Cseréld el a lakásod, és nyaralj fillérekből!

Low budget nyaralás, 1. rész

Talán kicsit túl óvatos nemzet vagyunk ehhez, de azért az ötlet egyre terjed - az otthoncsere segítségével bármilyen messzire eljuthatsz a világon, ráadásul megúszhatod a szállásköltséget, így a rideg, drága szállodákat és panziókat. A megfelelő szabályok betartásával pedig a kellemetlen meglepetéseket is elkerülheted. Olcsó és exkluzív kaland. Bevállalod?

Fotó: Dennis Jarvis
Fotó: Dennis Jarvis

„Bejelentkezésem után 5 nappal már négy ajánlatot kaptam nagyon szép helyekről. Egy Dél-Németországban lévő kastély felajánlott 2 hónapot, egy New York-i illető egy 3 szobás lakást, a Central Park-tól nem messze – vágott bele történetébe Hanni Seattle-ből.

"Egy másik szép otthont is felajánlottak Wiesbadenben, és egyet Franciaországban, Bretagne-ban. Már csak egy problémám volt: melyiket válasszam? A saját lakásom 6 nap alatt kelt el, 44 fő nézte meg 5 nap alatt, a világ minden tájáról. Szédületes ez a gyorsaság, ez az internet egyik újabb dicsősége.”

Szálloda nélkül, otthonosan

Egy költséghatékony nyaraláshoz csak egy kis nyitottság és vállalkozó kedv szükséges, valamint kellő tájékozottság. Sokan nem is tudják, hogy létezik egy lakáscsere program, ami alternatív irányban szélesíti a lehetőségek körét. A lakáscsere egy olyan nyaralási mód, amellyel szállásköltség nélkül bármilyen messze eljuthatsz, kikerülve a rideg, drága és rejtett költségektől hemzsegő szállodákat, panziókat, akik isten tudja, miket számolnak fel egy éjszakáért a szobaáron kívül.

Ha bele akarsz vágni, csak fel kell keresned az otthoncserére szakosodott weboldalakat, ahol a regisztrált tagok részletes megállapodás után a pihenésük idejére elcserélik egymással otthonukat. A vállalkozó kedvű turisták így tehát egy időben utaznak, és egymás házában töltik a vakációt. Ennek az utazási formának az előnye, hogy az idegen országban nem csak turisták lehetünk, de helyi lakosként élvezhetjük a mindennapokat. Több weboldal foglalkozik otthoncserével, az egyik legismertebb és legnagyobb oldal a www.homeexchange.com, amely 1992 óta működik, és jelenleg több mint 36 ezer regisztrált tagja van a világ 130 országában.

Valójában személyesen sosem találkoztunk

A nyaralásnak ez az alternatív formája állítólag az 1950-es években született meg. Holland és svájci tanárok elhatározták, hogy a hosszú nyári szünidőket egymás otthonaiban töltik el. Ezzel útjára indult az utazás e rendkívül költségkímélő és barátságos formája. A homeexchange magyar változata a www.csereotthon.com oldal, melynek képviselőjét, Kardos Andrást faggattuk. „Nekem a Kanapé New York című  filmből jött az ötlet, amit kb. 10 éve egy videótékában láttam, s gyorsan rá is találtam az interneten az ilyen cseréket segítő oldalakra. Ennek segítségével többször voltam Párizsban, valamint Milánóban, Londonban és Lisszabonban is, baráti társaságokkal vagy éppen konferenciákra utazva. Ha találkoztam a tulajokkal, mindig régi barátként fogadtak, pedig valójában személyesen sosem találkoztunk addig.”

Végre láttam az Eiffel tornyot

Fotó: Tray Ratcliff
Fotó: Tray Ratcliff

„Eddig egyetlen cserelakásos üdülésem volt, tavaly, Párizsban – meséli Adrienn (35). "Nem hittem volna, hogy látom egyszer az Eiffel tornyot, mint ahogy azt sem, hogy egyszer kijutunk Párizsba. Ám nem is a repülőjegy ára tartott vissza, tudom, hogy a fapadosok korában elérhető dolog a jegy, én inkább a szállodáktól sajnáltam a pénzt. Egy másik házaspárral leveleztünk, de az elején bennünk volt a félsz, hogy mi lesz, ha nem azt kapjuk, amit a képen láttunk, stb. Az csak kis mértékben nyugtalanított, hogy ezidőben mit csinál a majd másik pár nálunk, mivel semmi értéket és rongálhatót nem tartunk otthon. A nyugtalanságom végül hamar elmúlt, egyébként sem volt semmi gond, egy nagyon kedves fiatal párral hozott össze a sors. De a szűrésre való a levelezés.”

A konyhádban főznek és a zenédet hallgatják

A csatlakozás havi díja 944 ft/hó, éves vagy 3 hónapos előfizetési lehetőségek is vannak. A cserére vagy bérlésre felajánlott otthonokra ugyanaz az ár vonatkozik. Az oldalt aktív otthoncserélők üzemeltetik, akik számtalan cserében vettek már részt a világ minden táján. Az első kérdés, ami szinte mindenkiben felmerül, hogy nem zavarja-e a nyaralókat, hogy idegenek mászkálnak a lakásukban?

„Amikor belekezdtem, nem sok minden volt a saját lakásomban, úgyhogy gyorsan elhessegettem ebbéli aggodalmam, de aztán rájöttem, a vendégek is pont úgy viselkedtek nálam, mint én náluk. Kíváncsian körülnéztek, a zenéimet hallgatták és főzőcskéztek - de mindent rendben és tisztán hagytak.” - mondja Kardos András, aki szerint a Magyarországon belüli otthoncserék elterjedésére még egy kicsit várni kell. „Talán kicsit túl óvatos nemzet vagyunk ehhez, de azért az ötlet egyre terjed. A CouchSurfing igen népszerű a fiatalok körében, a HomeExchange ennek kicsit a felnőtt változata, hiszen családosan is, hosszabb időre és otthonként élhetünk máshol. Nagyobb országokban országon belül is működik, és mi is keressük az együttműködést az efféle hazai klubokkal - de jellemzően a külföldi utazás a cél.”

Előre tisztázzuk a szabályokat, mit lehet és mit nem

A lakáscsere többek között azt is lehetővé teszi, hogy ne turistaként, hanem szinte helyi lakosként élhessünk a kiszemelt országban, városban. Sokan már megtapasztalták, hogy az otthoncserélés milyen fantasztikus módja lehet a nyaralásnak, ám ahhoz, hogy minden jól működjön nagyon fontos betartani bizonyos szabályokat. Ha regisztrálsz valamelyik otthoncserés honlapra, és találsz neked tetsző csereotthont, megkezdődhet a levelezés. Ha a másik fél szimpatikus, és vélhetően létre fog jönni az otthoncsere, gondosan készítsd elő az utazást. Írj részletes megállapodást arról, pontosan mit ajánlasz fel a partnerednek, és azt is rögzítsétek, hogy az egymás otthonában okozott kár esetén vállaljátok a helyreállítási költségeket.

Kérjél fényképeket és minél több adatot a házról, például, hogy hány szoba van benne, milyen messze van a ház a városközponttól, milyenek a parkolási lehetőségek vagy a tömegközlekedés. Írásban kell előre megállapodni arról is, hogy mit szabad használni a házban és mit nem. Mielőtt elutazol, nem árt, ha a telefonon zárolod a nemzetközi hívásokat, és a szomszédot is beavatod a csere részleteibe. Az ügyes és érthető kommunikáció segítségével elkerülheted a félreértéseket és a későbbi kellemetlenségeket.

Írd meg te is az utazási élményeidet!

Olcsó szállás Kuala Lumpurban? Telekocsival Barcelonába? Bed and breakfast Skóciában? 
Írd meg az Ongo.hu oldalon, hogyan sikerült igazán gazdaságosan utaznod, min lehet jól spórolni egy egzotikus úton, hol találhatók hihetetlenül olcsó szállások!  Részletek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra