Néhány ok, hogy Egyiptomba utazz!

Fiatal egyiptomiak egy új mozgalmat indítottak Egypt is Safe (Egyiptom biztonságos) néven. Diákok műemlékeket tisztítanak, autósok pedig vállalkozó kedvű látogatókat vezetnek körbe a kairói Tahrir téren. Bármit megtesznek, csak hogy visszacsalogassák a turistákat. Egyelőre kevés a turista, a belső turizmus viszont kezd fellendülni.

Szinte kong az ürességtől a máskor turistáktól hemzsegő Gizai piramis környéke, a szakkarai temető, a szfinx szomszédsága, amióta a Hoszni Mubarak rendszere elleni lázadás kitört. Most az egyiptomiak azt szeretnék, hogy térjenek vissza turisták, ezért indították az Egypt is Safe mozgalmat, tudósított a Reuters.



Azok, akik vissza akarják csalogatni a turistákat a nílusi hajókirándulásokra és az ország ősi kincseihez, a zűrzavaros állapotokat szeretnék maguk javára fordítani. "Még egy ok, hogy meglátogasd Egyiptomot" - a tervezett szlogen így utal a forradalmi állapotokra.

Egyiptom szerintük biztonságos

Tényleg biztonságos?

A Külügyminisztérium január utolsó napjaiban Egyiptomot az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta. Március elején ezt részben feloldották. A külügy most már csak a nagyvárosokba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailija), valamint Felső-Egyiptomba nem javasolja a beutazást, nem javasolja továbbá a luxori utazást, tervezett kirándulásokat, a nílusi hajóutakat, és az egyébi utazásokat sem.

Diákok százai gyülekeztek hétvégén Gizában Egypt is Safe jelvényeikkel abban a reményben, hogy üzenetük eljut a világ többi részére is.

"Mondjátok meg a barátaitoknak, hogy nincs mit félni a forradalomtól. Ez itt az új Egyiptom és üdvözöl titeket" - lelkendezett egy tizennyolc éves diáklány.

Az élet Egyiptomban még messze nem veszélytelen. Számos iskola zárva tart, minden héten tömeges tiltakozásokat tartanak a Tahrir téren, kijárási tilalom van érvényben, és katonákkal teli tankok posztolnak a legfontosabb útkereszteződéseknél Kairóban.



Mindeközben a változások iránti bizalom jeleként  amerikai kongresszusi képviselők - John McCain és Joseph Lieberman - jártak a téren szimbolikus látogatás keretében. (McCain volt Obama republikánus kihívója a 2008-as elnökválasztáson.) Tettükkel csatlakoztak David Cameron brit miniszterelnökhöz és másokhoz, akik szintén a közelmúltban látogattak oda.

A hazaiak könnyen odaférnek saját műemlékeikhez

A helyi tudósítások szerint a tevegelésre invitáló hajcsárok, póni-hajtotta kocsijaikkal furikázó tizenévesek, képeslapokat és műanyag szfinxeket kínáló árusok, nyomulós önkéntes idegenvezetők: mind-mind nyögik a szervezett turistautak hiányát.

Külföldiek hiányában egy kairói csoport - sokan közülük az egyiptomi zászlóval a kezükben - élt azzal a lehetőségével, hogy hazai révén diszkont árú jegyekhez juthat, és végre felfedezhette Giza gazdag régészeti örökségét, amely az időszámításunk előtti 2600-ból származik.

Mivel nincsenek látogatók, könnyebb az embernek felküzdenie magát a két és fél millió mészkőkockából összerakott központi piramis legfelső kamrájába, nem kell sorban állni jegyekért.

Iskola helyett műemléktisztítás

Kairó fellegváránál - ami egy látványos középkori tornyos erődítmény lőrésekkel, és hajdanán azért épült, hogy megerősítsék a várost a keresztes hadjáratok támadásai ellen -  diák önkéntesek tisztították a falakat és festették a korlátokat.

"Amit teszünk, az az új Egyiptom üzenete" - mondta egy tizenöt éves lány, akinek az iskolája zárva tart. Addig is tagja egy csapat lelkes fiatalnak, akik azt a Tahrir teret is megtisztították, ami a Mubarak-elleni tiltakozás központja, de Kairó más részein is jártak.

Ma két látogató, holnap talán húsz

Ha egy nyugati vetődik az erőd környékére, barikádokkal, és az épületet őrző, tankjaik körül tartozkodó katonákkal találkozik, akik ujjukkal V-jelet emelnek a magasba és azt kiáltják: "Üdv Egyiptomban!"

A forgóajtón keresztül az általában zsúfolt erődbe lépve - ahonnan csodálatos kilátás nyílik Kairóra, és ahol a Mohammad Ali építette alabástrom mecset is található - az épp ott lévő egyik alkalmazott azt mondta: "Mára van még két látogató, holnapra meg vagy húsz."

Rózsákkal üdvözölték azt a tucatnyi turistát, aki a forradalmi helyzettel dacolva megjelent a legnagyobb fáraókori gyűjtemény újbóli megnyitásán, miután a kézművesek aprólékos munkával helyrehozták a fosztogatók károsította leleteket.

Azonban az Egyiptomi Múzeum általában zsúfolt kiállítótermei, amik például Tutankhamon gyermekfáraó arany halotti maszkjának is otthont adnak, gyakorlatilag kihaltak az újbóli megnyitást követően. A látogatók közül egyelőre csak nagyon kevés merészkedett vissza.

A tengerpartra már lehet utazni

A vállalkozó szellemű autósok, akik mindig szívesen csábítják ajánlataikkal a turistákat, most "Kirándulás a híres Tahrir térre" címmel kínálnak körbevezetést. Az utazási iroda képviselője szerint aki kíváncsi arra, mi történt ott, annak elmesélik. A Tahrir téren a tiltakozók és a fegyveres erők folyamatos harcot vívtak. A tankok már visszahúzódtak, de csak a közeli utcákig.

Egyiptom korábban heti 280 millió dollárt szerzett az turizmusból egészen addig, amíg a turisták tízezerszámra haza nem menekültek kormányaik figyelmeztetésére. Ma már túl van a befagyott idegenforgalom miatti első sokkon.

A Vörös-tenger vidékére már lehet utazni a Külügyminisztérium szerint. A turizmus a tengerparti vidéken már február előtt megcsappant, ugyanis tavaly év végén fürdési tilalmat vezettek be a Sínai-félsziget déli részén található Sharm el-Sheikh-ben, miután több turistát is cápatámadás ért.

A búvárparadicsomként ismert vörös-tengeri üdülőhelyeken a cápák megjelenése ritka, ezért komoly figyelmet kapott az eset. A  zavargás a térségben a legrosszabbkor jött, ugyanis éppen februárban a legtöbb a foglalás  Egyiptomban, mert a hőmérséklet még jó, a tenger pedig már kellően meleg a fürdéshez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra