erőszakhoz vagy a gyilkossághoz. de ő tudja. az biztos hogy én soha életemben nem csinálnám

 • 2011.06.23 21:42:47pannonfunk

  - Ott egy stoppos, nem vesszük fel?
  - Jaaa, azt hittem, hogy csak lájkol minket...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta