Kancatejben fürödtünk, csokiban mártóztunk, kezünkben lávaköveket szorítgattunk

Voltunk jeges felöntéssel kombinált csokoládés ceremónián, fürödtünk kancatejben, japán masszázzsal igyekeztek helyre tenni testünk asszimmetriáját, és hagytuk, hogy meleg lávakövek árasszák el testünkön a nyugalmat. Mindezt a Hotel Karos Spaban.

Zalakaros gyógy-, és termálturizmusa miatt télen is az egyik legkedveltebb pihenőhely, a városban szinte egymást érik a hotelek. Mivel 2011-et az egészségturizmus évének nevezték ki, ezért mi is elmentünk a térség legnagyobb wellness szállodájába. Kíváncsiak voltunk, mit takar a római kori időutazás, milyen az az igazi spa élményvilág, és egyáltalán mire elég egy hétvégi wellness kiruccanás.

Budapestről kocsival a legkényelmesebben is 2,5 óra, vonattal vagy távolsági busszal 3 óra az út. Ha kérjük, akár az állomásra is elénk jönnek kocsival. Mert ez ott így szokás. A városba megérkezve célt sem lehet téveszteni, a főbb utak mellett szinte mindegyik valamire való hotel kitáblázza magát. A Hotel Karos Spa mellett is csak azért mentünk el kétszer, mert nem akartuk elhinni, hogy akkora alapterületen fekszik, és legalább három oldalról fedeztünk fel bejáratot, de érthető módon csak egy volt aktív. A több mint 200 szobás hotel messziről látványnak sem utolsó. A honlapján beígért édenkerti környezet nyilván tavasztól őszig a legbeszédesebb, de a szőlőtőkékkel lankásított hófedte domboldal és a tövében elterülő szálloda januárban is kétségtelenül hívogató.

Még a csapból is termálvíz folyik

Elfoglaltuk a szobánkat, pontosabban lakosztályunkat, mert az egyébként sem kicsi szobához egy hasonló méretű nappali is tartozott, és legalább ekkora fürdőszoba külön sarokkáddal és tusolóval. A közösségi wellness mellett, a már hazánkban is terjedő személyes wellness értelmében a vendég a saját fürdőszobájában is élvezheti a vízzel összefüggő wellness szolgáltatásokat. Van ahol színterápiás kád van, vagy szobai gőztusoló, míg máshol kiegészítő fürdőeszközökkel (fürdőgolyó, testjoghurt, habfürdő) szerelik fel a fürdőszobákat. Mi ugyan nem kértünk ilyen lakosztályt, de itt egyes szobákban még a csapból is termálvíz folyik, ha épp azt kéri a vendég. Nem késlekedtünk sokat, ezért a hotel bejárására indultunk.

A kipréselt feszültséget testünk reccsenésekkel adta tudtunkra

Yumeiho masszázs

Eredetileg a shaolin harcművészek testi-lelki teljesítőképességének fokozására használták. A yumeiho masszázs célja, hogy az aszimmetrikus és emiatt diszharmonikus emberi testet ismét szimmetrizálja, ezáltal az öngyógyító erőket aktivizálja, a betegségeket megelőzze, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elősegítse.

Az izgalmasan hangzó Harmónia Spa részlegébe egy külön wellness-recepción keresztül vezetett az út. Itt a vendég kap egy kis füzetet, amibe feljegyzik, hogy a kezelések közül melyeket választotta ki, s azok mikor és hol kezdődnek. Legyen szó aqua fitnessről, baba-mama vízitornáról, méregtelenítő szépségkúrákról, aromaterápiás kezelésekről vagy akár testmasszázsról, mindnek megvan az ideje és helye. Ez nagyon praktikus dolog, mert elég nehéz észben tartani, hogy a következő néhány napra milyen élményeket választott magának az ember. Mi nem kaptunk füzetet, ezért állandóan visszatérő vendégei voltunk a recepciónak.

Egy jó masszázsból azonban úgy éreztük nem maradhatunk ki, ezért hamar rábeszéltettük magunkat egy japán, más néven Yumeiho masszázsra. Cirógató, tili-toli, szemérmetes dögönyözésre vágyó masszázs-szüzeknek kezdetnek nem feltétlen ez a legideálisabb masszázsforma (mi is valahogy így mentünk oda), mert sokkal inkább egy kötött fogású már-már igazságtalanul alapos test-átgyúrásról van szó. Szigorúan XXL-es pamut pizsamaszerű öltözékben, hogy jobban csússzon a testen a masszőr keze, és a földön egy tatamira fektetve. Bemelegítésként a masszőr tetőtől-talpig haladva nyújtogatja, lazítja a törzs izmait, majd söprő-simító mozdulatokkal kipréseli a feszültséget és merevséget az egész testből. A közel 50 perces óra vége amolyan helyretevő mozdulatok sorából áll, amikor a reccsenő hangok hallatán az ember óhatatlanul is úgy érzi, hogy most aztán helyre került az, ami eddig nem ott volt. Semmi nem fájt, még csak kellemetlen sem volt. A hangokra meg egyenesen büszkék voltunk. Masszőrünk elégedett bólogatásaiból legalábbis azt vettük ki, ez így helyes.

A felöntésektől a csokoládé szeánszig

Masszázs után kifejezetten energikusnak éreztük magunkat, de valamivel passzívabb kényeztetésre is vágytunk, ezért elindultunk a vízes blokk irányába. A hotelnek a kelletlen kíváncsi szemek elől gondosan elrejtett földszinti részlegét Spa Uszoda és Szaunavilág felírattal címkézik. Csak akkor láttuk valójában mekkora maga az épület, amikor az uszodából már sokadik alkalommal kijövet, képesek voltunk valami egészen új, szobánkhoz vezető útvonalat felfedezni, mert a szintek között valahogy mindig sikerült eltévednünk.

A találóan Szaunaszigetnek hívott, medencéktől leválasztott hangulatfényekkel gondosan megvilágított területen volt hideg vizes merülőmedence, finn-, klasszikus- és bioszauna, gőzfürdő és jégbarlang. Amíg a profinak nevezett szaunában különböző, 8-15 perces szertartás-szerű szauna felöntések vannak, addig a gőzkamrában wellness ceremóniákat tartanak. Mi jeges felöntéssel kombinált csokoládés ceremónián voltunk, ahol egy kb. 50 fokra felfűtött magas páratartalmú kabinban néhány percig csak gőzöltünk, miközben a szaunamester hölgy! (általában férfiak űzik ezt az ipart) egy szaunazászlót lengetett speciális technikával. Állítólag így sokkal intenzívebb a hatás, és 20 %-kal több méreganyag is képes távozni a szervezetből. Nem lengettek még felettünk szaunában zászlót, így nem volt jelentős összehasonlítású alapunk, de gondoltuk, nagy baj nem lehet belőle.

A szaunamesternőnek, aki egyébként hasonlóan kedves és barátságos volt a személyzet többi tagjához hasonlóan, gyönyörű bőre volt, hirtelen úgy éreztük a rendszeres szaunázásban lehet valami. A zászló visszakerült a helyére, mi pedig néhány perc után átmentünk a jégkabinba, ahol a száraz hideg üdítően hatott testünkre. Épphogy szárazra töröltük magunkat, ismét vissza a gőzkabinba, ahol egy tálka csokimasszát kentünk tetőtől talpig magunkra, hogy aztán néhány percig így folytassuk a gőzölést. A csokoládénak regeneráló, vérkeringésserkentő és bőröregedés-gátló hatást tulajdonítanak, erről ott helyben nem tudtunk biztosan meggyőződni, de az ígéret, miszerint a legszárazabb bőrnek is puha tapintást, és élettel teli kinézetet ad, az stimmelt.

Fakultatív wellness étkezés

A nap végén az uszoda felé vettük az irányt. Az uszodában két szinten közel 200 nyugágy, hangulatos esti fények, pezsgő- és élményfürdő, úszó-, gyerek- és elszeparáltan egy 37 fokos termálvizes medence állt,  mi utóbbit a külső medencébe való kimerészkedés után külön hálával fogadtuk. Összességében közel másfél órán át pezsegtünk, leúsztunk néhány tisztesség-hosszt, majd a hatalmas fali órán elégedetten nyugtáztuk a megérdemelt vacsora idejét. Az éttermet néhány héttel ezelőtt adták át a vendégeknek. Ugyanis kibővítették a helyet, kicserélték a burkolatot, pasztellszínekre festették a falakat, és az egész teret szolíd dekorációval és hangulatos lámpákkal szerelték fel.

A hotelben büféasztalos étkezés van. Sokat wellnesseltünk aznap, így a vacsorát még a "wellnessel" karöltve járó helyes táplálkozás kedvéért sem akartuk megreformálni. Így mi maradtunk a magyar konyha remekei mellett, pedig megtehettük volna, hogy a nemzetközi konyha legalább hat másik ételkülönlegességeivel kíméljük estére gyomrunkat. Választék volt bőven, és rajtunk kívül senki sem volt rest kétszer is ugyanazt az ételt megkóstolni. A másnapi büféreggelinken már sokkal bátrabbak voltunk.

Nem, nem friss kancatej

Mézes kancatejes kényeztetés

A kiváló sejtvédő és sejtmegújító hatású kancatej magas vitamintartalmú (A-, B1-, C-, D-vitamin), gazdag ásványi anyagokban (kalcium, nátrium, magnézium) és hidratáló faktorokban (panthenol).
Már egy cseppjében is jelentős mennyiségű protein, ásványi anyag és vitamin található, melyek védik és ápolják bőrünket. A tej nemcsak ápolja, hanem nedvességgel tölti fel a bőrt, ami bársonyossá, puhává válik.

A másnap reggelt így több pohár narancslével, cserkész kolbásszal és reggeli élményfürdőzéssel indítottuk. 10 óra előtt 2-3 perccel, ahogy jól lakottan visszaértünk szobánkba, megszólalt a szobatelefon. Wellness-recepció volt: a mézes-kancatejes fürdővizünk bekészítve vár minket egy külön lakosztályban. (Szerintünk nászutas lakosztály lehetett, határozottan inspiratív volt a környezet). Tehát újabb fürdés. Hamarosan egy mécsesekkel körbeölelt, alján színes fényekkel megvilágított két személyes kádban találtuk magunkat. Mézben és kancatejben ritkán fürdik az ember, és az illúziórombolás elkerülése végett óvatosan, de azért csak megkérdeztük, hogy kerül a kancatej a vízbe. Külföldről, üvegekben, koncentrátum formában. Pedig logikusan hangzik. Nem tudtuk ugyan milyen hatóanyagok voltak benne, de legalább 2-3 napig alig ismertünk  - minden túlzás nélkül- érezhetően selymes tapintású bőrünkre (nyilván az előző napi csokimassza is megalapozta ezt).

Lávaköves masszázs

A kezelés javítja a vér- és nyirokkeringést, felmelegíti a testet, izomlazító, méregtelenítő hatású. Ellazít, pihentet, életenergiával tölt fel.

Ezzel azonban még nem ért véget a nap, hivatalosak voltunk egy lávaköves masszázsra is. Ez nem az a klasszikus masszázstechnikára épített testkezelés, itt sokkal inkább a vulkáni eredetű, simára csiszolt, felmelegített köveken van a hangsúly. Különböző formájú és méretű köveket kaptunk hason fekve végig a gerincünk vonalára, és a két tenyerünkbe, majd háton fekve a mellkasunkra, a hasunk alsó részére, és minden lábujjunk közé egy-egy apróbb darabot beékelve. Mire gondosan telepakoltak minket kővel, óvatosan betakarták egész testünket, a fülünkbe halk zene duruzsolt, már-már azt éreztük, mintha tényleg épp a meleg kövekből áradna az a jól beígért nyugalom.

Valahogy így telt el a két napunk a Hotel Karos Spa-ban. Persze mindez csak szubjektív ízelítő volt abból a kínálatból, amivel a hotelben találkozhatunk, és akkor még a városról, és a környező települések programlehetőségeiről nem is beszéltünk. Mindenesetre a kancatejes fürdőzést, előtte egy kis csokoládé ceremóniával, jó szívvel ajánljuk akár a szerelmesek napjára, akár a közelgő hosszú hétvégék egyikére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek